Płaski chleb życia bezglutenowy, wegański, bez cukru

Wyczarowałam ostatnio przepyszny chrupiący chlebek z samych nasion i ziaren. Przepis pojawi się w mojej trzeciej książce już niebawem!

Ten chrupiący chlebek jest tak pyszny, że powstała inna wersja podobnego pieczywa.

Zmodyfikowałam znany już “chleb, który odmienia życie” i oto płaski chleb życia, którym od 3 dni się zachwycam.

Ten chlebek wspaniale zastępuje zwykłe pieczywo.

Kromeczki są miękkie, przechowywane w papierowej torebce, zachowują świeżość przez kilka dni.

 

Zapraszam do wypróbowania przepisu i pozostawienia komentarzy pod wpisem.

Jestem ciekawa, jaka wersja tego pieczywa powstanie w twoim domu.

Smacznego

Płaski chleb życia

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut +15 minut czekania

Czas pieczenia: 25-30 minut

Ilość: 12 kawałków 5cm x 12 cm

Składniki suche:

  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 100 g płatków jaglanych
  • 100 g siemienia lnianego złocistego
  • 50 g ziaren słonecznika lub dyni
  • 50 g łuskanych nasion konopi (można zastąpić np. sezamem)
  • 50 g nasion chia lub 25 g babki płesznik
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej

dodatkowo:

  • 2 łyżeczki suszonego tymianku/rozmarynu/czosnku niedźwiedziego lub pomiń dodatek

Składniki mokre:

  • 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego lub syropu roślinnego lub dozwolonego miodu
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub płynnego masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 400 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Odmierzamy połowę płatków owsianych, jaglanych, nasion siemienia lnianego, połowę słonecznika lub dyni mielemy na mąkę
  2. Resztę składników wkładamy do miski, dodajemy chia, ziarna słoneczniki lub dyni, łuskane ziarna konopi oraz sól, mieszamy
  3. Dodajemy syrop roślinny lub melasę, stopniowo wlewamy ciepłą przegotowaną wodę i mieszamy, ugniatając aby uzyskać zwartą masę
  4. Ostawiamy masę na 10 minut
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
  6. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę chlebową i rozprowadzamy ją równomiernie tworząc prostokąt o grubości około 4 mm, masę nakrywamy papierem i przy pomocy wałka wyrównujemy powierzchnię
  7. Masę kroimy na mniejsze kawałki (u mnie na prostokąty)
  8. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chlebek ok. 25-30 minut (im dłużej pieczmy tych chleb bardziej chrupki, co w tym wypadku nie jest konieczne)
  9. Upieczony chleb odstawiamy do wystudzenia i delikatnie odrywamy od papieru

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze to "Płaski chleb życia bezglutenowy, wegański, bez cukru"

  • comment-avatar
    Ila 15 kwietnia 2020 (17:19)

    Rewelacyjny pewnie zagości u mnie na stałe

  • comment-avatar
    Ola 3 listopada 2023 (14:17)

    Super ale nie posiadam termoobiegu , piekłam góra dol i trochę mało dopieczenia ale pyszny, jak myślisz jeśli góra dol to jak długo piec ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2023 (17:16)

      Z doświadczenia powiem, że moim zdaniem zawsze dłużej niż z termoobiegiem. W tym wypadku zwracałabym uwagę na strukturę i przyrumienienie. Nie bałabym się otworzyć piekarnik by sprawdzić.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.