To jeszcze nie czas na nowalijki, ale kiedy zobaczyłam w sprzedaży takie młode marchewki postanowiłam wypróbować podpatrzony u Jamiego Olivera sposób na karmelizowanie marchewek bez użycia cukru.
Osobiście owoce karmelizuję syropem roślinnym lub melasą z chleba świętojańskiego.
Ponieważ mój alergik marchewek jeść nie może, procesowi karmelizacji poddałam także bataty. Moim zdaniem smaczniejsze i cenniejsze zdrowotnie od marchewek.
Takie karmelizowane pomarańczowe warzywa wyglądają pięknie. Z pewnością proces powtórzę w sezonie na marchew.
Warto poczekać na zdrowe warzywa.
Przy uczuleniu na pyłek brzozy marchew uczula krzyżowo.
Alergia na marchew najczęściej objawia się swędzeniem i drapaniem w jamie ustnej oraz zmianami wokół ust. Zakłada się, że marchew ugotowana czy upieczona uczula słabiej.
Skusiłam się, aby taką karmelizowaną marchewkę podać synowi, ale odpowiedź alergiczna była natychmiastowa.
Mój alergik zjadł tylko jeden kęs, a na ustach pojawił się swędzący bąbel.
Uczulenie na brzozę u mojego alergika jest niestety w najwyższej klasie.
W Sklepie MAG już pojawił się e-book “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“ (a także olchy i leszczyny).
W części merytorycznej znajdziesz się wiele ważnych informacji, wskazówek i porad. Ta interaktywna książka elektroniczna poprowadzi Cię za rękę po tematyce alergii i żywienia w czasie pylenia drzew.
Zapraszam po przepis
Życzę Smacznego
Marchewki i bataty karmelizowane
(bez cukru, bezglutenowe, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- młode, cienkie i małe marchewki
- sok z jednej słodkiej pomarańczy
- 1 batat
- 2 łyżki masła klarowanego (nie dla wegan) lub oleju kokosowego
- sól himalajska
Przygotowanie:
- Marchewki szorujemy ścierając wierzchnią skórkę, osuszamy papierowym ręcznikiem
- Batat myjemy, obieramy, kroimy w podłużne paski
- Wyciskamy sok z dużej, słodkiej pomarańczy
- Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy przygotowane warzywa, delikatnie solimy i chwilę smażymy bez przykrycia
- Następnie przykrywamy patelnię, od czasu do czasu wzruszamy nią i smażymy warzywa przez minutę
- Dolewamy sok z pomarańczy i ponownie przykrywamy patelnię. Ja wykorzystałam grillową patelnię firmy Welmax. O zaletach tych naczyń pisałam Tutaj. Ponieważ równomiernie rozprowadzają ciepło, o wiele szybciej i zdrowiej się na nich smaży. Uważajcie, aby warzyw nie przypalić, ogień nie może być za duży, ale za mały też nie, bo warzywa stracą swoją kruchość.
- Smażenie kończymy gdy warzywa są prawie miękkie. W razie konieczności podlejmy warzywa niewielką ilością wody
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
No Replies to "Jak karmelizować marchewki i bataty bez cukru"