Pierogi bezglutenowe przygotowane ze specjalnych mieszanek mąki z dodatkami, które wiążą ciasto wychodzą bez problemu. Moja mama robiła takie, kiedy mój syn miał 4 latka. Były naprawdę dobre.
Postanowiłam wyczarować bezglutenowe pierogi z rodzajów mąki, które stosuję w diecie mojego alergika. Łatwo nie było, zmarnowałam kilka podejść. Dopiero na bazie mąki ryżowej z ryżu kleistego udało mi się uzyskać elastyczne ciasto. Czy to są pierogi moich marzeń? Niestety nie do końca. Jak na mój gust zbyt gumowate i daje się wyczuć smak tapioki. Można spróbować zamienić tapiokę na skrobię ziemniaczaną czy kukurydzianą. Koniecznie trzeba je spożywać zaraz po ugotowaniu, inaczej zrobią się twarde. Jest jednak nadzieja, że następne z dodatkiem mąki jaglanej zbliżą mnie do ulubionego smaku. Czarowanie trwa! Każdy kto jest na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej wie, że tworzenie ciast, wypieków bez tych wszystkich składników to już spore wyzwanie i wymaga odrobinę umiejętności. Warto spróbować jednak zrobić te pierożki, w końcu w azjatyckich kuchniach występują pierogi na bazie mąki ryżowej 🙂
Przepis na idealne ciasto na pierogi na bazie mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej jest już dostępny w Sklepie MAG.
Zapraszam i życzę udanego czarowania oraz Smacznego.
Pierogi bezglutenowe
(bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 20 szt.
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki z ryżu kleistego
- 50 g tapioki (lub skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej)
- 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
- ½ łyżeczki soli himalajskiej lub kamiennej
- 150 +25 bardzo ciepłej wody
Na farsz:
- 200 g jagód
- 1 łyżka tapioki (skrobi ziemniaczanej)
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Mąkę, skrobię, sól i olej umieszczamy w misce, wodę dolewamy stopniowo zagniatając ciasto aż do uzyskania elastycznej konsystencji
- Ciasto odstawiamy na kilka minut, przykrywamy
- Gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju
- Jagody dokładnie myjemy, osuszmy, posypujemy cukrem i oprószamy tapioką
- Na stolnicy rozkładamy większy kawałek papieru do pieczenia, odrywamy kawałek ciasta (jeśli wydaje się za suchy i kruszy się, dolewamy po łyżce wody i ponownie zagniatamy całość ciasta)
- Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru na grubość ok. 3 mm (woda wsiąka w papier, więc trzeba będzie zmienić papier przy kolejnym wałkowaniu i możliwe, że znów dolać łyżkę wody i zarobić ciasto), wycinamy koła foremką lub szklanką, delikatnie podważamy nożem, oprószamy dłonie tapioką i nakładamy farsz (nie za dużo), koło składamy na pół, zlepiamy brzegi maczając palce w tapioce (ciasto musi być grubsze niż na zwykłe pierogi)
- Gotowe pierogi odkładamy na deskę podsypaną tapioką lub mąką, przykrywamy
- Pierogi wkładamy do wrzącej wody, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch, dolewamy zimnej wody, wyjmujemy na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej
- Podajemy od razu na ciepło, polane śmietaną ryżową
Wskazówki: Pierogi gotujemy partiami najlepiej od razu po zrobieniu. Mąka z ryżu kleistego, której użyłam pochodzi z Tajlandii. Na opakowaniu zaznaczono, że nie zawiera glutenu i została wytworzona podczas drobnego mielenia oczyszczonych ziaren ryżu. Zawiera duże ilości amylopektyny, czyli wielocukru będącego głównym składnikiem skrobi, która powoduje, że ryż jest kleisty. Dostępna jest w sklepach z żywnością orientalną i w Kuchniach Świata.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
1 Reply to "Pierogi bezglutenowe z jagodami (wegańskie)"
Marzena 23 lipca 2020 (17:21)
Czy można pierogi mrozic?
Jeśli tak to czy lepiej ugotowane czy surowe ?