Ciecierzyca po bretońsku

Kiedy na blogu Ewy, MojeTworyPrzetwory zobaczyłam ciecierzycę w wydaniu „fasolki po bretońsku” wiedziałam, że szybciutko takie danie zrobię dla nas. 

Zdecydowanie za rzadko używamy jej w kuchni, a przecież w kuchni staropolskiej była doceniana. Ciecierzyca zwana jest inaczej cieciorką lub grochem włoskim, króluje na stołach Wegetarian bo jest bogata w białko i stanowi niejako znamiennik mięsa. Ma delikatny orzechowy smak, wyglądem przypomina orzeszki. Obfituje w żelazo, potas, magnez, fosfor, błonnik i witaminy z grupy B, więc w diecie Alergików jest niezbędna!
Spożywanie ciecierzycy przyczynia się także do zmniejszenia bólów głowy, gardła, podnosi odporność organizmu, wpływa na stan skóry i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Ciecierzyca doskonale smakuje z oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, gałką muszkatołową, cynamonem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado i cukinią. Można wiele dań z niej wyczarować i tylko patrzeć jak pojawi się u mnie więcej przepisów z tymi zdrowymi “orzeszkami”.
Na blogu znajdziecie także przepis na Pasztet z Ciecierzycy
 
Zapraszam i życzę Smacznego

 

Ciecierzyca po bretońsku

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + cała noc moczenia cieciorki
CZAS GOTOWANIA: ok. 60-90 minut
LICZBA PORCJI: 5
Składniki:
  • 400 g suchej ciecierzycy 
  • 200 g dobrej kiełbasy (moja ekologiczna z indyka), można dodać wędzony boczek
  • 1 mała cebula
  • 250 ml przetartych pomidorów (można mniej, to kwestia smaku)
  • zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu białego, listek laurowy, sól morska, pieprz, majeranek)
  • ostra papryka sproszkowana (jeśli dozwolona)
  • 2 ząbki czosnku (można pominąć)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namaczamy na ok. 12 godzin
  2. Kiełbaskę obieramy ze zbędnej skórki, kroimy w plasterki a potem w ćwiarteczki
  3. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki masła klarowanego, na małym ogniu przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulkę wraz z kiełbaską
  4. Wodę z moczonej ciecierzycy wylewamy, nalewamy świeżej i doprowadzamy do wrzenia, zbieramy powstającą pianę
  5. Do gotującej się ciecierzycy dodajemy zioła, gotujemy całość ok. 40-60 minut prawie do miękkości (u mnie bez przykrycia)
  6. Dodajemy podsmażoną kiełbaskę wraz z wytopionym tłuszczem, oraz przetarte pomidory, gotujemy ok. 20 minut, solimy ½ łyżeczki pod sam koniec gotowania
  7. Wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, możemy dolać przegotowaną, najlepiej gorącą wodę, jeśli sos wydaje się nam za gęsty

5 komentarzy to "Ciecierzyca po bretońsku"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.