Przygotowując materiał do najnowszego e-booka 30 przepisów na GOFRY wyczarowałam kilkadziesiąt różnych smaków wafli.
Mój potencjał nadal jest niewyczerpany.
Gdyby nie fakt, że pracowałam jednocześnie nad projektem dla marki Helpa i nad kolejną książką, e-book z goframi miałby dużo więcej stron.
Gofry kukurydziane z mango powstały właściwie tak przy okazji. Miałam kawałek mango do wykorzystania i postanowiłam sprawdzić czy jeśli zrobię ciasto bez dodatku skrobi i tylko z jednym rodzajem mąki bezglutenowej, to wyjdą smaczne gofry czy nie?
Po tak wielu stworzonych i wyczarowanych gofrach jestem w stanie stwierdzić, że zrobię je ze wszystkiego 🙂
Im więcej dań ugotujesz czy upieczesz, tym bardziej zbliżasz się do bycia mistrzem. Nie trzeba mieć szczególnych cech, trzeba po prostu ćwiczyć.
Zdaję sobie sprawę, że to nic odkrywczego, jednak mnie samą nie raz zadziwia, z jaką lekkością mogę teraz wyczarowywać nowe dania, a przecież pamiętam swoje początki.
Ostatnio usłyszałam takie stwierdzenie “Pasji nie odnajdujesz, tworzysz ją.” Wiedza i umiejętności są cenniejsze niż wrodzony talent.
W pełni się z tym zgadzam.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się uwagami.
Życzę Smacznego!
Gofry kukurydziane o smaku mango
(FIT GOFRY)
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia 1 porcji: 4 minuty
Ilość: 4 sztuki
1 sztuka = 154 kcal
Składniki:
- 100 g miąższu dojrzałego mango
- 200 ml bezglutenowego napoju roślinnego np. owsianego
- 2 łyżki łuskanych nasion konopnych
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
dodatkowo:
- olej do smarowania gofrownicy
- do podania: świeże sezonowe owoce
Przygotowanie:
- W blenderze umieszczamy mango, napój roślinny i łuskane nasiona konopi, dokładnie miksujemy.
- Wsypujemy przesianą mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia, ponownie miksujemy.
- Powstanie gęste ciasto o napuszonej konsystencji, odpowiednie do nałożenia na kratki gofrownicy przy pomocy łyżki.
- Rozgrzewamy gofrownicę zgodnie z zaleceniem producenta, najczęściej przez 4 minuty.
- Kratki urządzenia smarujemy olejem przed smażeniem każdej porcji gofrów.
- Wylewamy gęste ciasto na środek kratek.
- Gofry smażymy przez 4 minuty, a następnie wyjmujemy do studzimy na drewnianej lub metalowej kratce.
- Podajemy na ciepło z sezonowymi owocami.
Wskazówki:
Zamiast łuskanych nasion konopi można spróbować dodać 1 łyżkę wiórków kokosowych lub 2 łyżki zmielonych nasion słonecznika lub 1 łyżeczkę nasion chia.
Wartość odżywcza gofrów (bez dodatków):
4 sztuki: 616 kcal
1 sztuka: 154 kcal
Białko: 2,9 g
Tłuszcze: 3,2 g
Węglowodany: 25,5 g
Błonnik: 3,8 g
Wapń: 126,8 mg
Żelazo: 1,4 mg
Magnez: 50 mg
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
Jeśli nadal się zastanawiasz czy warto skorzystać z przepisów na gofry, zacznij od wypróbowania pojedynczych przepisów z e-booka, które znajdziesz również w Sklepie MAG.
Przepis na gofry budyniowe pszenne i/lub przepis na gofry bezglutenowe cukiniowe.
1 Reply to "Gofry kukurydziane o smaku mango"
metabolika.pl 28 października 2021 (10:46)
Najlepsze bezglutenowe gofry jakie jadłam!!!