Pierś z gęsi na słodko-ostro

Przepis na pierś z gęsi na słodko-ostro, od dawna znajduje się na mojej liście “do opublikowania”.

Gotuję i wymyślam codziennie, jednak nie nadążam z publikacją na blogu, ponieważ jednocześnie pracuję nad książkami.

 

Dziś na ucztę zapraszam osoby jadające mięso.

Gęsina na polskich stołach raczej za często nie gości. U nas, ponieważ jadamy coraz mniej mięsa, gości także rzadko.

Taka pierś z gęsi zamarynowana w soku z cytrusów, to propozycja na wykwintny np. niedzielny obiad:)

Zapraszam i życzę Smacznego

 Pierś z gęsi na słodko-ostro

Czas przygotowania: ok. 60 minut + marynowanie

Ilość: 1 porcja

Składniki:

  • 1 pierś z gęsi
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony biały pieprz

na marynatę:

  • sok z 1 czerwonego grapefruita (słodszy)
  • sok z 1 słodkiej pomarańczy (sycylijskie)
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka miodu z kwiatów pomarańczy lub syropu klonowego

dodatkowo:

  • 100 g suchego kuskusu lub kaszy jaglanej

Przygotowanie:

  1. Składniki na marynatę łączymy ze sobą
  2. Pierś z gęsi myjemy, osuszamy, nacinamy skórkę, solimy i pieprzymy, umieszczamy w marynacie na minimum 30 minut
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem
  4. Pierś wyjmujemy z marynaty i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym skórką do spodu
  5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut
  6. Gdy tłuszcz ze skórki się wytopi przekładamy pierś na drugą stronę, dolewamy przygotowaną marynatę, wlewamy jej tyle by przykryła całe mięso, ale nie skórę i pieczemy pod przykryciem przez 40-45 minut
  7. W razie konieczności dolewamy przegotowanej wody (żeby mięso było przykryte), pierś możemy nakryć papierem do pieczenia jeśli skórka za bardzo się rumieni
  8. Przyrumienioną pierś wyjmujemy, podajemy na ciepło np. z dodatkiem kuskusu i zielonej sałaty.

Wskazówki:

W kuchni mojego alergika dozwolone są dotychczas miód z kwiatów pomarańczy, eukaliptusowy  oraz miód Manuka.

Zamiast miodu można użyć syrop roślinny. Podczas pieczenia wszelkie zdrowotne właściwości miodu zostają utracone.

Można także zupełnie zrezygnować z dosładzania mięsa.

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko? TUTAJ

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

No Replies to "Pierś z gęsi na słodko-ostro"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.