Czasem po prostu ma się ochotę na coś prostego.
Naleśniki roślinne to jedno z tych dań, które ucieszą zarówno małych, jak i dorosłych smakoszy.
Dziś u nas wersja jesienna, ze śliwkami.
Więcej przepisów na tradycyjne codzienne, ulubione dania znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót“.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!
Naleśniki roślinne jogurtowe ze śliwkami
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, wegańskie)
Ilość: 8 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 300 ml napoju orkiszowego
- 1 jogurt kokosowy naturalny (u mnie Planton)
- 1 budyń waniliowy bez cukru (u mnie dr Oetker)
- 2 łyżki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- 175 g mąki pszennej jasnej bio
- wanilia w proszku
dodatkowo:
- 8-12 śliwek (u mnie większe)
- 2 łyżki syropu klonowego
- sok z 1 pomarańczy
- płatki migdałów
- kawałek ciemnej wegańskiej czekolady
Przygotowanie:
- Wszystkie mokre składniki umieszczamy w misce, mieszamy ze sobą.
- Dodajemy przesianą mąkę i budyń, ponownie miksujemy uzyskując jednolite ciasto.
- Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
- Podajemy na ciepło ze śliwkami usmażonymi w syropie klonowym i soku z pomarańczy, oprószamy startą czekoladą.
Jak przygotować śliwki?
Owoce myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ dzielimy na ćwiartki.
Śliwki umieszczamy na patelni, polewamy 2 łyżkami syropu klonowego i świeżym sokiem wyciśniętym z pomarańczy, oprószamy cynamonem.
Smażymy na średnim ogniu aż śliwki zmiękną.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
No Replies to "Naleśniki roślinne jogurtowe ze śliwkami"