Budyń jaglany na śniadanie

image_pdfPobierz PDF

 

Budyń jaglany to ulubiony budyń mojego alergika. Powstaje na bazie świeżo zmielonej, uprażonej kaszy jaglanej.

Taki budyń serwuję synowi najczęściej na śniadanie. W wersji bez owoców ratuje nas także przy zaostrzeniach alergicznych.

Zapraszam i życzę Smacznego

Budyń jaglany

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 1-2 porcje

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml mleka jaglanego
  • pół łyżeczki pasty waniliowej 
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć)
  • borówki, truskawki, morwa biała suszona

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, mielemy prawie na mąkę
  2. Zagotowujemy 150 ml mleka z dodatkiem oleju lub masła klarowanego
  3. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy zmieloną kaszkę jaglaną, pastę waniliową, mieszamy
  4. Do gotującego się mleka wlewamy zimny roztwór jaglany, zmniejszamy ogień do minimum i mieszając gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu (bardzo krótko)
  5. Gotowy budyń przekładamy do miseczek, dodajemy owoce i opcjonalnie dosładzamy syropem klonowym

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

author-avatar

Od 5 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 22-letniej Natalii i 12-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

4 komentarze to "Budyń jaglany na śniadanie"

  • comment-avatar
    marlak 2 czerwca 2016 (19:33)

    Można po prostu użyć mąki jaglanej?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 3 czerwca 2016 (09:33)

      Można spróbować ale gotowa mąka nie da takiego dobrego efektu:) Oczywiście im lepiej zmielona kasza tym budyń bardziej gładki.

  • comment-avatar
    Marzena Wnuk 22 marca 2017 (11:16)

    Czy zamiast mleka jaglanego mozna dac ryzowe?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.