Pomysł na szybką i zdrową kolację. Komosa ryżowa z łososiem w wersji „włoskiej”. Tych samych składników używam do przygotowania makaronów.
Kto powiedział, że podczas Świąt Bożego Narodzenia nie można zjeść takiego dania? Uważam, że to ciekawy pomysł zarówno na kolację z przyjaciółmi, jak i na przełamanie świątecznej tradycji.
Polecam i życzę Smacznego
Komosa ryżowa z łososiem
(bezglutenowa)
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 30 minut
ILOŚĆ: 2-3 porcje
Składniki:
- 160 g komosy ryżowej, ziarna + 375 ml wody
- 6-8 plasterków pomidorów suszonych
- 60-100 g świeżego szpinaku
- 100 g łososia wędzonego (może być świeży)*
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego (u mnie masło klarowane)
- 1/2 -1 ząbek czosnku (można pominąć)
- sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Komosę ryżową kilkakrotnie płuczemy, zalewamy czystą wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy około 20 minut, do miękkości, w razie potrzeby odcedzamy a następnie odstawiamy do przestudzenia
- Szpinak myjemy i drobno kroimy
- Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki
- Łososia kroimy w ok. 1 cm kostkę
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę lub masło klarowane, zmiażdżony czosnek, pokrojonego łososia i chwilę podsmażamy
- Dodajemy suszone pomidory i szpinak, całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż warzywa zmiękną ok 1-2 minut
- Do warzyw z łososiem dodajemy wystudzoną komosę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy, podgrzewamy całość na małym ogniu
- Podajemy na ciepło jako samodzielne danie kolacyjne
* Danie można przygotować również bez łososia, będzie stanowić potrawę wegańską
1 Reply to "Komosa ryżowa z łososiem"
Justyna Żak 6 grudnia 2013 (09:45)
świetne:)