Gofry dla małego cukrzyka powstały podczas wizyty Oskara z cukrzycą typu 1 w moim domu. Już kolejny rok, podczas wakacji przygotowywałam zdrowe posiłki dla malucha z cukrzycą.
Zebrałam dotychczas całkiem pokaźny materiał, który czeka by znaleźć się w kolejnym tematycznym e-booku.
Tymczasem gofry bez cukru, bardzo proste i smaczne, mogą jeszcze dziś trafić na Twój stół.
Zwróć uwagę na wyliczenia wartości i wymienników węglowodanowych we wskazówkach pod przepisem.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się uwagami.
W Sklepie MAG już jest dostępny nowy e-book 30 przepisów na Gofry!
Życzę Smacznego!
Gofry dla małego cukrzyka
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańskie)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia 1 porcji: 4 minuty
Ilość: 4 sztuki
1 sztuka = 112 kcal
Składniki:
- 80 g jogurtu kokosowego naturalnego bez cukru
- 100 ml napoju sojowego bez cukru
- 20 g dowolnej skrobi lub 1/2 budyniu bezmlecznego bez cukru
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju roślinnego, np. z pestek winogron
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
dodatkowo:
- olej do smarowania gofrownicy
- do podania: dżem bez cukru, świeże owoce (np. borówki, jagody, truskawki) lub inne ulubione dodatki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, odstawiamy na 10 minut, by ciasto zgęstniało.
- Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem, lecz tylko raz, przed nałożeniem pierwszej porcji.
- Żeby uzyskać gofry o takiej samej wielkości, dzielimy ciasto na 4 równe porcje.
- Porcje ciasta nakładamy łyżką na kratkę gofrownicy.
- Gofry smażymy przez 4 minuty, wyjmujemy i studzimy na drewnianej kratce.
- Podajemy z dżemem bez cukru lub z dozwolonymi owocami.
Wskazówki:
Z tego przepisu otrzymujemy 250 ml ciasta, z którego można przyrządzić 4 większe gofry. Ilość gofrów zależy od ich wielkości.
Osoby bez cukrzycy mogą swobodnie zamienić napój sojowy na inny dozwolony w diecie.
Komentarz dietetyka:
Tak przygotowane gofry można podać dzieciom już w 1. roku życia. Mąka owsiana zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż mąka pszenna.
Uwaga: alergeny!
Produkty na bazie kokosa nie są wskazane w przypadku alergii na orzechy.
Soja należy do „wielkiej dziewiątki” alergenów. Wśród wielu poznanych dotychczas białek soi wymienia się 8 o szczególnym znaczeniu klinicznym. Stwierdza się, że soja jest niestety powszechnym alergenem pokarmowym w atopowym zapaleniu skóry u dzieci.
Wartość odżywcza gofrów (bez dodatków):
4 sztuki: 448 kcal
1 sztuka: 112 kcal
WW: 1,2
WBT: 0,6
Białko: 2,6 g
Tłuszcze: 5,2 g
Węglowodany: 12,4 g
Błonnik: 1 g
Wapń: 36,5 mg
Żelazo: 0,6 mg
Magnez: 18,4 mg
Jeśli nadal się zastanawiasz czy warto skorzystać z przepisów na gofry, zacznij od wypróbowania pojedynczych przepisów z e-booka, które znajdziesz również w Sklepie MAG.
Przepis na gofry budyniowe pszenne i/lub przepis na gofry bezglutenowe cukiniowe.
2 komentarze to "Gofry dla małego cukrzyka"
Lena 19 października 2021 (18:22)
Na smak super, tylko u mnie sie przywierają. Czy to wina gofrownicy?
Katarzyna Jankowska 19 października 2021 (18:37)
Odpowiedniej jakości gofrownica to podstawa zwłaszcza przy wymagających gofrach “bez”. Zachęcam do poznania niezawodnego sprzętu, na którym usmażyłam kilkadziesiąt takich gofrów :)https://mamaalergikagotuje.pl/produkt/e-book-30-przepisow-na-gofry-nowosc/
W e-booku zawarłam również wiele wskazówek, dzięki którym gofry wyjdą chrupiące.