Wyczarowałam dziś ekspresowe oponki bez sera, jajek i drożdży dla Alergików, Wegan i Wegetarian.
Skorzystałam z podpowiedzi kolegi, którego znajomi żyjący w USA także mają problem alergii w rodzinie.
Oczywiście musiałam pozmieniać lekko proporcje, ale najważniejszy jest efekt:)
Oponki te, tak jak tradycyjne, smaży się na oleju.
Próbowałam część z nich upiec w piekarniku, ale wychodzą zbyt suche.
Kto z Was dziś jeszcze nie zjadł tłustoczwartkowej słodkości, niech szybciutko zagniata to proste ciasto i cieszy jego kruchością i smakiem.
Na blogu znajduje się więcej przepisów na wypieki karnawałowe.
Przepisy odpowiednie na Tłusty Czwartek znajdziesz także w mojej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Sięgnij także po ZESTAW innych książek bogatych w przepisy tradycyjnej kuchni polskiej: Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Zapraszam i życzę Smacznego
Oponki bez sera ekspresowe
(bez jajek, bez mleka, bez drożdży, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Trudność: łatwe
Ilość: ok. 20-40 szt. w zależności od wielkości
Składniki:
- 100 ml napoju ryżowego (w temperaturze pokojowej)
- 80 ml soku jabłkowego (naturalny bez cukru w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 50 g cukru trzcinowego drobnego
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 pełna łyżka naturalnego proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu (można pominąć)
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (można pominąć)
- 2 łyżki płynnej margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego
- cukier puder do oprószenia
- ok. 750 ml oleju rzepakowego lub ryżowego do smażenia
Przygotowanie:
- W średniej wielkości płaskim garnku umieszczamy olej i rozgrzewamy go do 175°C (najlepiej mieć pod ręką termometr kuchenny)
- W misce umieszczamy sok jabłkowy, ekstrakt wanilii oraz cukier, całość chwilę miksujemy i dodajemy margarynę lub masło klarowane
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową, mieszamy
- Przelewamy składniki mokre do suchych, dolewamy napój i chwilę miksujemy łącząc składniki, wyrabiamy ręcznie (jeśli wydaje się nam ono za rzadkie dosypmy delikatnie trochę mąki), tak aby uzyskać gładkie ciasto (patrz na filmiki pod przepisem)
- Na podsypanej mąką stolnicy lub na stolnicy silikonowej (jak u mnie) rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,7 cm, wykrawamy koła o ok. 7 cm średnicy, a w ich środku przy pomocy małego kieliszka, wykrawamy dziurkę tworząc kształt oponek
- Na rozgrzany tłuszcz kładziemy delikatnie po kilka sztuk oponek, tak aby podczas smażenia nie stykały się ze sobą i nie dotykały dna, smażymy ok. 2 minuty przewracając z obu stron
- Usmażone, rumiane oponki wykładamy na papier, aby odsączyć je od nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem
Wskazówki:
Jeśli sok jabłkowy nie jest dozwolony można zamiast niego dodać wodę z cytryną lub samą wodę z dodatkiem ½ łyżeczki octu naturalnego. Testowałam też ten przepis dodając świeży sok z pomarańczy.
Oponki wyjdą również tylko na napoju roślinnym 180 ml.
Można użyć inny napój roślinny.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
35 komentarzy to "Oponki bez sera, jajek i drożdży - ekspresowe, najlepsze!"
Patyska 7 lutego 2013 (13:07)
Wyglądają wspaniale 🙂
Pozytywnie Kreatywnie 7 lutego 2013 (13:18)
Kasiu, wyglądają bajecznie, mniam. Pozdrawiam ciepło 🙂
Mama Alergika 7 lutego 2013 (14:19)
Patyska; Dziękuję:)
Pozytywnie Kreatywnie; Już zjedzone:) Dziękuję za komentarz!
OSa 9 lutego 2013 (20:47)
O jejku, szkoda, że tłusty czwartek już za nami;)
Mama Alergika 10 lutego 2013 (10:44)
Osa; Te oponki są tak dietetyczne, że można je zrobić zawsze:)
Madame Edith 11 lutego 2013 (17:15)
Piękne oponki! Bardzo takie lubię. To jeden z moich ulubionych "pączkowych" deserów. Fajnie, że je zrobiłaś w wersji dietetycznej, z miejsca jeszcze bardziej zachęcają do zjedzenia 🙂
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
Mama Alergika 11 lutego 2013 (18:02)
Madame Edith; Dziękuję:) Dietetycznie i antyalergicznie, są smaczne, polecam:)
OSa 30 maja 2013 (11:53)
Mniam, mniam, zrobiłam: http://pysznadieta.blogspot.com/2013/05/weganskie-donaty-na-dzien-dziecka.html
Mama Alergika 3 czerwca 2013 (06:58)
Osa; O to super! Już wchodzę podejrzeć:)
Anonymous 13 stycznia 2014 (09:03)
Świetny przepis! A ile czasu i jak można je przechowywać? Ew. zamrozić? Mój alergik ma 3 lata i pewnie będzie jeść na raty.
