Krakersy karobowe wegańskie, bezglutenowe, bez cukru

Przepis na pyszny, bezglutenowy, płaski chlebek życia już poznaliście. Na jego bazie powstały bardzo zdrowe krakersy, w różnych smakach.

Wersja słona krakersów pojawi się w mojej trzeciej książce.

Dziś przedstawiam Krakersy karobowe, które nie tylko są pełne wartościowych składników, ale wspaniale rozwiązują problem „mam ochotę na coś słodkiego”.

To delikatna w smaku słodka przekąska, choć nie zawiera ani grama cukru.

Takie MAGiczne krakersy są idealne jako dodatek do szkolnego śniadania czy uzupełnienie energii biegacza.

Niezastąpione także podczas sesji dla studentów, ich cenne składniki wpłyną pozytywnie na pracę mózgu.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Krakersy karobowe 

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 3 x 20 minut  (lub wszystkie na raz na 3 blaszkach)

Ilość: w zależności od wielkości krakersów

Składniki suche:

  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 100 g płatków jaglanych
  • 100 g siemienia lnianego złocistego
  • 50 g ziaren dyni
  • 50 g łuskanych nasion konopi
  • 50 g nasion chia

dodatkowo:

Składniki mokre:

Przygotowanie:

  1. Połowę wszystkich składników mielemy na mąkę
  2. Resztę wkładamy do miski, dodajemy sól i karob w proszku, dokładnie mieszamy
  3. Wlewamy melasę z chleba świętojańskiego oraz olej, stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszamy, ugniatamy ciasto tworząc zwartą jego konsystencję, odstawiamy na czas rozgrzania piekarnika
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
  5. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, przekładamy na nią 1/3 ciasta i rozprowadzamy równomiernie tworząc prostokąt, przykrywamy ciasto drugim kawałkiem papieru do pieczenia i przy pomocy wałka rozwałkowujemy je na cieniutki ok. 2 mm prostokąt
  6. Brzegi prostokąta wyrównujemy radełkiem, ciasto które zostanie możemy potem uformować w różne kształty i także upiec
  7. Rozwałkowany prostokąt dzielimy na kwadraty (6), każdy z kwadratów dzielimy wzdłuż przekątnych tworząc trójkąty (po 4),  trójkąty przekrawamy na pół tworząc mniejsze trójkąciki (12)
  8. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut
  9. Krakersy wyjmujemy odkładamy do wystudzenia,  jeszcze ciepłe ponownie nacinamy po liniach, delikatnie podważamy nożem, żeby oderwały się od papieru, studzimy do końca
  10. Podajemy jako samodzielną przekąskę

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

author-avatar

Od 5 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 22-letniej Natalii i 12-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!