Owoce morzą zaliczają się do silnych alergenów dlatego danie to zaliczam do kategorii Nie dla Alergika.
Ponieważ to smakowite danie odpowiednie dla biegaczy i osób na diecie bezglutenowej warto je od czasu do czasu przygotować.
Zapraszam i życzę Smacznego
Paella z krewetkami
(nie dla alergika, bezglutenowe)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 300 g ryżu do paelli
- 750 ml bulionu warzywnego
- szczypta szafranu
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- ostra papryczka (można pominąć)
- 100 ml białego wytrawnego wina (można pominąć dolewając wodę z sokiem z cytryny)
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki zielonego groszku (może być mrożony)
- 250 g krewetek
- świeży tymianek
- sól himalajska różowa do smaku
Przygotowanie:
- Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą
- Krewetki oczyszczamy z pancerzyków i jelit
- Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojone: cebulkę, czosnek i ostrą papryczkę
- Dodajemy wypłukany ryż, smażymy przez minutę aż się zeszkli, mieszamy
- Gorący bulion mieszamy z szafranem, wlewamy do ryżu, nie mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia
- Kiedy bulion wchłonie się w ¾ części dolewamy wino (albo wodę z sokiem z cytryny)
- Dodajemy groszek oraz oczyszczone krewetki
- Paellę gotujemy na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia się wywaru, doprawiamy solą
- Podajemy na ciepło, oprószoną świeżym tymiankiem
2 komentarze to "Paella z krewetkami"
Oliwkaa 4 lipca 2022 (16:32)
Czym mozna tutaj zastapic groszek?☺
Katarzyna Jankowska 7 lipca 2022 (18:07)
Można go pominąć, można dodać np. szparagi.