Ciecierzyca po bretońsku

Kiedy na blogu Ewy, MojeTworyPrzetwory zobaczyłam ciecierzycę w wydaniu „fasolki po bretońsku” wiedziałam, że szybciutko takie danie zrobię dla nas.

Zdecydowanie za rzadko używamy jej w kuchni, a przecież w kuchni staropolskiej była doceniana. Ciecierzyca zwana jest inaczej cieciorką lub grochem włoskim, króluje na stołach Wegetarian, bo jest bogata w białko i stanowi niejako znamiennik mięsa. Ma delikatny orzechowy smak, wyglądem przypomina orzeszki. Obfituje w żelazo, potas, magnez, fosfor, błonnik i witaminy z grupy B, więc w diecie Alergików jest niezbędna!

Spożywanie ciecierzycy przyczynia się także do zmniejszenia bólów głowy, gardła, podnosi odporność organizmu, wpływa na stan skóry i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Ciecierzyca doskonale smakuje z oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, gałką muszkatołową, cynamonem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado i cukinią. Można wiele dań z niej wyczarować i tylko patrzeć jak pojawi się u mnie więcej przepisów z tymi zdrowymi “orzeszkami”.
Na blogu znajdziecie także przepis na Pasztet z Ciecierzycy oraz przepis na Fasolkę po bretońsku.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ciecierzyca po bretońsku

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu)

Czas przygotowania: 10 minut + cała noc moczenia cieciorki

Czas gotowania: ok. 60-90 minut

Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 200 g dobrej kiełbasy (moja ekologiczna z indyka), można dodać wędzony boczek
  • 1 mała cebula
  • 250 ml przetartych pomidorów (można mniej, to kwestia smaku)
  • zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu białego, listek laurowy, sól morska, pieprz, majeranek)
  • ostra papryka sproszkowana (jeśli dozwolona)
  • 2 ząbki czosnku (można pominąć)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namaczamy na ok. 12 godzin
  2. Kiełbaskę obieramy ze zbędnej skórki, kroimy w plasterki a potem w ćwiarteczki
  3. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki masła klarowanego, na małym ogniu przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulkę wraz z kiełbaską
  4. Wodę z moczonej ciecierzycy wylewamy, nalewamy świeżej i doprowadzamy do wrzenia, zbieramy powstającą pianę
  5. Do gotującej się ciecierzycy dodajemy zioła, gotujemy całość ok. 40-60 minut prawie do miękkości (u mnie bez przykrycia)
  6. Dodajemy podsmażoną kiełbaskę wraz z wytopionym tłuszczem, oraz przetarte pomidory, gotujemy ok. 20 minut, solimy ½ łyżeczki pod sam koniec gotowania
  7. Wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, możemy dolać przegotowaną, najlepiej gorącą wodę, jeśli sos wydaje się nam za gęsty
Ciecierzyca po bretońsku bez mleka, bez jajek, bez glutenu
Ciecierzyca po bretońsku bez mleka, bez jajek, bez glutenu

5 komentarzy to "Ciecierzyca po bretońsku"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.