Zabrakło mąki? Wszystkich gotujących z MAG, brak jakiegokolwiek produktu w kuchni już chyba nie przeraża:) Z kilku składników da się wyczarować bardzo smaczne dania. Dziś czas na placuszki śniadaniowe, które można przygotować w dwóch wersjach, w zależności od rodzaju użytej kaszki. Takie placuszki najmłodsi mogą zrobić dla swoich babć i dziadków, w dniu ich święta. Na blogu znajduje się więcej przepisów na różne placuszki. Zapraszam i życzę Smacznego
Placuszki śniadaniowe bez mąki
(bez cukru, wegańskie, opcjonalnie bezglutenowe)
Czas przygotowania: 10 minut Ilość: 6 Składniki:
- 50 g drobnych płatków owsianych bezglutenowych
- 50 g kaszy manny orkiszowej (zawiera gluten) lub kaszki kukurydzianej czy jaglanej (bezglutenowej)
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki wanilii w proszku lub ekstrakt
- 200 ml mleka jaglanego
- 1 dojrzały banan
- kilka kropel soku z cytryny
- olej z pestek winogron do smażenia
Przygotowanie:
- Płatki, kaszę, sól, proszek, sodę i wanilię umieszczamy w misce, dodajemy drobno pokrojonego banana, skrapiamy go sokiem z cytryny
- Stopniowo wlewamy mleko i miksujemy składniki, aż do uzyskania prawie gładkiej konsystencji ciasta
- Ciasto odstawiamy na kilka minut, rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju
- Smażymy okrągłe placuszki z obu stron na rumiany kolor
- Podajemy z ulubionym dżemem (u nas z dżemem z czarnej porzeczki)
4 komentarze to "Placuszki śniadaniowe bez mąki"
.. 27 sierpnia 2020 (10:34)
Może być mleko owsiane
Katarzyna Jankowska 27 sierpnia 2020 (13:14)
Tak, może:)
Kasia 11 września 2020 (19:49)
Co można wykorzystać zamiast banana? Niestety tez mamy z diety wyłączony 🙁
Katarzyna Jankowska 11 września 2020 (20:05)
Można dodać puree z dyni. Na blogu jest więcej placuszków bez banana, może warto przejrzeć:)