Sezon na szparagi rozpoczął się w z początkiem maja. Nie potrwa długo, więc warto teraz właśnie wykorzystać je w kuchni.
Szparagi są bogate w błonnik oraz w wiele witamin np. B, K i C i minerałów.
Szybkie i pożywne danie z komosy ryżowej można podać zarówno na obiad, jak i na kolację.
Szparagi niestety mogą uczulić, zwłaszcza osoby reagujące na pyłek brzozy.
Osoby uczulone na orzechy, słonecznik, pyłki drzew w tym brzozę i leszczynę, powinny być również ostrożne przy spożywaniu orzeszków pinii (nasion sosny).
Na blogu znajdziesz więcej przepisów na dania ze szparagami.
Zapraszam i życzę Smacznego
Pilaw z komosy ryżowej ze szparagami
(bezglutenowy, wegański, bez cukru)
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
- 200g suchej komosy ryżowej białej
- 250 ml wody lub bulionu warzywnego
- 1 średnia, młoda cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 szt. cienkich zielonych szparagów
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- orzeszki pinii lub pestki dyni
Przygotowanie:
- Komosę prażymy na suchej patelni, dokładnie płuczemy
- Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju, w garnku w którym będziemy gotować komosę, dodajemy wypłukane ziarna komosy i zalewamy je wodą lub bulionem
- Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy twarde części, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do komosy, garnek przykrywamy
- Zmniejszamy temperaturę i gotujemy na małym ogniu (3 w kuchence elektrycznej), około 15 minut aż cały płyn wsiąknie w ziarno
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Orzeszki pinii lub pestki dyni prażymy na suchej patelni dodajemy do komosy, danie podajemy na ciepło
Wskazówki:
Prażenie komosy sprawi, że nabierze ona głębszego smaku.
Płukanie komosy jest konieczne ze względu na zawarte w niej gorzkie glikozydy.
No Replies to "Pilaw z komosy ryżowej ze szparagami"