Przepis na pierś z gęsi na słodko-ostro, od dawna znajduje się na mojej liście “do opublikowania”.
Gotuję i wymyślam codziennie, jednak nie nadążam z publikacją na blogu, ponieważ jednocześnie pracuję nad książkami.
Dziś na ucztę zapraszam osoby jadające mięso.
Gęsina na polskich stołach raczej za często nie gości. U nas, ponieważ jadamy coraz mniej mięsa, gości także rzadko.
Taka pierś z gęsi zamarynowana w soku z cytrusów, to propozycja na wykwintny np. niedzielny obiad:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Pierś z gęsi na słodko-ostro
Czas przygotowania: ok. 60 minut + marynowanie
Ilość: 1 porcja
Składniki:
- 1 pierś z gęsi
- sól himalajska
- świeżo zmielony biały pieprz
na marynatę:
- sok z 1 czerwonego grapefruita (słodszy)
- sok z 1 słodkiej pomarańczy (sycylijskie)
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżka miodu z kwiatów pomarańczy lub syropu klonowego
dodatkowo:
- 100 g suchego kuskusu lub kaszy jaglanej
Przygotowanie:
- Składniki na marynatę łączymy ze sobą
- Pierś z gęsi myjemy, osuszamy, nacinamy skórkę, solimy i pieprzymy, umieszczamy w marynacie na minimum 30 minut
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem
- Pierś wyjmujemy z marynaty i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym skórką do spodu
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut
- Gdy tłuszcz ze skórki się wytopi przekładamy pierś na drugą stronę, dolewamy przygotowaną marynatę, wlewamy jej tyle by przykryła całe mięso, ale nie skórę i pieczemy pod przykryciem przez 40-45 minut
- W razie konieczności dolewamy przegotowanej wody (żeby mięso było przykryte), pierś możemy nakryć papierem do pieczenia jeśli skórka za bardzo się rumieni
- Przyrumienioną pierś wyjmujemy, podajemy na ciepło np. z dodatkiem kuskusu i zielonej sałaty.
Wskazówki:
W kuchni mojego alergika dozwolone są dotychczas miód z kwiatów pomarańczy, eukaliptusowy oraz miód Manuka.
Zamiast miodu można użyć syrop roślinny. Podczas pieczenia wszelkie zdrowotne właściwości miodu zostają utracone.
Można także zupełnie zrezygnować z dosładzania mięsa.
Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko? TUTAJ
No Replies to "Pierś z gęsi na słodko-ostro"