Pizza razowa z sardynkami

Pizza to jedno z ulubionych dań Mojego Alergika. Bywa, że robię ją co tydzień, a czasem nawet 2 razy w tygodniu. Wersja tradycyjna, czyli z Pizza z Szynką i Pieczarkami należy do najczęściej pojawiających się u nas na stole. Skład pizzy zmienia się w zależności od tego na co mój syn ma w danej chwili ochotę, albo co mam w lodówce.
Zakupiłam na BioBazarze moje ulubione portugalskie sardynki w puszce. Nie mam powodów aby ich tu nie zareklamować, są sprawdzone, najlepsze i pyszne. Szukajcie więc na BioBazarze stoiska Smaki Portugalii i pani Marzeny z burzą rudych loków, albo zajrzyjcie do ich sklepu internetowego. 
Tym razem pizza na razowym spodzie i dla mojego Alergika bez sera.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Pizza razowa z sardynkami
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60-90 minut 
CZAS PIECZENIA: 15 minut  
LICZBA PORCJI: 4
Składniki: Na rozczyn:
  • ok. 20 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżki mąki orkiszowej razowej 
  • 50 ml ciepłej, przegotowanej wody

Na ciasto:

  • 200 g mąki razowej orkiszowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 50-70 ml ciepłej wody

Na pizzę:

  • 200-300 g świeżych pieczarek
  • 1-2 pomidory
  • 1 puszka sardynek portugalskich
  • kukurydza (niemodyfikowana genetycznie)
  • papryka czerwona (jeśli dozwolona)
  • czarne oliwki (kilka sztuk)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć) 
  • ketchup 1-2 łyżki do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

  1. Do większej miski rozkruszamy drożdże, dolewamy ok. 50 ml ciepłej wody i mieszamy, aby się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy całość uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy rozczyn na ok. 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować
  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, oliwę, szczyptę soli i stopniowo wlewamy wodę (najpierw ok. 50 ml, potem kolejne 20 ml), wyrabiamy ciasto (im bardziej razowa mąka tym więcej płynu wchłonie). Jeśli wlejemy za dużo wody nic nie szkodzi, dosypujmy mąkę i wyrabiajmy, tak aby ciasto odstawało od ręki, było elastyczne ale nie za twarde
  3. Wyrabiamy ciasto (u mnie ręcznie) ok. 10 minut, wtłaczając powietrze
  4. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w bezwietrzne, ciepłe miejsce (niech podwoi swoją objętość)
  5. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki
  6. Pomidory przelewamy wrzącą wodą, ściągamy skórkę, kroimy na plasterki a potem ćwiartki
  7. Sardynki wyjmujemy z zalewy
  8. Kukurydzę odcedzamy
  9. Paprykę myjemy, kroimy w kółka, oliwki kroimy w krążki
  10. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy ją oliwą z oliwek, wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę (możemy podzielić je na dwa kawałki i zrobić dwie okrągłe, mniejsze pizze, lub jedną dużą prostokątną) 
  11. Wyłożone ciasto rozkładamy ręką na papierze do pieczenia, smarujemy cienką warstwą ketchupu
  12. Rozkładamy na cieście pieczarki, pomidory, oprószamy ziołami prowansalskimi, dodajemy sardynki, kukurydzę, paprykę, oliwki, posypujemy płatkami drożdżowymi
  13. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (u mnie termoobieg)
  14. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika (możemy ją przykryć folią aluminiową z wierzchu) 
  15. Pieczemy ok. 15-20 minut (brzegi pizzy muszą być przyrumienione, podważone łatwo odchodzą od blaszki)
  16. Upieczoną pizzę na krótką chwilę odstawiamy do przestygnięcia, kroimy na kawałki, podajemy jeszcze gorącą

Wskazówki: Pizzę można odgrzewać. Oczywiście w wersji Nie dla Alergika można dodać ser żółty.

Przed upieczeniem

4 komentarze to "Pizza razowa z sardynkami"

  • comment-avatar
    AniaW 8 maja 2013 (06:29)

    Wygląda smakowicie 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 8 maja 2013 (07:18)

    AniaW; Dziś znów u nas zagości:)

  • comment-avatar
    Paulina Kwiatkowska 24 lipca 2013 (15:11)

    Ale przepysznie wygląda 😉 Aż szkoda jeść !

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 lipca 2013 (15:46)

    Paulina Kwiatkowska; Dziękuję:) Ważne że ładnie wygląda, wówczas lepiej smakuje. Już zjedzona:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.