Zupa krem z młodej botwinki

image_pdfPobierz PDF

Botwinką nazywamy młode liście i korzeń buraka ćwikłowego, ale także popularną zupę ugotowaną na bazie tychże liści.

Moja zupa krem z młodej botwinki jest delikatna i lekko kwaśna. Z dodatkiem ugotowanej na sypko kaszy jaglanej stanowi pyszną propozycję obiadową.

Wykorzystajcie sezon na młode i świeże warzywa.

Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa krem z młodej botwinki

(bezglutenowa, wegańska)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 50 g liści z młodej botwinki
  • ½ kalarepy
  • 100 ml naturalnego soku z buraka (może być z czosnkiem)
  • 250 ml gorącej wody
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju (można pominąć w diecie Dąbrowskiej)
  • sól himalajska do smaku
  • sok z cytryny do smaku lub łyżeczka naturalnego octu jabłkowego
  • kasza jaglana na sypko ok. 100 g

dodatkowo:

  • śmietana roślinna bezglutenowa

Przygotowanie:

  1. Kalarepkę i liście botwinki dokładnie myjemy
  2. Kalarepę obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki
  3. Gotujemy kaszę jaglaną na sypko 
  4. W niedużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i kalarepkę, smażymy na średnim ogniu niecałą minutę, dolewamy gorącą wodę, gotujemy ok. 7-10 minut do miękkości kalarepy
  5. Dodajemy liście botwinki i gotujemy ok. 5 minut
  6. Całość miksujemy, doprawiamy sokiem z buraka, solimy do smaku
  7. Podajemy z porcją ugotowanej kaszy jaglanej

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Zupa krem z młodej botwinki"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.