Lemoniada truskawkowa z chia

Piękna letnia pogoda sprzyja czynnemu przebywaniu na świeżym powietrzu. Po bieganiu taka lemoniada to zastrzyk witaminy C i energii w postaci małych ziarenek chia. Sezon na polskie truskawki uważam za otwarty!

Na blogu znajdziesz więcej przepisów z truskawkami.

Można ją przygotować z różnych dozwolonych owoców.

Zapraszam i życzę Smacznego

Lemoniada truskawkowa z chia

(bezglutenowa, wegańska)

Czas przygotowania: 15-20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 2 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 250 ml ciepłej wody
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka nasion chia
  • 300 g odszypułkowanych truskawek

Przygotowanie:

  1. Cukier rozpuszczamy w cieplej wodzie, dodajemy sok z cytryny i nasiona chia, mieszamy, odstawiamy na ok 15 minut
  2. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek umieszczamy w blenderze i miskujemy Dodajemy słodki roztwór, mieszamy, w razie konieczności dolewamy więcej wody i więcej soku z cytryny
  3. Lemoniadę chłodzimy w lodówce
  4. Podajemy z listkiem mięty i świeżą truskawką

 

Fot. Katarzyna Jnakowska

Fot. Katarzyna Jnakowska