Botwinką nazywamy młode liście i korzeń buraka ćwikłowego, ale także popularną zupę ugotowaną na bazie tychże liści.
Moja zupa krem z młodej botwinki jest delikatna i lekko kwaśna. Z dodatkiem ugotowanej na sypko kaszy jaglanej stanowi pyszną propozycję obiadową.
Wykorzystaj sezon na młode i świeże warzywa. Poznaj również przepis na Zupę z młodej botwinki z fasolą!
Zapraszam i życzę Smacznego
Zupa krem z młodej botwinki
(bezglutenowa, wegańska)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 50 g liści z młodej botwinki
- ½ kalarepy
- 100 ml naturalnego soku z buraka (może być z czosnkiem)
- 250 ml gorącej wody
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju (można pominąć w diecie Dąbrowskiej)
- sól himalajska do smaku
- sok z cytryny do smaku lub łyżeczka naturalnego octu jabłkowego
- kasza jaglana na sypko ok. 100 g
dodatkowo:
- śmietana roślinna bezglutenowa
Przygotowanie:
- Kalarepkę i liście botwinki dokładnie myjemy
- Kalarepę obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki
- Gotujemy kaszę jaglaną na sypko
- W niedużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i kalarepkę, smażymy na średnim ogniu niecałą minutę, dolewamy gorącą wodę, gotujemy ok. 7-10 minut do miękkości kalarepy
- Dodajemy liście botwinki i gotujemy ok. 5 minut
- Całość miksujemy, doprawiamy sokiem z buraka, solimy do smaku
- Podajemy z porcją ugotowanej kaszy jaglanej
No Replies to "Zupa krem z młodej botwinki"