Słoneczną zupę z dyni i soczewicy zrobiłam w zeszłym tygodniu. Patrząc na aurę za oknem, wypadałoby ją powtórzyć także w te dni.
Zakładam, że zachomikowaliście trochę dyni w zamrażarce. Czas aby ją wykorzystać 🙂
Namawiam do dodania, do gotującej się zupy kawałka świeżego imbiru. Oprócz składników zdrowotnych dostarczy on także walorów smakowych, sprawi że zupa będzie ostrzejsza.
Zimą imbir powinien znaleźć się w każdej kuchni z uwagi na jego działania antybakteryjne, przeciwzapalne i ułatwiające trawienie. Dodatkowo leczy migreny, mdłości i polepsza krążenie krwi. A jak zaczyna się przeziębienie czas sięgnąć po herbatę z imbirem.
Uwielbiam jego zapach taki niby cytrynowy, słodkawy a jednak z drzewną nutą.
W szafce kuchennej mam zawsze pod ręką imbir kandyzowany. Kiedy wsiadamy do auta i czeka nas długa podróż, razem z synem podskubujemy go (oboje miewamy chorobę lokomocyjną).
Świeży imbir przed użyciem należy obrać, zeskrobać ze skórki. Przechowujemy go w lodówce, owiniętego papierowym ręcznikiem.
Ja także mrożę jego nadmiar, ścieram na tarce i układam w silikonowej foremce do kostek lodu, potem mam gotową porcję do dań wymagających poprawy smaku.
O mrożonym imbirze pisałam także TUTAJ
Robiłam już zupę z dyni oraz zupę z dyni i żółtej soczewicy ale zapewniam, że każda z nich inaczej smakuje.
Pozostało już tylko przygotować chrupiące grzaneczki 🙂
Polecam i życzę Smacznego
Słoneczna zupa krem z dyni i soczewicy
(wegańska, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: ok. 40 minut + czas na rozmrożenie dyni
Ilość: 5 porcji
Składniki:
- 1 litr wody lub bulionu warzywnego
- ok. 300 g rozmrożonej dyni
- 3 łyżki drobno posiekanego pora (biało-zielona część)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwa z oliwek
- ok. 100 g żółtej soczewicy
- ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy i moczymy ok. 2h (można ten etap moczenia pominąć i dłużej gotować soczewicę), odcedzamy.
- Dynię rozmrażamy (można użyć świeżej dyni)
- Na małej patelni z dodatkiem masła klarowanego lub oliwy z oliwek szklimy drobno posiekany por i ząbek czosnku.
- Do gotującej się wody dodajemy namoczoną soczewicę, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, ½ łyżeczki soli morskiej, gotujemy całość prawie do miękkości soczewicy ok. 15-20 minut.
- Dodajemy dynię i kawałek imbiru, gotujemy do miękkości dyni ok. 10 minut.
- Wyciągamy imbir, liść laurowy i w miarę możliwości kuleczki ziela i pieprzu.
- Całość miksujemy na krem (u mnie przy użyciu blendera ręcznego)
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z pomarańczy (sok z pomarańczy można pominąć).
- Zupę podajemy na przykład z dodatkiem grzanek.
6 komentarzy to "Słoneczna zupa krem z dyni i soczewicy"
Kaś 10 lutego 2013 (19:51)
cenna rada z tym imbirem. jako dziecko miałam właśnie problemy z podróżowaniem
Mama Alergika 11 lutego 2013 (18:03)
Kaś; Tak imbir pomaga,ale trzeba go polubić:)nie każdemu smakuje, małe dzieci raczej go nie tkną.
kuchenny bałagan 12 lutego 2013 (07:53)
Taka zupka na zimę jak znalazł, ma wspaniały kolor, właśnie z grzankami bym ją schrupała 🙂
Mama Alergika 12 lutego 2013 (11:16)
Kuchenny bałagan; Jak to dobrze mieć zapas dyni, te zimowe dni ocieplam zupą:)
Magdalena Szczybyło 20 września 2013 (18:25)
Soczewica+dynia+sok pomarańczowy – takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Muszę koniecznie zrobić, bo brzmi pysznie. Pozdrawiam 🙂
Mama Alergika 20 września 2013 (19:01)
Magdalena Szczybyło; I ja znów zrobię tę zupę, czas na dynię:) Zupa pyszna!