Domowe lody pomarańczowe
Lody jemy przez cały rok. Jak pisałam już wcześniej przy okazji Torciku lodowego zwykle kupujemy swoje ulubione smaki w sprawdzonej lodziarni. Pomyślałam jednak, a co to za filozofia ukręcić sobie domowe lody i zaczęło się:)
Na początek trafiło na lody z pomarańczy. Ostatnio miałam okazję kupować w zaprzyjaźnionym warzywniaku tak słodkie i soczyste pomarańcze, że musiałam je do celów lodowych wykorzystać. Na szczęście mój Alergik w tym roku już może je jeść. Testowaliśmy pomarańcze bardzo delikatnie i nadal dostaje je tylko w ograniczonych ilościach, ale jest dobrze:).
Zrobiłam dwa rodzaje domowych lodów pomarańczowych, widoczne na zdjęciach. Te jaśniejsze mają dodatek śmietanki migdałowej, są bardziej kremowe.
Polecam i życzę Smacznego.
Lody ekspresowe
Lody to deser nr 1 w naszym domu. Każdy ma swój ulubiony smak.
Na polskim rynku mamy sprawdzoną markę lodów, którą bez stresu kupuję dla mojego syna. Oczywiście on zajada tylko sorbety pozbawione jajek i mleka (w punkcie sprzedaży zapewniono mnie o ich składzie osobiście, po wcześniejszym kontakcie z zakładem produkcyjnym). Potwierdzeniem wiarygodności tej informacji jest mój syn, ponieważ zajada się sorbetami i nie obserwuję żadnych skutków ubocznych.
Tymczasem zrobiłam szybkie lody domowym sposobem.