Mama Alergika 13 stycznia 2014 (13:09)
Anonimowy; Zrobię je dziś więc postaram się zachować kilka i sprawdzić, jak dotąd za szybko znikały:) To może zrób z połowy porcji.
Mama Alergika 13 stycznia 2014 (13:09)
Anonimowy; Zrobię je dziś więc postaram się zachować kilka i sprawdzić, jak dotąd za szybko znikały:) To może zrób z połowy porcji.
Anonymous 13 stycznia 2014 (20:53)
A sok pomarańczowy mógłby być?
Mój zaciszny kąt 14 stycznia 2014 (14:05)
Wyglądają pysznie 🙂 Ciekawa jestem czy wyjdą na mące bezglutenowej
Mama Alergika 14 stycznia 2014 (16:44)
Moj zaciszny kąt; Pewnie na jakimś gotowym miksie bez problemu. Ja wypróbuję niebawem zrobić na domowym:)
Mama Alergika 14 stycznia 2014 (16:45)
Anonimowy; Może być, wczoraj robiłam na świeżym:)
fikusowo 15 stycznia 2014 (10:21)
Czy myślisz że można użyć smalcu do smażenia zamiast oleju?
Mama Alergika 15 stycznia 2014 (11:37)
fikusowo; Można oczywiście, ale nie wiem czy to ma wpływ na smak bo nigdy nie smażyłam na smalcu:) Kiedyś nasze mamy zawsze na smalcu smażyły
Marta Wabiszczewicz-Krawczuk 11 lutego 2015 (12:19)
0,7 mm? Na pewno tu nie ma literówki, nie chodzi o cm? (0,7 cm czyli 7 mm)
Katarzyna Jankowska 11 lutego 2015 (20:05)
Tak to literówka, poprawiłam. Dziękuję za info
Magali Chofesz 10 lutego 2017 (20:33)
Da radę z gotową mieszanką mąk bezglutenowych?
Katarzyna Jankowska 10 lutego 2017 (22:18)
Proszę skorzystać z tego przepisu. https://mamaalergikagotuje.pl/oponki-faworki-bezglutenowe-weganskie/
Monika Grzeszczuk 10 lutego 2017 (21:03)
Mozna zastapic make orkiszowa np make ryzowa?
Katarzyna Jankowska 10 lutego 2017 (22:19)
Nie można, proszę skorzystać z tego przepisu:) https://mamaalergikagotuje.pl/oponki-faworki-bezglutenowe-weganskie/
Monika Grzeszczuk 10 lutego 2017 (22:49)
Niestety maka owsiana odpada, mozna ja zastapic np kokosowa? Wiem, ze kombinuje, ale nie mam innego wyjscia 😉
Katarzyna Jankowska 12 lutego 2017 (14:36)
Można zastosować inne mleko roślinne:)
Oponki ekspresowe (bez sera, jajek, drożdży) | Mamy z Opola - portal dla rodzin 22 lutego 2017 (21:07)
[…] na oponki, jak i wiele innych moich dań, pochodzi ze strony Mama Alergika Gotuje. Faktycznie jest mega szybki a oponki zniknęły jeszcze przed tłustym […]
Oponki ekspresowe (bez sera, jajek, drożdży) - Mamy z Opola - portal dla rodzin 14 stycznia 2019 (22:31)
[…] na oponki, jak i wiele innych moich dań, pochodzi ze strony Mama Alergika Gotuje. Faktycznie jest mega szybki a oponki zniknęły jeszcze przed tłustym […]
Magdalena 22 lipca 2019 (16:13)
Czy można zrobić z tego ciasta klasyczne, nadziewane pączki, czy są jakieś przeciwwskazania?
Katarzyna Jankowska 22 lipca 2019 (22:32)
Można uformować kulki niewielkie i usmażyć jak pączki ale klasyczne to nie wyjdą bo te są na drożdżach. W mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje znajdzie Pani przepis na klasyczne pączki bez mleka i jajek a także cały rozdział na Tłusty Czwartek:)
Aicha 15 sierpnia 2020 (18:31)
Witam a czy na zwyklej mace pszennej tez wyjda oponki?
Katarzyna Jankowska 16 sierpnia 2020 (07:52)
Tak, jak najbardziej:)
Anna 3 lutego 2021 (22:33)
Czym mozna zastąpić mąkę orkiszową? Dziękuję
Katarzyna Jankowska 4 lutego 2021 (19:34)
Wersję bezglutenową oponek znajdzie Pani w mojej książce MAG na Wyjątkowe Okazje a także na blogu.
Maka 21 marca 2024 (15:31)
Czy mozna pominac sok jablkowy albo zastapic czyms innym?