Kotlety roślinne z fasoli perłowej i kurek – bezglutenowe, wegańskie

Sezon kurkowy uważam za otwarty!

W ostatnich dniach wyczarowałam wiele potraw z udziałem kurek. Niektóre z nich zjadałam tylko ja ponieważ duża ilość grzybów w diecie alergika nie jest wskazana. Pamiętajmy, że lepiej dzieciom grzybów nie podawać, są ciężkostrawne.

Mój alergik je lubi i cieszył się już ich smakiem.

Do przygotowania kotletów roślinnych użyłam białej fasoli perłowej ponieważ taką nam zalecono w ramach badań MRT.

Możecie użyć inne strączki: ciecierzycę, soczewicę czy czerwoną fasolę. Kotlety ze strączków są bogate w cenne białka i świetnie zastępują mięso w diecie wegan czy wegetarian.

Nasze kotleciki obtoczyłam w bezglutenowych płatkach owsianych i upiekłam w prodiżu. To kolejne danie, które można przygotować zdrowo (bez smażenia) i w warunkach wakacyjnych.

Na blogu znajdziecie więcej przepisów na kotlety roślinne.

Zajrzyjcie również na inne przepisy z dodatkiem kurek

Zapraszam i życzę Smacznego

kotlety warzywne

Kotlety roślinne z fasoli perłowej i kurek

Czas przygotowania: 20 minut (bez moczenia i gotowania fasoli)

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 8 szt

Składniki:

  • 300 g ugotowanej fasoli perłowej lub białej
  • 100 g kurek
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 2 łyżki wody
  • sól himalajska lub morska do smaku

Przygotowanie:

  1. Fasolę  moczymy przez noc, odlewamy wodę w której się moczyła, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości, zbieramy szumowiny, które powstaną podczas gotowania, dodajemy ½ łyżeczki soli himalajskiej pod koniec gotowania
  2. Ugotowaną fasolę odcedzamy, studzimy
  3. Kurki dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 5 minutach, kroimy w małą kosteczkę
  4. Cebulę i czosnek drobno kroimy, szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju
  5. Dodajemy pokrojone kurki, smażymy na średnim ogniu około 5-7 minut
  6. Fasolę, 2 łyżki oleju i wodę blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę uzyskując gładką pastę, doprawiamy tymiankiem i solą himalajską
  7. Dodajemy podsmażone kurki, mieszamy łyżką
  8. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bezglutenowych, drobnych płatkach owsianych
  9. Pieczemy przez 20 minut w nagrzanym do 160 C piekarniku/prodiżu
  10. Podajemy w towarzystwie zielonej sałatki lub sosem kurkowym

kotlety roślinne

No Replies to "Kotlety roślinne z fasoli perłowej i kurek - bezglutenowe, wegańskie"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.