Wyczarowałam ostatnio przepyszny chrupiący chlebek z samych nasion i ziaren. Przepis pojawi się w mojej trzeciej książce już niebawem!
Ten chrupiący chlebek jest tak pyszny, że powstała inna wersja podobnego pieczywa.
Zmodyfikowałam znany już “chleb, który odmienia życie” i oto płaski chleb życia, którym od 3 dni się zachwycam.
Ten chlebek wspaniale zastępuje zwykłe pieczywo.
Kromeczki są miękkie, przechowywane w papierowej torebce, zachowują świeżość przez kilka dni.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i pozostawienia komentarzy pod wpisem.
Jestem ciekawa, jaka wersja tego pieczywa powstanie w twoim domu.
Smacznego
Płaski chleb życia
(bezglutenowy, wegański, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut +15 minut czekania
Czas pieczenia: 25-30 minut
Ilość: 12 kawałków 5cm x 12 cm
Składniki suche:
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 100 g płatków jaglanych
- 100 g siemienia lnianego złocistego
- 50 g ziaren słonecznika lub dyni
- 50 g łuskanych nasion konopi (można zastąpić np. sezamem)
- 50 g nasion chia lub 25 g babki płesznik
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
dodatkowo:
- 2 łyżeczki suszonego tymianku/rozmarynu/czosnku niedźwiedziego lub pomiń dodatek
Składniki mokre:
- 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego lub syropu roślinnego lub dozwolonego miodu
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub płynnego masła klarowanego (nie dla wegan)
- 400 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
- Odmierzamy połowę płatków owsianych, jaglanych, nasion siemienia lnianego, połowę słonecznika lub dyni mielemy na mąkę
- Resztę składników wkładamy do miski, dodajemy chia, ziarna słoneczniki lub dyni, łuskane ziarna konopi oraz sól, mieszamy
- Dodajemy syrop roślinny lub melasę, stopniowo wlewamy ciepłą przegotowaną wodę i mieszamy, ugniatając aby uzyskać zwartą masę
- Ostawiamy masę na 10 minut
- Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
- Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę chlebową i rozprowadzamy ją równomiernie tworząc prostokąt o grubości około 4 mm, masę nakrywamy papierem i przy pomocy wałka wyrównujemy powierzchnię
- Masę kroimy na mniejsze kawałki (u mnie na prostokąty)
- Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chlebek ok. 25-30 minut (im dłużej pieczmy tych chleb bardziej chrupki, co w tym wypadku nie jest konieczne)
- Upieczony chleb odstawiamy do wystudzenia i delikatnie odrywamy od papieru
4 komentarze to "Płaski chleb życia bezglutenowy, wegański, bez cukru"
Ila 15 kwietnia 2020 (17:19)
Rewelacyjny pewnie zagości u mnie na stałe
Katarzyna Jankowska 15 kwietnia 2020 (17:54)
Bardzo dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz:)
Ola 3 listopada 2023 (14:17)
Super ale nie posiadam termoobiegu , piekłam góra dol i trochę mało dopieczenia ale pyszny, jak myślisz jeśli góra dol to jak długo piec ?
Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2023 (17:16)
Z doświadczenia powiem, że moim zdaniem zawsze dłużej niż z termoobiegiem. W tym wypadku zwracałabym uwagę na strukturę i przyrumienienie. Nie bałabym się otworzyć piekarnik by sprawdzić.