Piękna letnia pogoda sprzyja czynnemu przebywaniu na świeżym powietrzu. Po bieganiu taka lemoniada to zastrzyk witaminy C i energii w postaci małych ziarenek chia. Sezon na polskie truskawki uważam za otwarty!
Na blogu znajdziesz więcej przepisów z truskawkami.
Można ją przygotować z różnych dozwolonych owoców.
Zapraszam i życzę Smacznego
Lemoniada truskawkowa z chia
(bezglutenowa, wegańska)
Czas przygotowania: 15-20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 2 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
- 250 ml ciepłej wody
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka nasion chia
- 300 g odszypułkowanych truskawek
Przygotowanie:
- Cukier rozpuszczamy w cieplej wodzie, dodajemy sok z cytryny i nasiona chia, mieszamy, odstawiamy na ok 15 minut
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek umieszczamy w blenderze i miskujemy Dodajemy słodki roztwór, mieszamy, w razie konieczności dolewamy więcej wody i więcej soku z cytryny
- Lemoniadę chłodzimy w lodówce
- Podajemy z listkiem mięty i świeżą truskawką
No Replies to "Lemoniada truskawkowa z chia"