Jesień i jabłka są nierozłączne, więc czas na kolejne ciasto, tym razem razowa szarlotka.
Wykonanie jak zawsze proste i szybkie, a ciacho smaczne i zdrowe. Pakowałam je po kawałku dzieciom i mężowi na II śniadanie. Wczoraj upiekłam aż 4 ciasta, a właściwie piekłam 3, bo czwarte wymagało tylko schłodzenia. Mój mąż tak „na do widzenia” zabrał je dziś do pracy.
Upiekłam więc Szarlotkę Liliany, Bardzo Czekoladowe Ciasto Nigelli oraz Bananowiec. Przepis na bananowiec już wkrótce. A w lodówce schłodziłam pyszny Sernik tet a tet. Mam nadzieję, że domowe ciasta zdobyły uznanie u męża współpracowników 🙂
Zapraszam i życzę Smacznego
Razowa szarlotka
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + schłodzenie
CZAS PIECZENIA: ok. 40 minut
Składniki na kruche ciasto: (u mnie składniki BIO)
- 240 g mąki orkiszowej razowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g zimnego masła klarowanego lub wegańska margaryny
- szczypta soli
- 3 łyżki soku z jabłek, bez cukru
- 50 ml zimnej wody
- kilka łyżek płatków migdałów do prószenia (jeśli dozwolone)
Nadzienie:
- 500-600 g twardych jabłek
- 80 g cukru trzcinowego (u mnie Demerara)
- 2 łyżki mąki orkiszowej lub ziemniaczanej
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych (u mnie domowej roboty) lub innego gęstego dżemu lekko kwaskowego
Przygotowanie:
- Robimy ciasto; Do mąki wymieszanej z cukrem, solą dodajemy zimny tłuszcz i siekamy na kaszkę (najlepiej przy użyciu noża lub specjalnego siekacza, tak by ograniczyć kontakt z ciepłymi dłońmi)
- Wlewamy zimną wodę, sok z jabłek i szybko zagniatamy ciasto (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu) Zasady dotyczące przygotowywania kruchych ciast znajdziecie TUTAJ
- Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia, na około pół godziny
- W tym czasie przygotowujemy owoce; Jabłka myjemy, obieramy, oczyszczamy i kroimy na płaskie kawałki
- Dodajemy do nich cukier, cynamon i oprószamy mąką, tak aby się nią pokryły
- Rozgrzewamy piekarnik do 190°C (u mnie termoobieg)
- Okrągłą formę do ciast (użyłam do tart) oprószamy mąką, rozkładamy na niej wychłodzone ciasto i formujemy ręcznie na kształt koła, wychodząc ciastem na brzeg formy
- Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy gęstymi powidłami (cienką warstwą)
- Następnie na ciasto układamy jabłka i posypujemy je płatkami migdałów
- Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut (po 30 minutach można przykryć papierem wierzch ciasta gdy migdały się za bardzo rumienią)
- Podajemy jeszcze ciepłe ciasto
Wskazówki:
Ilość cukru dodawaną do jabłek można zmniejszyć.
Żeby ciasto było bardziej kruche i jeśli nie musi być wegańskie to dodajmy trochę (20g) smalcu zmniejszając ilość margaryny.
4 komentarze to "Razowa Szarlotka"
Muffinkowa Mama 1 października 2012 (12:17)
Podoba mi się ten przepis 🙂 Mało cukru i do tego mąka pełnoziarnista. Na pewno skorzystam z przepisu 🙂
Anula 1 października 2012 (13:04)
Uwielbiam jabłeczniki, a Twój taki zdrowy.
Patyska 2 października 2012 (06:56)
Boski!
Mama Alergika 2 października 2012 (20:12)
Muffinkowa Mama; ilość cukru można jeszcze zmniejszyć, bo przecież jabłka same w sobie mogą być słodkie. Ostatnio tylko na pełnoziarnistej i fajnie bo nikt w domu nawet nie zauważa:)
Anula; Polecam, szybko, prosto i dla zdrowia:)
Patyska; Dziękuję:)