Muffiny czekoladowe z żurawiną powstały po to, by zaspokoić sobotnią zachciankę moich mężczyzn. Jak każde muffinki robi się je szybko i na szczęście równie niedługo oczekuje się na efekty. Do przygotowania babeczek użyłam tym razem, ciemnego naturalnego kakao, ale oczywiście można je zrobić z dodatkiem karobu. Ponieważ są to małosłodkie babeczki, niektóre z nich potraktowałam lukrem cytrynowym i tym samym “sobotnia zachcianka” miała bardziej słodki smak.
Takie babeczki możecie przygotować wraz z dziećmi, dla ukochanej babci czy dziadka. Czekoladowe babeczki to także świetny pomysł na walentynkową niespodziankę.
Zapraszam i życzę Smacznego
Muffiny czekoladowe z żurawiną
(wegańskie, zawierają kakao)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 12 szt. 5 cm
Składniki suche:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50-75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
- 3 łyżki kakao lub karobu w proszku
Składniki mokre:
- 200 ml mleka orkiszowego
- 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego
- 125 ml płynnej margaryny wegańskiej lub oleju roślinnego
- 1 dojrzały banan
dodatkowo:
- 5 łyżek świeżej lub zamrożonej żurawiny
Przygotowanie:
- Mleko łączymy z octem jabłkowym, margarynę roztapiamy
- Banany rozdrabniamy na papkę, dodajemy roztwór mleka z octem, schłodzoną margarynę, miksujemy
- Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe suche składniki, mieszamy
- Przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy do momentu ich połączenia się, dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką
- Ciasto wykładamy do papilotek na muffiny
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem, wkładamy muffinki i pieczemy 20 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło
- Wyjmujemy i studzimy na kratce, papierowe papilotki zdejmujemy gdy babeczki wystygną
Wskazówki:
Zamrożoną żurawinę umieszczamy w sitku i opłukujemy ciepłą wodą, osuszamy i dodajemy do ciasta.
No Replies to "Muffiny czekoladowe z żurawiną"