Naleśniki roślinne jogurtowe ze śliwkami

Czasem po prostu ma się ochotę na coś prostego.

Naleśniki roślinne to jedno z tych dań, które ucieszą zarówno małych, jak i dorosłych smakoszy.

Dziś u nas wersja jesienna, ze śliwkami.

Więcej przepisów na tradycyjne codzienne, ulubione dania znajdziesz w książkach z serii Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!

Naleśniki roślinne jogurtowe ze śliwkami

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, wegańskie)

Ilość: 8 sztuk

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 300 ml napoju orkiszowego
  • 1 jogurt kokosowy naturalny (u mnie Planton)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (u mnie dr Oetker)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 175 g mąki pszennej jasnej bio
  • wanilia w proszku

dodatkowo:

  • 8-12 śliwek (u mnie większe)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • płatki migdałów
  • kawałek ciemnej wegańskiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Wszystkie mokre składniki umieszczamy w misce, mieszamy ze sobą.
  2. Dodajemy przesianą mąkę i budyń, ponownie miksujemy uzyskując jednolite ciasto.
  3. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło.
  4. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
  5. Podajemy na ciepło ze śliwkami usmażonymi w syropie klonowym i soku z pomarańczy, oprószamy startą czekoladą.

Jak przygotować śliwki?

Owoce myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ dzielimy na ćwiartki.

Śliwki umieszczamy na patelni, polewamy 2 łyżkami syropu klonowego i świeżym sokiem wyciśniętym z pomarańczy, oprószamy cynamonem.

Smażymy na średnim ogniu aż śliwki zmiękną.

Naleśniki roślinne jogurtowe
Fot. Katarzyna Jankowska

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

No Replies to "Naleśniki roślinne jogurtowe ze śliwkami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.