Czosnkowa zupa rozgrzewająca z dodatkiem czosnku to doskonała propozycja na jesienne dni.
Czosnek pochodzi z Azji i jest spożywany od co najmniej 5 000 lat. Podaje się, że na świecie istnieje ponad 300 jego odmian. Ma szerokie zastosowanie lecznicze, przeciwgrzybiczne, działa jak naturalny antybiotyk. Jak tylko zaczynam odczuwać lub obserwować u domowników pierwsze objawy przeziębienia, do diety intensywniej włączam czosnek.
Niestety, obróbka cieplna powyżej 5 minut pozbawia go właściwości bakteriobójczych, warto więc jeść go także na surowo. Surowy czosnek podaję na pełnoziarnistej kanapce z pomidorem i kiełkami rzodkiewki.
Czosnek należy do tych przypraw, które silnie uczulają, zwłaszcza przy alergii na pyłki bylicy. Może powodować również wzdęcia i bóle brzucha.
Ten przepis pochodzi z książki Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę.
Znajdziesz w niej także:
- obszerny materiał od dietetyka o odporności, probiotykach i prebiotykach,
- informacje na temat alergii na roztocze kurzu domowego,
- porady dla rodziców na temat alergika w szkole,
- a także sezonowy kalendarz na jesień i zimę, który ułatwi wybór wartościowych warzyw i owoców.
Zapraszam i życzę Smacznego
Czosnkowa zupa rozgrzewająca
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańska)
Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 większa szalotka lub czerwona cebula
- 2 ziemniaki (ok. 200g)
- 2 główki czosnku
- 50 g batatu
- sok z cytryny
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy i obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Czosnek obieramy i dzielimy na ząbki, każdy ząbek przekrajamy wzdłuż na pół.
- W dwulitrowym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa, smażymy je na małym ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszamy.
- Następnie zalewamy warzywa bulionem warzywnym, gotujemy przez 10 minut.
- Dodajemy obrany czosnek, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i płatkami drożdżowymi.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
2 komentarze to "Czosnkowa zupa rozgrzewająca"
Nikola 18 września 2021 (10:23)
Można w tym przepisie wykorzystać ziemniaki zamiast batat? Zmieni to bardzo smak?
Katarzyna Jankowska 4 października 2021 (10:54)
Bataty są słodkie, ale zupa zapewne wyjdzie smaczna i będzie miała piękny jesienny kolor.