Koktajle z mrożonych i dostępnych zimową porą owoców robiłam przez cały okres zimy, kilka razy w tygodniu. Przygotowanie ich zajmowało tylko chwilę, a dzięki nim moja rodzina otrzymywała sporą dawkę owoców, w tym witamin.
Oczywiście nie każdy Alergik może jeść owoce cytrusowe (właściwie Alergikom zabrania się jeść cytrusów) czy truskawki, więc dobierajcie takie owoce, które są Wam dozwolone.
Dziś zachęcam Was, aby do takich owocowych koktajli dodawać ziarna chia lub siemienia lnianego. Ich dodatek jeszcze bardziej wzbogaca napój i sprawia, że koktajl stanowi oddzielny posiłek na przykład II śniadanie czy podwieczorek.
O ziarnach Chia pisałam TUTAJ. Koktajl jest kolejną propozycją na ich wykorzystanie w kuchni.
Życzę Smacznego
Koktajl owocowy z chia
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
ILOŚĆ: 3 porcje
Składniki:
- 1 banan
- 1 grapefruit
- 1 pomarańcza
- 5-6 mrożonych truskawek (można dodać świeże jeśli są dostępne)
- 125-150 ml mleka ryżowego (lub naturalnego jogurtu sojowego jeśli dozwolony)
- 1 łyżka syropu z Agawy
- 1 łyżka ziaren chia
Przygotowanie:
- Wycisnąć sok z grapefruita i pomarańczy, powyciągać z soku ewentualne pestki, dodać pokrojony w plasterki banan oraz prawie rozmrożone truskawki, całość zmiksować na gładko, dolać mleko (najlepiej zimne), wyspać ziarna chia, zamieszać całość i odstawić na 5 minut (ziarna napęcznieją)
- Opcjonalnie można doprawić koktajl syropem z Agawy (lub innym roślinnym syropem)
- Koktajl przelać do szklanek i podawać
Wskazówki:
Ziarna Chia lekko strzelają w ustach, podobnie jak pesteczki truskawek.
Można dolać mniej lub więcej mleka (można użyć inne mleko roślinne, kokosowe, migdałowe), można dodać śmietanę roślinną.
No Replies to "Koktajl owocowy z chia"