Sezon kurkowy uważam za otwarty!
W ostatnich dniach wyczarowałam wiele potraw z udziałem kurek. Niektóre z nich zjadałam tylko ja ponieważ duża ilość grzybów w diecie alergika nie jest wskazana. Pamiętajmy, że lepiej dzieciom grzybów nie podawać, są ciężkostrawne.
Mój alergik je lubi i cieszył się już ich smakiem.
Do przygotowania kotletów roślinnych użyłam białej fasoli perłowej ponieważ taką nam zalecono w ramach badań MRT.
Możecie użyć inne strączki: ciecierzycę, soczewicę czy czerwoną fasolę. Kotlety ze strączków są bogate w cenne białka i świetnie zastępują mięso w diecie wegan czy wegetarian.
Nasze kotleciki obtoczyłam w bezglutenowych płatkach owsianych i upiekłam w prodiżu. To kolejne danie, które można przygotować zdrowo (bez smażenia) i w warunkach wakacyjnych.
Na blogu znajdziecie więcej przepisów na kotlety roślinne.
Zajrzyjcie również na inne przepisy z dodatkiem kurek
Zapraszam i życzę Smacznego
Kotlety roślinne z fasoli perłowej i kurek
Czas przygotowania: 20 minut (bez moczenia i gotowania fasoli)
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 8 szt
Składniki:
- 300 g ugotowanej fasoli perłowej lub białej
- 100 g kurek
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 2 łyżki wody
- sól himalajska lub morska do smaku
Przygotowanie:
- Fasolę moczymy przez noc, odlewamy wodę w której się moczyła, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości, zbieramy szumowiny, które powstaną podczas gotowania, dodajemy ½ łyżeczki soli himalajskiej pod koniec gotowania
- Ugotowaną fasolę odcedzamy, studzimy
- Kurki dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 5 minutach, kroimy w małą kosteczkę
- Cebulę i czosnek drobno kroimy, szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju
- Dodajemy pokrojone kurki, smażymy na średnim ogniu około 5-7 minut
- Fasolę, 2 łyżki oleju i wodę blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę uzyskując gładką pastę, doprawiamy tymiankiem i solą himalajską
- Dodajemy podsmażone kurki, mieszamy łyżką
- Formujemy kotlety, obtaczamy je w bezglutenowych, drobnych płatkach owsianych
- Pieczemy przez 20 minut w nagrzanym do 160 C piekarniku/prodiżu
- Podajemy w towarzystwie zielonej sałatki lub sosem kurkowym
No Replies to "Kotlety roślinne z fasoli perłowej i kurek - bezglutenowe, wegańskie"