Zupa Krem z Marchwi (wegańska, bezglutenowa)

Zupa z marchwi to kolejna propozycja pysznej zupy-krem. Przygotowanie jej nie zajmie zbyt wiele czasu, a możecie ją podać także swoim maluchom. Moja zupa została podana z uprażonymi pestkami dyni i grzankami z razowego chleba. Można ją także lekko zabielić dozwoloną śmietanką roślinną.
Uczulenie na marchew niestety występuje bardzo często. Wśród uczulających warzyw plasuje się ona na drugim miejscu zaraz po selerze. Myślę, że ma to także związek z faktem, iż marchew wśród warzyw korzeniowych przoduje we wchłanianiu wszelkich zanieczyszczeń i pestycydów. Kumulują się one głównie w jej rdzeniu, dlatego przed spożyciem (jak zwróciła mi uwagę zaprzyjaźniona pani dietetyk), należałoby pozbawiać ją właśnie środka. 
Najważniejsze abyście zwracali uwagę na to gdzie kupujcie to warzywo! Zaopatrujcie się u sprawdzonych rolników, aby mieć pewność, że dostarczacie sobie i rodzinie zdrowe składniki, a nie chemię. 

Mój Alergik może jeść marchew tylko ugotowaną czy upieczoną, surowa niestety go uczula. Reakcje alergiczne na marchew pojawiają się najczęściej przy uczuleniu na pyłki brzozy i bylicy. Uczuleni na jabłko czy orzechy laskowe bardzo często nie tolerują także marchwi.
Zapraszam i życzę Smacznego 

Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4-5
Składniki:
  • 750 ml wywaru z warzyw lub wody
  • 350 g marchwi (już obranej)
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • listek laurowy
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru (można dodać mniej lub użyć imbir w proszku)
  • szczypta ostrej papryki (tylko jeśli dozwolona!, można ją pominąć)
  • 3-4 łyżki świeżego soku z pomarańczy (opcjonalnie i tylko jeśli dozwolony)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki uprażonych pestek dyni
  • grzanki z razowego chleba (można pominąć, Nie dla osób na diecie bezglutenowej)
  • śmietana roślinna (owsiana lub migdałowa)
Przygotowanie:
  1. Marchew myjemy, obieramy i kroimy najpierw w plasterki a potem w ćwiartki
  2. W ok. 3 l garnku (najlepiej z grubszym dnem) rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy pokrojoną marchew, mieszamy, smażymy ok. 10 minut
  3. Dodajemy liść laurowy, starty imbir, dolewamy wywar warzywny lub wodę, gotujemy do miękkości marchwi ok. 30 minut, solimy i doprawiamy do smaku
  4. Przygotowujemy grzanki (pokrojone w kostkę kromki chleba, bez skórki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek, smażymy aż się zrumienią)
  5. Na drugiej, suchej patelni prażymy pestki dyni (na mniejszym ogniu), mieszając aby się nie przypaliły
  6. Ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, dodajemy na koniec sok z pomarańczy, w razie konieczności dolewamy przegotowanej gorącej wody (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
  7. Gorącą zupę wlewamy na talerz, posypujemy ją pestkami dyni, dodajemy grzanki i ustrajamy śmietaną roślinną, podajemy od razu
 

No Replies to "Zupa Krem z Marchwi (wegańska, bezglutenowa)"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.