Kotleciki Ziemniaczano-Dyniowe (bezglutenowe, wegańskie)

Zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem ziemniaków z obiadu. Miałam także część rozmrożonej i już ugotowanej dyni. Wystarczyło tylko połączyć te składniki, czymś je powiązać, doprawić i danie gotowe.
Ponieważ ostatnio myślę również nad zwiększeniem na blogu ilości dań bezglutenowych, do masy dyniowo-ziemniaczanej dodałam mąkę z ciecierzycy.  
Moje ziemniaki były dobrze mączyste ale dynia po rozmrożeniu i ugotowaniu jednak zbyt mokra. Dodałam więc jeszcze mąkę ziemniaczaną, ale polecam także dodanie mielonego lnu.
Mąka z ciecierzycy już po usmażeniu kotlecików nie była wyczuwalna. Odrobina zmielonej kolendry sprawiła, że danie stało się bardziej wyraziste.
Polecam te kotleciki jako samodzielne danie z dodatkiem sosu pieczarkowego, a dla miłośników dań mięsnych jako dodatek do gulaszu czy mięsa z grilla.
Na blogu jest także przepis na Kotleciki Ziemniaczane 
Zapewniam Was, że taką masę dyniowo-ziemniaczaną możecie również wykorzystać do zrobienia Kluseczek z dziurką w stylu “śląskich”. Wypróbowałam ją i zrobiłam eksperymentalnie kilka sztuk takich klusek, nie rozpadały się podczas gotowania:)
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut (bez czasu na ugotowanie ziemniaków i dyni)
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: 6 sztuk
Składniki:
  • 350 g ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
  • 150 g ugotowanej dyni
  • mąka z ciecierzycy (¼ ilości masy dyniowo-ziemniaczanej)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (ilość zależna od wilgotności dyni i mączystości ziemniaków)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
Przygotowanie:
  1. Ugotowane ziemniaki umieszczamy w niedużym garnku, tłuczemy/blendujemy na gładką masę
  2. Dodajemy ugotowaną i dobrze odciśniętą dynię, łączymy ze sobą oba składniki (u mnie przy pomocy ręcznego blendera) powstaje żółto-pomarańczowa gładka masa
  3. Masę dyniowo-ziemniaczaną ubijamy na dnie garnka, tworząc równą powierzchnię, dzielimy ją na 4 równe części, odejmujemy 1 część, a w jej miejsce wsypujemy makę z ciecierzycy i wyrównujemy jej powierzchnię do powierzchni masy, ponownie dodajemy czwartą część masy dyniowo-ziemniaczanej i całość łączymy ze sobą wyrabiając gładkie ciasto
  4. Doprawiamy ciasto do smaku, solą, pieprzem i kolendrą
  5. Jeśli powstała masa wydaje się nam za rzadka lub za mokra dodajemy stopniowo po łyżce mąki ziemniaczanej i ponownie wyrabiamy ciasto (ciasto ma mieć lekką konsystencję i nie lepić się do ręki) (u mnie dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  6. Formujemy kotleciki, rozpłaszczamy je i smażymy na rozgrzanym oleju (u mnie na kuchence elektrycznej na 6.5), z każdej ze stron na rumiano
  7. Podajemy gorące polane na przykład sosem pieczarkowym
Wskazówki:
W zależności od gatunku ziemniaków (zbyt wodniste) można dodać więcej mąki. Dlatego lepiej dodawać ją stopniowo. Można także zmieszać mąkę ziemniaczaną pół na pół z mielonym lnem.

2 komentarze to "Kotleciki Ziemniaczano-Dyniowe (bezglutenowe, wegańskie)"

  • comment-avatar
    Viola 21 lutego 2013 (16:01)

    Doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków, dający duże pole do popisu. Super! Kupuję, będę wykorzystywać! 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 lutego 2013 (21:47)

    Viola;Nie lubię marnować jedzenia, a jak coś zostaje to trzeba pogłówkować co z tym zrobić a to fajna zabawa:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.