Piersi kaczki w Jabłkach

Wizyta na wsi zawsze kończy się zwiezieniem różnych pyszności. Tym razem padło na kaczkę oraz pyszne jabłka. Zestaw sam się prosił, aby go wypróbować. Postanowiłam więc podać kaczkę w jabłkach, ale buraczki też się pojawiły na stole, bo o dziwo mój syn ponownie zaczął je lubić:)
Przepis dołączam do akcji Słodkie Jabłuszka

Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + min 2 h marynowania (najlepiej cała noc)
CZAS PIECZENIA: ok. 35 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
  • cztery piersi kaczki
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • 2 socyzste jabłka, obrane, oczyszczone, podzielone na ćwiartki

Na marynatę:

  • 50 ml soku jabłkowego naturalnego bez dodatku cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub klarownego miodu (jeśli dozwolony)
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku

Przygotowanie:

  1. Przygotować marynatę, (zmieszać w głębokim naczyniu lub misce; sok jabłkowy, ocet, syrop klonowy, czosnek i imbir)
  2. Kacze piersi opłukać, osuszyć, naciąć skórę na krzyż, posolić i popieprzyć
  3. Mięso zanurzyć w marynacie, wstawić do lodówki na minimum 2 h
  4. Nagrzać piekarnik do 200°C (u mnie z termoobiegiem)
  5. Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia grubszą skórką do spodu, żeby warstwa tłuszczu znajdująca się pod nią, powoli się wytopiła podczas smażenia
  6. Piec kaczkę przez 15 minut (tłuszcz się wytopi), a następnie odwrócić skórą do góry
  7. Zapiekać bez przykrycia przez kolejne 10-15 minut, od czasu do czasu podlewając mięso wytopionym sosem i pozostałą marynatą, obłożyć ćwiartkami jabłek
  8. Włączyć ogrzewanie grill lub grill z termoobiegiem na około 5-7 minut, aby przyrumienić skórkę
  9. Sprawdzić czy mięso jest wystarczająco miękkie, w razie czego dopiekać do momentu miękkości
 

No Replies to "Piersi kaczki w Jabłkach"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.