Naleśniki z 6 ziaren (wegańskie)

Książka, którą ostatnio czytałam pt. Jedz i Biegaj autorstwa ultramaratończyka Scotta Jurka zawiera w swej bogatej treści także przepisy dla Biegaczy. 

Naleśniki przygotowane na bazie mąki z sześciu różnych ziaren są właśnie efektem inspiracji przepisem Scotta Jurka. Jego naleśniki truskawkowe z ośmiu ziaren z pewnością jeszcze wypróbuję usmażyć w wersji oryginalnej 🙂
Nie trzymałam się w tym przepisie ilości wagowych mąki. Jako miarkę przyjęłam kubek o pojemności 250 ml i niezależnie od rodzaju mąki odmierzałam 1/4 wielkości kubka.
Ilość mleka jaką użyłam wiązała się z uzyskaniem odpowiedniej  konsystencji ciasta naleśnikowego. Jeśli będziecie używać innych rodzajów mąki należy mleko dolewać sukcesywnie i testować co jakiś czas czy uzyskane w ten sposób ciasto się dobrze smaży. Jeśli ciasto się zbyt klei i nie chce odchodzić od patelni, należy zwiększyć ilość mąki lub wymienić patelnię 🙂 Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy mleko. 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Naleśniki z 6 ziaren

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA: ok. 15 minut
LICZBA PORCJI: 6 szt.
Składniki:
  • po 1/4 kubka: mąki orkiszowej jasnej (typ 500), mąki orkiszowej (typ 2000), mąki żytniej jasnej (typ 700), mąki jęczmiennej jasnej, mąki ryżowej pełnoziarnistej, mąki owsianej
  • 350 ml mleka orkiszowego lub owsianego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 2 łyżki syropu z Agawy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Najpierw Każdy rodzaj mąki odmierzamy i przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy
  2. Mleko mieszamy z ekstraktem, syropem i oliwą przy pomocy miksera lub rózgi
  3. Wlewamy mleko stopniowo do miski z mąką, mieszamy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
  4. Odstawiamy ciasto na 5 minut, aby odpoczęło
  5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na średnim ogniu. Kiedy naleśnik się zrumieni z jednej strony, przewracamy go delikatnie na drugą stronę
  6. Na koniec usmażone naleśniki odkładamy na talerz
  7. Naleśniki z 6 ziaren podajemy na ciepło lub na zimo, z ulubionym wypełnieniem, na słodko lub wytrawnie
Naleśniki z 6 ziaren

Fot. Katarzyna Jankowska

Naleśniki z 6 ziaren

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Naleśniki z 6 ziaren (wegańskie)"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.