Wizyta na wsi zawsze kończy się zwiezieniem różnych pyszności. Tym razem padło na kaczkę oraz pyszne jabłka. Zestaw sam się prosił, aby go wypróbować. Postanowiłam więc podać kaczkę w jabłkach, ale buraczki też się pojawiły na stole, bo o dziwo mój syn ponownie zaczął je lubić:)
Przepis dołączam do akcji Słodkie Jabłuszka
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + min 2 h marynowania (najlepiej cała noc)
CZAS PIECZENIA: ok. 35 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- cztery piersi kaczki
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- 2 socyzste jabłka, obrane, oczyszczone, podzielone na ćwiartki
Na marynatę:
- 50 ml soku jabłkowego naturalnego bez dodatku cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub klarownego miodu (jeśli dozwolony)
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
Przygotowanie:
- Przygotować marynatę, (zmieszać w głębokim naczyniu lub misce; sok jabłkowy, ocet, syrop klonowy, czosnek i imbir)
- Kacze piersi opłukać, osuszyć, naciąć skórę na krzyż, posolić i popieprzyć
- Mięso zanurzyć w marynacie, wstawić do lodówki na minimum 2 h
- Nagrzać piekarnik do 200°C (u mnie z termoobiegiem)
- Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia grubszą skórką do spodu, żeby warstwa tłuszczu znajdująca się pod nią, powoli się wytopiła podczas smażenia
- Piec kaczkę przez 15 minut (tłuszcz się wytopi), a następnie odwrócić skórą do góry
- Zapiekać bez przykrycia przez kolejne 10-15 minut, od czasu do czasu podlewając mięso wytopionym sosem i pozostałą marynatą, obłożyć ćwiartkami jabłek
- Włączyć ogrzewanie grill lub grill z termoobiegiem na około 5-7 minut, aby przyrumienić skórkę
- Sprawdzić czy mięso jest wystarczająco miękkie, w razie czego dopiekać do momentu miękkości
No Replies to "Piersi kaczki w Jabłkach"