Sezamki klasyczne

Sezamki klasyczne przygotowałam na bazie cukru kokosowego zmieszanego z trzcinowym, licząc na bardziej zdrową ich wersję.

Przymierzam się do wyczarowania małosłodkich sezamek i dlatego zaczęłam od klasycznej wersji, pełnej cukru.

Te sezamki są jednak tak słodkie, że o zdrowej wersji mowy tu być nie może.

To raczej rozpusta, na którą można sobie pozwolić naprawdę rzadko i w niewielkiej ilości. Zdrowsze desery z sezamem w roli głównej wyszukasz na blogu.

Pamiętajmy, że cukier uzależnia i wyrządza dużo szkód w naszym organizmie!

Zapraszam po przepis

Sezamki klasyczne

(bezglutenowe, pełne cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: kilkanaście sztuk o ok. 6 cm długości

Składniki:

  • 180-200 g ziaren sezamu
  • 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 80 g cukru kokosowego
  • lub po prostu 200 g zwykłego cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu (dozwolonego)
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Najpierw prażymy sezam na suchej patelni, często potrząsając (uważamy, aby go nie przypalić, ma ładnie pachnieć i nadal być jasny)
  2. Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  3. Cukier umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę, podgrzewamy na małym ogniu aż cukier całkowicie się całkowicie rozpuści, wlewamy płynny miód, mieszamy, wsypujemy sezam, szybko mieszamy, postępujemy energicznie bo masa tężeje
  4. Ciepłą masę od razu wykładamy na papier, rozprowadzamy równomiernie po całości, przykrywamy drugim papierem i wałkujemy osiągając duży prostokąt o grubości 3 mm
  5. Papier odrywamy jak masa już lekko stężeje (inaczej albo się przyklei i oderwiemy z sezamem, albo gdy poczekamy za długo, będzie go trudno oderwać)
  6. Jeszcze nie do końca zastygniętą masę kroimy w paski i mniejsze kawałki, odstawiamy do stwardnienia
sezamki klasyczne

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Sezamki klasyczne"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.