Pilaw z komosy ryżowej ze szparagami

image_pdfPobierz PDF

Sezon na szparagi rozpoczął się w z początkiem maja. Nie potrwa długo, więc warto teraz właśnie wykorzystać je w kuchni.

Szparagi są bogate w błonnik oraz w wiele witamin np. B, K i C i minerałów. 

Szybkie i pożywne danie z komosy ryżowej można podać zarówno na obiad, jak i na kolację.

 

Szparagi niestety mogą uczulić, zwłaszcza osoby reagujące na pyłek brzozy. 

Na blogu znajdziesz więcej przepisów na dania ze szparagami.

Zapraszam i życzę Smacznego

Pilaw z komosy ryżowej ze szparagami

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki

  • 200g suchej komosy ryżowej białej
  • 250 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 1 średnia, młoda cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 szt. cienkich zielonych szparagów
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • orzeszki pinii lub pestki dyni

Przygotowanie:

  1. Komosę prażymy na suchej patelni, dokładnie płuczemy
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju, w garnku w którym będziemy gotować komosę, dodajemy wypłukane ziarna komosy i zalewamy je wodą lub bulionem
  3. Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy twarde części, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do komosy, garnek przykrywamy
  4. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy na małym ogniu (3 w kuchence elektrycznej), około 15 minut aż cały płyn wsiąknie w ziarno
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  6. Orzeszki pinii lub pestki dyni prażymy na suchej patelni dodajemy do komosy, danie podajemy na ciepło

Wskazówki:

Prażenie komosy sprawi, że nabierze ona głębszego smaku.

Płukanie komosy jest konieczne ze względu na zawarte w niej gorzkie glikozydy.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Pilaw z komosy ryżowej ze szparagami"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.