Zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem ziemniaków z obiadu. Miałam także część rozmrożonej i już ugotowanej dyni. Wystarczyło tylko połączyć te składniki, czymś je powiązać, doprawić i danie gotowe.
Ponieważ ostatnio myślę również nad zwiększeniem na blogu ilości dań bezglutenowych, do masy dyniowo-ziemniaczanej dodałam mąkę z ciecierzycy.
Moje ziemniaki były dobrze mączyste ale dynia po rozmrożeniu i ugotowaniu jednak zbyt mokra. Dodałam więc jeszcze mąkę ziemniaczaną, ale polecam także dodanie mielonego lnu.
Mąka z ciecierzycy już po usmażeniu kotlecików nie była wyczuwalna. Odrobina zmielonej kolendry sprawiła, że danie stało się bardziej wyraziste.
Polecam te kotleciki jako samodzielne danie z dodatkiem sosu pieczarkowego, a dla miłośników dań mięsnych jako dodatek do gulaszu czy mięsa z grilla.
Na blogu jest także przepis na Kotleciki Ziemniaczane
Na blogu jest także przepis na Kotleciki Ziemniaczane
Zapewniam Was, że taką masę dyniowo-ziemniaczaną możecie również wykorzystać do zrobienia Kluseczek z dziurką w stylu “śląskich”. Wypróbowałam ją i zrobiłam eksperymentalnie kilka sztuk takich klusek, nie rozpadały się podczas gotowania:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut (bez czasu na ugotowanie ziemniaków i dyni)
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: 6 sztuk
Składniki:
- 350 g ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
- 150 g ugotowanej dyni
- mąka z ciecierzycy (¼ ilości masy dyniowo-ziemniaczanej)
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (ilość zależna od wilgotności dyni i mączystości ziemniaków)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- ¼ łyżeczki sproszkowanej kolendry
- olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki umieszczamy w niedużym garnku, tłuczemy/blendujemy na gładką masę
- Dodajemy ugotowaną i dobrze odciśniętą dynię, łączymy ze sobą oba składniki (u mnie przy pomocy ręcznego blendera) powstaje żółto-pomarańczowa gładka masa
- Masę dyniowo-ziemniaczaną ubijamy na dnie garnka, tworząc równą powierzchnię, dzielimy ją na 4 równe części, odejmujemy 1 część, a w jej miejsce wsypujemy makę z ciecierzycy i wyrównujemy jej powierzchnię do powierzchni masy, ponownie dodajemy czwartą część masy dyniowo-ziemniaczanej i całość łączymy ze sobą wyrabiając gładkie ciasto
- Doprawiamy ciasto do smaku, solą, pieprzem i kolendrą
- Jeśli powstała masa wydaje się nam za rzadka lub za mokra dodajemy stopniowo po łyżce mąki ziemniaczanej i ponownie wyrabiamy ciasto (ciasto ma mieć lekką konsystencję i nie lepić się do ręki) (u mnie dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
- Formujemy kotleciki, rozpłaszczamy je i smażymy na rozgrzanym oleju (u mnie na kuchence elektrycznej na 6.5), z każdej ze stron na rumiano
- Podajemy gorące polane na przykład sosem pieczarkowym
Wskazówki:
W zależności od gatunku ziemniaków (zbyt wodniste) można dodać więcej mąki. Dlatego lepiej dodawać ją stopniowo. Można także zmieszać mąkę ziemniaczaną pół na pół z mielonym lnem.
2 komentarze to "Kotleciki Ziemniaczano-Dyniowe (bezglutenowe, wegańskie)"
Viola 21 lutego 2013 (16:01)
Doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków, dający duże pole do popisu. Super! Kupuję, będę wykorzystywać! 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
Mama Alergika 21 lutego 2013 (21:47)
Viola;Nie lubię marnować jedzenia, a jak coś zostaje to trzeba pogłówkować co z tym zrobić a to fajna zabawa:)