Skoro komosą ryżową można zastąpić obiadowe dodatki, takie jak ziemniaki, ryż czy makaron… To dlaczego łącząc ją z kaszą jaglaną i warzywami, nie można by zrobić samodzielnego dania?
Tak pomyślałam podczas przygotowywania Kotlecików, które już dziś prezentowałam na blogu i przygotowałam TO danie, podane z pieczarkami usmażonymi na klarowanym maśle.
Taką zdrową mieszankę możemy wykorzystać także jako dodatek do dań mięsnych i ryb.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kasza Jaglana z Komosą Ryżową jako Dodatek Obiadowy
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańska)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: ok.2-3 minuty
Trudność: łatwe
Ilość: 3-4 porcje
Składniki:
- 80 g komosy ryżowej, ziarna (ok. 200 g po ugotowaniu) + 250 ml wody
- 120 g kaszy jaglanej suchej (ok. 300 g po ugotowaniu)+ 375 ml wody
- 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 marchew lub 1/2 cukinii bez pestek
- 8 pieczarek (średniej wielkości, twarde i świeże )
- sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy (można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni by pozbawić się ewentualnej goryczki)
- Opłukaną kaszę zalewamy wodą z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15 minut, aż do całkowitej miękkości, mieszamy od czasu do czasu (jeśli płyn nie wchłonął się całkowicie, kaszę odcedzamy na dużym sitku)
- Komosę ryżową kilkakrotnie płuczemy, zalewamy czystą wodą i moczymy ok. 30 minut, wodę odlewamy, zalewamy ponownie czystą wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy około 20 minut, do miękkości, w razie potrzeby odcedzamy
- Pieczarki obieramy ze skórki, 3 z nich drobno kroimy w kosteczkę a 5 w plasterki
- Rozgrzewamy małą patelnię z dodatkiem masła klarowanego, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy je na średnim ogniu aż lekko się zrumienią, doprawiamy solą i pieprzem
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, podobnie postępujemy z cukinią (grube oczka)
- Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek, drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek lekko rumienimy, dodajemy pieczarki drobno pokrojone a następnie utartą marchew, całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż marchew zmięknie
- Ugotowane i jeszcze ciepłe kasze umieszczamy w misce, dodajemy usmażone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, całość mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła klarowanego lub oliwy, nakładamy naszą mieszankę i podgrzewamy
- Wykładamy na talerz i dekorujemy plasterkami usmażonych pieczarek
- Podajemy jako dodatek do mięsa, ryb lub jako samodzielne danie obiadowo-kolacyjne
6 komentarzy to "Kasza Jaglana z Komosą Ryżową jako Dodatek Obiadowy"
Anonymous 27 marca 2013 (11:13)
tak pomyslałam aby zrobić to danie dla 2latka,co Pani na to?czy komosę mogę jeśc takie dzieci male i pieczarki..?
Mama Alergika 27 marca 2013 (11:40)
Anonimowy; U 2 latka ja bym się jej nie bała. Wszystko zależy jak dziecko znosi wprowadzanie nowych produktów. Komosa jest bezglutenowa, bogata w białko i żelazo, świetnie zastępuje ryż. Co do pieczarek to jeśli dziecko jeszcze ich nie jadło to nie należy wprowadzać dwóch nowych produktów na raz. Pieczarki zalecają po 3 roku życia. Można je pominąć lub zastąpić innym warzywem, które dziecko lubi.
Mama Alergika 3 kwietnia 2013 (08:13)
Anonimowy; Doczytałam jeszcze na temat komosy i wygląda na to, że małym dzieciom ze względu na obecność saponiny w ziarnie komosy(a to naturalne gorzkie glikozydy, które wykazują działanie przeciwkrzepliwe) komosa nie jest wskazana:(
Feminka 15 października 2013 (15:51)
Zrobiłam to danie, pyszne, smakowało też moim Panom:):)
Feminka 15 października 2013 (15:51)
Zrobiłam to danie, pyszne, smakowało też moim Panom:):)
Mama Alergika 15 października 2013 (15:56)
Feminka; Pyszne i zdrowe wiec się cieszę, że panowie zjedli. Robiłam już komosę z różnymi owocami, polecam Ci popróbuj:)