Kasza manna kojarzy mi się z dzieciństwem.
Rozmyślając nad urozmaiceniem dań śniadaniowych postanowiłam do niej powrócić.
Zaopatrzyłam się w kaszę mannę z orkiszu.
Jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna, wzmacnia organizm, zalecana przy przemęczeniu.
W sam raz na śniadanie mojego Alergika, ale też dla biegacza.
Na szczęście mam jeszcze w zamrażarce letnie owoce, wzbogaciłam więc nimi naszą kaszę.
Ciepły talerz kaszy podanej z owocami, to dobry początek dnia.
Przepis dołączam do akcji Wegetariańskie Śniadania oraz Smaki Dzieciństwa
Polecam i życzę Smacznego
Kasza manna na śniadanie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
ILOŚĆ: dla 1-2 osób
Składniki:
- 375 ml mleka ryżowego lub orkiszowego (można użyć jeszcze innego roślinnego)
- 4 łyżki kaszki manny orkiszowej
- 1 łyżeczka masła klarowanego (dla wegan bez masła)
- 1 łyżka syropu z Agawy lub klonowego (można pominąć)
- mus z dozwolonych owoców (u mnie z banana i rozmrożonych malin)
- płatki migdałów do oprószenia (jeśli dozwolone)
Przygotowanie:
- 250 ml mleka zagotowujemy w niedużym garnku, dodając łyżeczkę masła klarowanego
- Do pozostałej ilości zimnego mleka (125 ml) wsypujemy kaszę mannę, mieszamy
- Do gotującego się mleka stopniowo wlewamy roztwór zimnego mleka i kaszy manny, stale mieszamy, aby nie zrobiły się grudki (zmniejszamy ogień, u mnie na kuchence elektrycznej do 5)
- Gotujemy kaszę ok. 1-2 minuty, do momentu odpowiedniego dla nas jej zgęstnienia
- Gorąca kaszę mannę przekładamy na talerz, polewamy syropem z Agawy i wcześniej przygotowanym musem owocowym lub sokiem, oprószamy danie płatkami migdałów
2 komentarze to "Orkiszowa kasza manna na śniadanie także dla Biegacza"
teenager ;) 23 lutego 2013 (04:52)
mniam , kaszka na śniadanko – jak najbardziej 😉
Mama Alergika 23 lutego 2013 (11:01)
Teenager; rano zwykle mało czasu na przygotowania potraw, więc świetnie się sprawdza taka szybka kaszka:) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz