Ciasteczka bezglutenowe z bananem (wegańskie)

Pomysł na ciasteczka bezglutenowe z bananem znalazłam na stronach Facebooka. Wyczarowałam je specjalnie dla Was, wiele osób wyraziło chęć na przepis bezglutenowy. Wciąż nie wiem jak je nazwać. Liczę na Waszą kreatywność! Podrzućcie proszę jakieś propozycje:)   Na blogu znajduje się więcej przepisów na ciasteczka bezglutenowe.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego  

 

Ciasteczka z bananem

(bezglutenowe, wegańskie)

  Czas przygotowania: 20 minut + 1h chłodzenia

Czas pieczenia: 15 minut Ilość: 12 szt.

Składniki:

  • 100 g mąki jaglanej pełnoziarnistej z kaszy jaglanej
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g tapioki lub skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g margaryny bezmlecznej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego (można pominąć)
  • 50 ml zimnej wody
  • banan
  • gęsty dżem wiśniowy niskosłodzony lub ciemna czekolada bezmleczna

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni (nie może zbrązowieć), mielimy na mąkę
  2. Mąki umieszczamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem, mieszamy
  3. Dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem lub przy użyciu specjalnej „siekaczki”
  4. Stopniowo dolewamy zimną wodę, zagniatamy elastyczne ciasto (jeśli nadal się kruszy dolewamy po łyżce zimnej wody i zagniatamy)
  5. Ciasto owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce do 1h
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg), blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  7. Banana obieramy ze skórki, kroimy w 5 mm plasterki
  8. Odrywamy kawałek schłodzonego ciasta, formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na kształt koła ok. 6-7 cm średnicy, placuszek układamy na blaszce, nakładamy na jego środek plasterek banana i ½ łyżeczki gęstego dżemu lub konfitury
  9. Odrywamy kolejny kawałek ciasta, znów formujemy kulkę, spłaszczamy na placuszek, przykrywamy nim banana i zlepiamy brzegi placków (jeśli ciasto gdzieś się przerwie, zlepiamy dziurkę, ciasto jest lekko klejące i elastyczne i bez problemów taką czynność możemy wykonać)
  10. Powstał mały kopiec kreta, wyrównujemy jego brzegi dociskając szklanką lub foremką o średnicy 5 cm, wycinamy równe ciasteczka, pozostałą resztę ciasta zbieramy z blaszki gdy foremka wciąż jest dociśnięta do ciasteczka
  11. Powtarzamy czynność jak w punktach 8-10 do momentu wykorzystania całego ciasta
  12. Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy w nagrzanym piekarniku, ciasteczka pieczemy ok. 15 minut aż będą rumiane, wyjmujemy, pozostawiamy do przestudzenia

Wskazówki: Ciasteczka świetnie smakują jeszcze ciepłe. Jeśli dodacie czekoladę, takie ciepłe ciasteczka będą najlepsze. Dżem czy konfitura muszą być bardzo gęste, żeby podczas pieczenia nie wypłynęły na zewnątrz. Zamiast dżemu można na bananie umieścić np. świeżą, wydrylowaną wiśnię.    

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

13 komentarzy to "Ciasteczka bezglutenowe z bananem (wegańskie)"

  • comment-avatar
    Ola Maksym 28 lipca 2014 (22:02)

    Nie mam możliwości zmielić kaszy jaglanej w domu, a nie mogę dostać mąki z niej… Czy mogę zastąpić więc to mąką gryczaną albo gryczaną mieszaną z ryżową?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 28 lipca 2014 (23:40)

      Jasne, że możesz:) Wyjdą inne w smaku ale ciasto powinno wyjść tak samo elastyczne a może i lepsze bo gryczana ładnie się poddaje.

      • comment-avatar
        Ola Maksym 28 lipca 2014 (23:57)

        Dziękuję! Wypróbuję więc przy najbliższej okazji (kiedy temperatura spadnie i będzie w domu zapas bananów 😉 pozdrawiam!

  • comment-avatar
    Arnikowa Kuchnia 29 lipca 2014 (14:01)

    Świetne! Z chęcią spróbujemy:)

  • comment-avatar
    Kosik 1 lutego 2015 (01:55)

    Mam propozycję nazwy – Bananowe kapelusze lub Czapeczki bananowe 🙂
    Pozdrawiam i lecę dalej czytać i inspirować się:)

  • comment-avatar
    WiolaB 6 czerwca 2015 (11:19)

    Czy mąkę jaglana można zrobić w większej ilości i przechowywać jakiś czas czy lepiej przygotowywać ją każdorazowo swieżą?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 10 czerwca 2015 (08:02)

      Ja przygotowuję na bieżąco. Zmielone ziarno zwykle szybciej się utlenia, zresztą widać to także po kolorze mąki. Ta zmielona na krótko przed użyciem jest ciemnożółta a ta zmielona kilka dni wcześniej robi się jaśniutka. Jeśli nie mamy czasu na bieżące przygotowanie, możemy mąkę przygotować wcześniej i przechowywać ją tak jak pozostałe mąki:)

    • comment-avatar
      WiolaB 11 czerwca 2015 (12:19)

      Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ciasteczka już zrobione a nawet jedzone 🙂 Pyszne! zamiast mąki ryżowej dodałam gryczaną i przy wyrabianiu ciasto bardzo się kleiło a po upieczeniu ciastka się kruszyły. Musiałam więc robić nieco grubsze placki – jeśli ktoś też tak będzie robił dodajcie więcej nadzienia bo jak dla mnie zrobiło się go za mało.
      I bardzo dziękuje za Pani pomysły – ratują mi życie. Książki właśnie do mnie jadą 🙂

      • comment-avatar
        Katarzyna Jankowska 14 czerwca 2015 (17:03)

        Super! Każda modyfikacja niesie za sobą zmiany w konsystencji ciasta ale wszystko da się ogarnąć, kwestia wprawy. Cieszę się, ze moje przepisy są przydatne:)

  • comment-avatar
    Jagoda Walska 12 lipca 2016 (08:53)

    Witam, moje dziecko nie może mąki ryżowej i banana. Czym można zastąpić te produkty 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 15 lipca 2016 (22:46)

      Inną dozwoloną mąką bezglutenową np. teff, kukurydzianą…zamiast banana można wykorzystać inny dozwolony owoc, ale niezbyt wodnisty lub ewentualnie kawałek bezmlecznej czekolady czy gęstej marmolady.

  • comment-avatar
    Kuchareczka 27 stycznia 2023 (08:26)

    Nasze ciasteczka wyszły chrupiące, jak dla nas ciut za słodkie, następnym razem pominiemy banana. Ale smakują dobrze, ciasto ładnie się łączy w jedną kulę, trzeba tylko wprawy, by zrobić dwa krążki i połączyć obie części tak, by nie wypłynęła marmolada, ale to kwestia wprawy 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.