Sezamki klasyczne przygotowałam na bazie cukru kokosowego zmieszanego z trzcinowym, licząc na bardziej zdrową ich wersję.
Przymierzam się do wyczarowania małosłodkich sezamek i dlatego zaczęłam od klasycznej wersji, pełnej cukru.
Te sezamki są jednak tak słodkie, że o zdrowej wersji mowy tu być nie może.
To raczej rozpusta, na którą można sobie pozwolić naprawdę rzadko i w niewielkiej ilości. Zdrowsze desery z sezamem w roli głównej wyszukasz na blogu.
Pamiętajmy, że cukier uzależnia i wyrządza dużo szkód w naszym organizmie!
Zapraszam po przepis
Sezamki klasyczne
(bezglutenowe, pełne cukru)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: kilkanaście sztuk o ok. 6 cm długości
Składniki:
- 180-200 g ziaren sezamu
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 80 g cukru kokosowego
- lub po prostu 200 g zwykłego cukru
- 1 łyżka płynnego miodu (dozwolonego)
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Najpierw prażymy sezam na suchej patelni, często potrząsając (uważamy, aby go nie przypalić, ma ładnie pachnieć i nadal być jasny)
- Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
- Cukier umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę, podgrzewamy na małym ogniu aż cukier całkowicie się całkowicie rozpuści, wlewamy płynny miód, mieszamy, wsypujemy sezam, szybko mieszamy, postępujemy energicznie bo masa tężeje
- Ciepłą masę od razu wykładamy na papier, rozprowadzamy równomiernie po całości, przykrywamy drugim papierem i wałkujemy osiągając duży prostokąt o grubości 3 mm
- Papier odrywamy jak masa już lekko stężeje (inaczej albo się przyklei i oderwiemy z sezamem, albo gdy poczekamy za długo, będzie go trudno oderwać)
- Jeszcze nie do końca zastygniętą masę kroimy w paski i mniejsze kawałki, odstawiamy do stwardnienia
No Replies to "Sezamki klasyczne"