Bieganie wzmaga apetyt na smaczne i zdrowe jedzenie.
O ziarnach chia i ich właściwościach poczytajcie w dziale Produkty MAG.
Na blogu znajduje się więcej przepisów z wykorzystaniem tych cennych ziarenek.
Deser przygotujecie ekspresowo, wystarczy wieczorem zalać ziarna, rano zmiksować owoce i gotowe.
Polecam i życzę Smacznego
Deser z chia i musem malinowym
(wegański, bezglutenowy)
Czas przygotowania: 10 minut + noc
Ilość: 1-2 porcje
Składniki:
- 100 g malin
- ½ banana
- 2 łyżki syropu klonowego
- 200 ml mleka jaglanego
- 4 łyżeczki ziaren chia (szałwii hiszpańskiej)
Przygotowanie:
- Ziarna chia zalewamy mlekiem, syropem roślinnym, mieszamy, odstawiamy na noc do lodówki
- Owoce myjemy, miksujemy na mus
- Mus umieszczamy w pucharku, dodajemy zagęszczone i schłodzone chia, dekorujemy świeżymi owocami, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów
Wskazówki:
Można użyć innego mleka roślinnego np. quinoa z migdałami, migdałowego, kokosowego
Ziarna można zalać także sokiem owocowym np. jabłkowym, pomarańczowym, brzoskwiniowym
Owoce dobierajcie zgodnie ze wskazaniami dla alergika.
No Replies to "Deser z chia i musem malinowym także dla Biegacza"