Książka, którą ostatnio czytałam pt. Jedz i Biegaj autorstwa ultramaratończyka Scotta Jurka zawiera w swej bogatej treści także przepisy dla Biegaczy.
Naleśniki przygotowane na bazie mąki z sześciu różnych ziaren są właśnie efektem inspiracji przepisem Scotta Jurka. Jego naleśniki truskawkowe z ośmiu ziaren z pewnością jeszcze wypróbuję usmażyć w wersji oryginalnej 🙂
Nie trzymałam się w tym przepisie ilości wagowych mąki. Jako miarkę przyjęłam kubek o pojemności 250 ml i niezależnie od rodzaju mąki odmierzałam 1/4 wielkości kubka.
Ilość mleka jaką użyłam wiązała się z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji ciasta naleśnikowego. Jeśli będziecie używać innych rodzajów mąki należy mleko dolewać sukcesywnie i testować co jakiś czas czy uzyskane w ten sposób ciasto się dobrze smaży. Jeśli ciasto się zbyt klei i nie chce odchodzić od patelni, należy zwiększyć ilość mąki lub wymienić patelnię 🙂 Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy mleko.
Zapraszam i życzę Smacznego
Naleśniki z 6 ziaren
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA: ok. 15 minut
LICZBA PORCJI: 6 szt.
Składniki:
- po 1/4 kubka: mąki orkiszowej jasnej (typ 500), mąki orkiszowej (typ 2000), mąki żytniej jasnej (typ 700), mąki jęczmiennej jasnej, mąki ryżowej pełnoziarnistej, mąki owsianej
- 350 ml mleka orkiszowego lub owsianego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 2 łyżki syropu z Agawy
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Najpierw Każdy rodzaj mąki odmierzamy i przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy
- Mleko mieszamy z ekstraktem, syropem i oliwą przy pomocy miksera lub rózgi
- Wlewamy mleko stopniowo do miski z mąką, mieszamy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
- Odstawiamy ciasto na 5 minut, aby odpoczęło
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na średnim ogniu. Kiedy naleśnik się zrumieni z jednej strony, przewracamy go delikatnie na drugą stronę
- Na koniec usmażone naleśniki odkładamy na talerz
- Naleśniki z 6 ziaren podajemy na ciepło lub na zimo, z ulubionym wypełnieniem, na słodko lub wytrawnie
No Replies to "Naleśniki z 6 ziaren (wegańskie)"