Mój Alergik uwielbia pomagać mi w kuchni. Ja jednak wolę królować w niej sama, bo jak czaruję wokół mnie twórczy bałagan, a moja głowa skupiona na tworzeniu. Bywają jednak dni, gdy zapraszam syna do kuchni i wtedy gotujemy razem. Cieszy mnie, że mały chłopiec potrafi zestawiać smaki, zna wiele warzyw, kasz i przypraw, o których jego rówieśnicy nawet nie słyszeli. Tak naprawdę zachęcam go do gotowania z premedytacją. Nie wiem czy kiedykolwiek „wyrośnie” z alergii, chcę aby umiał o siebie zadbać.
Wspólne oglądanie książek kucharskich kończy się oklejeniem ich małymi karteczkami, które oznaczają „do zrobienia”. On zaznacza, a ja potem staram się dostosować przepis do jego możliwości. Przyznam się Wam też, że oboje uwielbiamy programy kulinarne w TV:)
W poniedziałek, po powrocie ze szkoły czekała na Konrada niespodzianka. Przygotowałam różne składniki jemu dozwolone, do tego 3 rodzaje makaronów i poprosiłam, aby wybrał dla siebie zestaw, z którego ugotujemy mu obiad. Mały był szczęśliwy! Wybrał spaghetti, rukolę, pomidorki koktajlowe, czosnek i śmietanę. Poprosił też o wypróbowanie koziego, wędzonego sera. Zgodziłam się dodać odrobinę.
Ja dawałam instrukcje, pomagałam przy krojeniu, asystowałam przy smażeniu, a on czarował. Tak samodzielnie przygotowane danie musiało smakować i naprawdę było pyszne. Konrad był z siebie dumny, każdemu opowiadał jakie danie wyczarował i że zrobił je właściwie sam. Jak to napisali nasi fani na FB, rośnie z niego „dobry materiał na męża”:)
Zapraszam na makaron Konrada i życzę Smacznego
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut (z gotowaniem makaronu)
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 2
Składniki:
- 5 malutkich pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżka masła klarowanego (można tylko na oliwie – dla wegan)
- garść świeżej rukoli
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- 100-150 ml śmietany owsianej (dla osób na diecie bezglutenowej śmietana migdałowa)
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można zrezygnować)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- szczypta ziół prowansalskich
- makaron spaghetti bezjajeczny (dla dwóch osób) (dla osób na diecie bezglutenowej sprawdzi się makaron ryżowy)
Przygotowanie:
- Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na plasterki
- W dużym garnku (ok. 3l) gotujemy wodę, dodajemy ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek, gotujemy makaron al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą
- Lekko rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z oliwek i masło klarowane, dokładamy drobno posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy go mieszając, aby się nie przypalił, dodajemy zioła prowansalskie i pieczarki, smażymy je przez okoły 2 minuty
- Dokładamy przecięte na pół pomidorki koktajlowe, solimy, pieprzymy, mieszamy i chwilę dusimy całość pod przykryciem
- Odkrywamy patelnię, dodajemy drobno posiekaną rukolę, mieszamy całość, smażymy około minuty, dolewamy śmietanę, oprószamy ją płatkami drożdżowymi i dokładnie mieszamy całość
- Sos doprawiamy do smaku, dodajemy wcześniej ugotowany makaron i całość podgrzewamy mieszając
- Gorące danie nakładamy na talerz (możemy oprószyć dozwolonym serem żółtym)
Wskazówki:
Użyliśmy w daniu pomidorki, ale mój syn nie chciał ich jeść, w każdym razie ich obecność nadała potrawie ciekawego smaku.
Niestety dodanie do potrawy sera koziego sprawiło, że na rękach syna pojawiło się zaczerwienienie:( Próba nie była udana:(
6 komentarzy to "Spaghetti według Konrada"
Zielaczek 20 lutego 2013 (15:11)
Taki Syn to skarb! 🙂
Mamiczka 20 lutego 2013 (15:59)
Bardzo lubię takie zestawienie składników.
Mama Alergika 20 lutego 2013 (19:03)
Mamiczka; Smacznie wybrał i raczej klasycznie:)
Mama Alergika 20 lutego 2013 (19:03)
Zielaczek; Dziękuję:) Mój Skarb!
Dorota 21 lutego 2013 (08:54)
bardzo apetyczny makaron 🙂
Mama Alergika 21 lutego 2013 (11:43)
Dorota;zrobiony samodzielnie lepiej smakuje:)