Odkąd zachwyciłam się różnymi „owsiankami” moje śniadania już nigdy nie będą nudne. Możliwości komponowania takich śniadań jest bardzo wiele, a zależą od rodzajów posiadanych w domu płatków zbożowych, owoców świeżych i suszonych oraz ziaren. Śniadanie było dla nas i jest zawsze ważnym posiłkiem dnia.
Dzisiejsza propozycja jest zarówno wegańska jak i bezglutenowa, świetna dla Alergików ale także dla Biegaczy i osób odchudzających się.
Komosa jest najbardziej bogatym w białko produktem roślinnym, zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy. Jest bogata w błonnik, żelazo i witaminy C i E oraz witaminy z grupy B.
O właściwościach kaszy jaglanej już się rozpisywałam przy okazji przepisu na Kaszę Jaglanę z Owocami, przypomnę jeszcze tylko, że to jedyna zasadowa kasza.
Żurawina dostarcza nam dużo błonnika, witaminy z grupy B, witaminę C i E, a także minerały; sód, potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo.
Gruszki natomiast są bogate w potas, magnez, sód, żelazo. Są źródłem kwasów owocowych, zawierają witaminy A, C, PP i witaminy z grupy B. Gruszki to jedne z mniej kalorycznych owoców 🙂
Polecam i życzę Smacznego
Jaglanka z komosą
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
ILOŚĆ: dla 2 osób
Składniki:
- 250 ml mleka ryżowego (można użyć innego roślinnego)
- 4 łyżki płatków jaglanych
- 2 łyżki płatków z komosy ryżowej (quinoa)
- 1/2 obranej gruszki
- 1-2 łyżki suszonej żurawiny (u mnie lekko słodzona)
Przygotowanie:
- Mleko roślinne, grzejemy (nie gotujemy)
- Wsypujemy płatki jaglane, płatki komosy, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 2-3 minuty
- Dodajemy drobno pokrojoną, obraną gruszkę i suszoną żurawinę, całość mieszamy i gotujemy do odpowiadającej nam miękkości płatków (u mnie do prawie całkowitego wchłonięcia się mleka)
- Jaglankę przekładamy na talerz, polewamy ewentualnie syropem z Agawy
Wskazówki: Jeśli lubimy rzadsze „owsianki” należy użyć więcej mleka. Mleko można dolewać w trakcie gotowania. Płatki jaglane i płatki z komosy bardzo szybko miękną podczas gotowania, szybciej niż płatki owsiane.
4 komentarze to "Jaglanka z komosą, gruszką i żurawiną (bezglutenowa, wegańska)"
przecinkowa 17 kwietnia 2013 (10:04)
Takie śniadanka lubię!Quinoa jest kapitalna zarówno na słono jak i na słodko !
Mama Alergika 17 kwietnia 2013 (12:26)
przecinkowa; Ja to do śniadań doczekać się nie mogę:)
Ewa 18 kwietnia 2013 (19:17)
Mam to samo.. a owsianki polubiłam dzięki temu blogowi :))i jeszcze moja córka je zajada, co cieszy mnie podwójnie
Mama Alergika 18 kwietnia 2013 (19:31)
Ewa; Same powody do radości:)Dziękuję za komentarz