Gofry dla małego cukrzyka

Gofry dla małego cukrzyka powstały podczas wizyty Oskara z cukrzycą typu 1 w moim domu. Już kolejny rok, podczas wakacji przygotowywałam zdrowe posiłki dla malucha z cukrzycą.

Zebrałam dotychczas całkiem pokaźny materiał, który czeka by znaleźć się w kolejnym tematycznym e-booku.

Tymczasem gofry bez cukru, bardzo proste i smaczne, mogą jeszcze dziś trafić na Twój stół.

Zwróć uwagę na wyliczenia wartości i wymienników węglowodanowych we wskazówkach pod przepisem.

Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się uwagami.

W Sklepie MAG już jest dostępny nowy e-book 30 przepisów na Gofry!

Życzę Smacznego!

Gofry dla małego cukrzyka

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas smażenia 1 porcji: 4 minuty

Ilość: 4 sztuki

1 sztuka = 112 kcal

Składniki:

  • 80 g jogurtu kokosowego naturalnego bez cukru
  • 100 ml napoju sojowego bez cukru
  • 20 g dowolnej skrobi lub 1/2 budyniu bezmlecznego bez cukru
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju roślinnego, np. z pestek winogron
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej

dodatkowo:

  • olej do smarowania gofrownicy
  • do podania: dżem bez cukru, świeże owoce (np. borówki, jagody, truskawki) lub inne ulubione dodatki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, odstawiamy na 10 minut, by ciasto zgęstniało.
  2. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem, lecz tylko raz, przed nałożeniem pierwszej porcji.
  3. Żeby uzyskać gofry o takiej samej wielkości, dzielimy ciasto na 4 równe porcje.
  4. Porcje ciasta nakładamy łyżką na kratkę gofrownicy.
  5. Gofry smażymy przez 4 minuty, wyjmujemy i studzimy na drewnianej kratce.
  6. Podajemy z dżemem bez cukru lub z dozwolonymi owocami.

Wskazówki:

Z tego przepisu otrzymujemy 250 ml ciasta, z którego można przyrządzić 4 większe gofry. Ilość gofrów zależy od ich wielkości.

Osoby bez cukrzycy mogą swobodnie zamienić napój sojowy na inny dozwolony w diecie.

Komentarz dietetyka:

Tak przygotowane gofry można podać dzieciom już w 1. roku życia. Mąka owsiana zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż mąka pszenna.

Uwaga: alergeny!

Produkty na bazie kokosa nie są wskazane w przypadku alergii na orzechy.

Soja należy do „wielkiej dziewiątki” alergenów. Wśród wielu poznanych dotychczas białek soi wymienia się 8 o szczególnym znaczeniu klinicznym. Stwierdza się, że soja jest niestety powszechnym alergenem pokarmowym w atopowym zapaleniu skóry u dzieci.

Wartość odżywcza gofrów (bez dodatków):

4 sztuki: 448 kcal

1 sztuka: 112 kcal

WW: 1,2

WBT: 0,6

Białko: 2,6 g

Tłuszcze: 5,2 g

Węglowodany: 12,4 g

Błonnik: 1 g

Wapń: 36,5 mg

Żelazo: 0,6 mg

Magnez: 18,4 mg

Jeśli nadal się zastanawiasz czy warto skorzystać z przepisów na gofry, zacznij od wypróbowania pojedynczych przepisów z e-booka, które znajdziesz również w Sklepie MAG.

Przepis na gofry budyniowe pszenne i/lub przepis na gofry bezglutenowe cukiniowe.

2 komentarze to "Gofry dla małego cukrzyka"

  • comment-avatar
    Lena 19 października 2021 (18:22)

    Na smak super, tylko u mnie sie przywierają. Czy to wina gofrownicy?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 19 października 2021 (18:37)

      Odpowiedniej jakości gofrownica to podstawa zwłaszcza przy wymagających gofrach “bez”. Zachęcam do poznania niezawodnego sprzętu, na którym usmażyłam kilkadziesiąt takich gofrów :)https://mamaalergikagotuje.pl/produkt/e-book-30-przepisow-na-gofry-nowosc/
      W e-booku zawarłam również wiele wskazówek, dzięki którym gofry wyjdą chrupiące.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.