Podpatrując Marthę Stewart stworzyłam wytrawne muffiny-bułeczki dla Alergika, które śmiało można modyfikować. Zrobiłam je zgodnie z jej sugestią czyli z dodatkiem ziaren kukurydzy. Następnym razem zrobię je na słodko z dodatkiem żurawiny:)
Szybkie w wykonaniu, na mące orkiszowej razowej oraz kukurydzianej, nadają się wyśmienicie na II śniadanie do szkoły albo jako przekąska.
Zapraszam i życzę Smacznego
Muffiny bułeczki na wytrawnie
(wegańskie, bez cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + czas na ugotowanie kukurydzy w kolbie
CZAS PIECZENIA: 15 minut
ILOŚĆ: 9 szt. o średnicy 5 cm
Składniki mokre BIO
- 250 ml śmietany owsianej schłodzonej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 150 g ugotowanych ziaren kukurydzy (z kolby) lub z puszki czy słoika, odsączone
- masło klarowane (nie dla wegan) lub margaryna wegańska do wysmarowania formy
Składniki suche BIO
- 80 g mąki orkiszowej razowej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka kamienia winnego lub proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli drobnej
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (u mnie termoobieg)
- Mokre składniki mieszamy ze sobą (u mnie w kolejności; śmietana, ocet, kukurydza)
- Mąkę przesiewamy z kamieniem winnym, sól, sodę i mieszamy
- Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy całość łyżką, do momentu połączenia się składników
- Smarujemy formę do muffinek tłuszczem (każde zagłębienie, najlepiej przy użyciu pędzelka)
- Gotowe ciasto rozkładamy do zagłębień, do wysokości brzegów
- Pieczemy przez ok. 15 minut, do czasu gdy muffiny będą rumiane od góry (możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche)
- Wyjmujemy formę z piekarnika i zostawiamy muffinki w formie przez 5 minut, a następnie wyjmujemy na kratkę do przestygnięcia
- Podajemy schłodzone
Wskazówki:
Można zrobić te babeczki na słodko, zwiększając ilość cukru lub używając żurawiny zamiast kukurydzy.
11 komentarzy to "Muffiny bułeczki na wytrawnie z ziarnami kukurydzy"
Truscaveczka 28 września 2012 (08:25)
Czołem 🙂 Bułeczki wyglądają oszałamiająco! Masz może doświadczenia z zastępowaniem pszenicy/orkiszu mąką owsianą?
Mama Alergika 28 września 2012 (08:28)
Truscaveczka; Z tego co ja już wyczytałam i przetestowałam mąkę owsianą najlepiej stosować z innymi w proporcjach 20-25% owsianej na całość. Z samej owsianej chyba jeszcze nie tworzyłam. Myślisz o wypiekach?
Truscaveczka 28 września 2012 (08:30)
Myślę o bułkach, bo bymi się przydały. Pszenica i orkisz uczulają, reszta zbóż jest ok. Masz może jakieś ciekawe linkli na temat stosowania mąki róznego rodzaju? Dokształciłabym się…
Mama Alergika 28 września 2012 (08:38)
Truscaveczka; Czyli poszukujesz przepisów bezglutenowych? Zajrzyj na blog Guli, albo do Kuchni Zuzanki (linki do blogów znajdziesz u mnie po prawej na pasku pt. Blogi i Alergia). Nie mam linków do info o mąkach, ale korzystam z książki Odżywianie dla Zdrowia Paula Pitchforda. Uważam że możesz używać mieszanek mąk lub koncentratów do wypieków dla bezglutenowców i dodawać mąkę owsianą. Takie
Truscaveczka 28 września 2012 (08:41)
Mieszanki dla bezglutenowców są najczęściej pszenne, tylko bez glutenu. Schar czy Bezgluten tak mają. No i Młody gluten akurta może 🙂 Właśnie o samodzielnym mieszaniu chciałabym poczytać, ale jakoś nie trafian na nic sensownego.
whiness 28 września 2012 (08:48)
Ciekawe, nigdy ie jadłam wytrawnych babeczek. Patrząc na składniki, chyba by mi posmakowały. 🙂
Mama Alergika 28 września 2012 (08:50)
Truscaveczka; Rozejrzę się, przejrzę moje książki. Czyli pszenica odpada, a dlaczego orkisz?Sprawdziłaś, że uczula? Wszędzie gdzie czytałam, piszą że jest tolerowany przy uczuleniu na pszenicę.
Mama Alergika 28 września 2012 (08:51)
Whiness; Są bardzo delikatne i smaczne:)
Muffinkowa Mama 28 września 2012 (10:40)
Mniamniusie 🙂 Też jakiś czas temu stworzyłam podobne cuda z szynką i kukurydzą i aż żal, że baterie w aparacie się wyczerpały i nie mogłam zrobić zdjęcia, żeby dodać na bloga.
Truscaveczka 29 września 2012 (13:52)
No niestety, u nas orkisz też uczula, skubany. A jęczmiennego orkiszu nie uświadczysz, choć w encyklopedii na pierwszym miejscu jako odmiana jęczmienia stoi 😉
Podałam Młodemu czysty orkisz w postaci "dmuchanej", do chrupania i niestety wysypało :/
Mama Alergika 2 października 2012 (20:14)
Muffinkowa Mama; Zrób jeszcze raz, są dobre:)
Truscaveczka;Szkoda, że orkisz uczula ale pozostaje żyto, jęczmień, owies…Mam nadzieję, że linki na FB pomogły