Komosa ryżowa z łososiem

Pomysł na szybką i zdrową kolację. Komosa ryżowa z łososiem w wersji „włoskiej”. Tych samych składników używam do przygotowania makaronów.
Kto powiedział, że podczas Świąt Bożego Narodzenia nie można zjeść takiego dania? Uważam, że to ciekawy pomysł zarówno na kolację z przyjaciółmi, jak i na przełamanie świątecznej tradycji.
Polecam i życzę Smacznego

Komosa ryżowa z łososiem

(bezglutenowa)

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 30 minut
ILOŚĆ: 2-3 porcje
Składniki:

  • 160 g komosy ryżowej, ziarna + 375 ml wody
  • 6-8 plasterków pomidorów suszonych
  • 60-100 g świeżego szpinaku
  • 100 g łososia wędzonego (może być świeży)*
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego (u mnie masło klarowane)
  • 1/2 -1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • sól morska i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Komosę ryżową kilkakrotnie płuczemy, zalewamy czystą wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy około 20 minut, do miękkości, w razie potrzeby odcedzamy a następnie odstawiamy do przestudzenia
  2. Szpinak myjemy i drobno kroimy
  3. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki
  4. Łososia kroimy w ok. 1 cm kostkę
  5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę lub masło klarowane, zmiażdżony czosnek, pokrojonego łososia i chwilę podsmażamy
  6. Dodajemy suszone pomidory i szpinak, całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż warzywa zmiękną ok 1-2 minut
  7. Do warzyw z łososiem dodajemy wystudzoną komosę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy, podgrzewamy całość na małym ogniu
  8. Podajemy na ciepło jako samodzielne danie kolacyjne

* Danie można przygotować również bez łososia, będzie stanowić potrawę wegańską

Komosa ryżowa z łososiem
Komosa ryżowa z łososiem

1 Reply to "Komosa ryżowa z łososiem"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.