Krakersy karobowe wegańskie, bezglutenowe, bez cukru

Przepis na pyszny, bezglutenowy, płaski chlebek życia już poznaliście. Na jego bazie powstały bardzo zdrowe krakersy, w różnych smakach.

Wersja słona krakersów pojawiła się w mojej trzeciej książce, “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato“.

Dziś przedstawiam Krakersy karobowe, które nie tylko są pełne wartościowych składników, ale wspaniale rozwiązują problem “mam ochotę na coś słodkiego”.

To delikatna w smaku słodka przekąska, choć nie zawiera ani grama cukru.

Takie MAGiczne krakersy są idealne jako dodatek do szkolnego śniadania czy uzupełnienie energii biegacza.

Niezastąpione także podczas sesji dla studentów, ich cenne składniki wpłyną pozytywnie na pracę mózgu.

Zapraszam i życzę Smacznego

Krakersy karobowe 

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 3 x 20 minut  (lub wszystkie na raz na 3 blaszkach)

Ilość: w zależności od wielkości krakersów

Składniki suche:

  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 100 g płatków jaglanych
  • 100 g siemienia lnianego złocistego
  • 50 g ziaren dyni
  • 50 g łuskanych nasion konopi
  • 50 g nasion chia

dodatkowo:

  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2-3 łyżki karobu w proszku

Składniki mokre:

  • 3-4 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego lub płynnego masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 400 ml bardzo ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Połowę wszystkich składników mielemy na mąkę
  2. Resztę wkładamy do miski, dodajemy sól i karob w proszku, dokładnie mieszamy
  3. Wlewamy melasę z chleba świętojańskiego oraz olej, stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszamy, ugniatamy ciasto tworząc zwartą jego konsystencję, odstawiamy na czas rozgrzania piekarnika
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
  5. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, przekładamy na nią 1/3 ciasta i rozprowadzamy równomiernie tworząc prostokąt, przykrywamy ciasto drugim kawałkiem papieru do pieczenia i przy pomocy wałka rozwałkowujemy je na cieniutki ok. 2 mm prostokąt
  6. Brzegi prostokąta wyrównujemy radełkiem, ciasto które zostanie możemy potem uformować w różne kształty i także upiec
  7. Rozwałkowany prostokąt dzielimy na kwadraty (6), każdy z kwadratów dzielimy wzdłuż przekątnych tworząc trójkąty (po 4),  trójkąty przekrawamy na pół tworząc mniejsze trójkąciki (12)
  8. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut
  9. Krakersy wyjmujemy odkładamy do wystudzenia,  jeszcze ciepłe ponownie nacinamy po liniach, delikatnie podważamy nożem, żeby oderwały się od papieru, studzimy do końca
  10. Podajemy jako samodzielną przekąskę
Krakersy karobowe bezglutenowe, wegańskie

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Krakersy karobowe wegańskie, bezglutenowe, bez cukru"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.