Kasza Jaglana z Komosą Ryżową jako Dodatek Obiadowy

Skoro komosą ryżową można zastąpić obiadowe dodatki, takie jak ziemniaki, ryż czy makaron… To dlaczego łącząc ją z kaszą jaglaną i warzywami, nie można by zrobić samodzielnego dania?
Tak pomyślałam podczas przygotowywania Kotlecików, które już dziś prezentowałam na blogu i przygotowałam TO danie, podane z pieczarkami usmażonymi na klarowanym maśle.
Taką zdrową mieszankę możemy wykorzystać także jako dodatek do dań mięsnych i ryb.
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Kasza Jaglana z Komosą Ryżową jako Dodatek Obiadowy

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańska)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: ok.2-3 minuty
Trudność: łatwe
Ilość: 3-4 porcje

Składniki:

  • 80 g komosy ryżowej, ziarna (ok. 200 g po ugotowaniu) + 250 ml wody
  • 120 g kaszy jaglanej suchej (ok. 300 g po ugotowaniu)+ 375 ml wody
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 marchew lub 1/2 cukinii bez pestek
  • 8 pieczarek (średniej wielkości, twarde i świeże )
  • sól morska i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy (można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni by pozbawić się ewentualnej goryczki)
  2. Opłukaną kaszę zalewamy wodą z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15 minut, aż do całkowitej miękkości, mieszamy od czasu do czasu (jeśli płyn nie wchłonął się całkowicie, kaszę odcedzamy na dużym sitku)
  3. Komosę ryżową kilkakrotnie płuczemy, zalewamy czystą wodą i moczymy ok. 30 minut, wodę odlewamy, zalewamy ponownie czystą wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy około 20 minut, do miękkości, w razie potrzeby odcedzamy
  4. Pieczarki obieramy ze skórki, 3 z nich drobno kroimy w kosteczkę a 5 w plasterki
  5. Rozgrzewamy małą patelnię z dodatkiem masła klarowanego, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy je na średnim ogniu aż lekko się zrumienią, doprawiamy solą i pieprzem
  6. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, podobnie postępujemy z cukinią  (grube oczka)
  7. Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek, drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek lekko rumienimy, dodajemy pieczarki drobno pokrojone a następnie utartą marchew, całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż marchew zmięknie
  8. Ugotowane i jeszcze ciepłe kasze umieszczamy w misce, dodajemy usmażone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, całość mieszamy
  9. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła klarowanego lub oliwy, nakładamy naszą mieszankę i podgrzewamy
  10. Wykładamy na talerz i dekorujemy plasterkami usmażonych pieczarek
  11. Podajemy jako dodatek do mięsa, ryb lub jako samodzielne danie obiadowo-kolacyjne
Kasza jaglana z komosą ryżową
Kasza jaglana z komosą ryżową

6 komentarzy to "Kasza Jaglana z Komosą Ryżową jako Dodatek Obiadowy"

  • comment-avatar
    Anonymous 27 marca 2013 (11:13)

    tak pomyslałam aby zrobić to danie dla 2latka,co Pani na to?czy komosę mogę jeśc takie dzieci male i pieczarki..?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 marca 2013 (11:40)

    Anonimowy; U 2 latka ja bym się jej nie bała. Wszystko zależy jak dziecko znosi wprowadzanie nowych produktów. Komosa jest bezglutenowa, bogata w białko i żelazo, świetnie zastępuje ryż. Co do pieczarek to jeśli dziecko jeszcze ich nie jadło to nie należy wprowadzać dwóch nowych produktów na raz. Pieczarki zalecają po 3 roku życia. Można je pominąć lub zastąpić innym warzywem, które dziecko lubi.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 kwietnia 2013 (08:13)

    Anonimowy; Doczytałam jeszcze na temat komosy i wygląda na to, że małym dzieciom ze względu na obecność saponiny w ziarnie komosy(a to naturalne gorzkie glikozydy, które wykazują działanie przeciwkrzepliwe) komosa nie jest wskazana:(

  • comment-avatar
    Feminka 15 października 2013 (15:51)

    Zrobiłam to danie, pyszne, smakowało też moim Panom:):)

  • comment-avatar
    Feminka 15 października 2013 (15:51)

    Zrobiłam to danie, pyszne, smakowało też moim Panom:):)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 15 października 2013 (15:56)

    Feminka; Pyszne i zdrowe wiec się cieszę, że panowie zjedli. Robiłam już komosę z różnymi owocami, polecam Ci popróbuj:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.