Skoro Pasztet z Fasoli Adzuki stał się naszym ulubionym, przyszedł czas na prostą pastę z tej fasoli. Nie wygląda może najpiękniej, albo moje amatorskie zdjęcia nie potrafią wychwycić jej walorów, natomiast smakuje bardzo dobrze.
Pasta z fasoli jest świetnym smarowidłem na kanapkę. Można ją także wykorzystać jako wypełniacz do naleśników czy tortilli.
Nie trzeba trzymać się skrupulatnie przepisu, po prostu do dobrze zblendowanej fasoli (także jej innych odmian), dodajmy to co możemy i lubimy, eksperymentujmy:)
Polecam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:
- ok. 200 g ugotowanej fasoli Adzuki
- 2-3 suszone pomidory z zalewy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- ulubione przyprawy i zioła (u mnie tylko szczypta ostrej papryki)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotowaną fasolę umieszczamy w niedużej misce, dodajemy suszone pomidory z zalewy i ząbek czosnku, całość blendujemy/miksujemy na bardzo gładką pastę
- Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami czy ziołami
- Dolewamy po łyżce oliwy z oliwek (lub oleju z zalewy z pomidorów) aż do uzyskania zadowalającej nas konsystencji pasty, dokładnie mieszamy całość
- Gotową pastę odstawiamy do schłodzenia i do „przegryzienia się” smaków
- Podajemy na kanapkę, jako samodzielne smarowidło lub jako wypełniacz naleśników czy tortilli
Wskazówki:
Jak gotować fasolę Adzuki znajdziecie TUTAJ
Można oczywiście pominąć pomidory, doprawić według własnego uznania
No Replies to "Pasta z fasoli adzuki (wegańska, bezglutenowa)"