Dzień Kobiet i Dzień Matki to dwa dni w roku, gdy czuję się szczególnie dumna właśnie z tego, że jestem kobietą.
Ósmego marca będziesz pewnie zasypana kwiatami lub czekoladkami.
Tego dnia lubię wspominać czasy, gdy moja mama dostawała goździki i rajstopy, a wszyscy Panowie chwiejnym krokiem wracali ze świętowania dnia swoich kobiet 🙂
Święto kobiet kojarzy się większości osób właśnie z kwiatami i prezentami od mężczyzn dla kobiet, ale nie zapominajmy, że to my kobiety silne i niezależne, wywalczyłyśmy sobie to święto.
Zrobiły to nasze prababki, które strajkowały i działały na rzecz równości kobiet!
Międzynarodowy Dzień Kobiet ustanowiono w Kopenhadze w 1910 r.
Na świecie wciąż w wielu miejscach kobiety są traktowane w inny sposób niż mężczyźni, tylko dlatego, że są kobietami.
Daleko nie musimy szukać!
Niezależnie od tego jak planujesz spędzić ten ważny dla kobiet dzień, bądź dumna z tego, że nią jesteś!
Kobiety są silne, mądre, wrażliwe i łączy je emocjonalna więź z innymi kobietami. Potrafimy połączyć wszystkie moce supermenów w jedno.
Musimy jedynie pamiętać, że zasługujemy na szacunek i czas tylko dla siebie. Niech fakt, że pełnimy role mam nie sprawi, że zapomnimy o swoich potrzebach.
Spełnienia i niezależności Wam życzę drogie MAGiczne kobiety i do zobaczenia już jutro w Akademii MAG.
Specjalnie dla Was przygotowałam kilka niespodzianek!
Jedną z nich jest ta prosta szarlotka bez mleka, bez jajek i bez soi.
Pyszne domowe ciasto ucieszy każdego, a jeśli w Twoim domu to mężczyźni udzielają się w kuchni, podrzuć im ten przepis, by potem móc się rozkoszować ciepłą szarlotką z dodatkiem ulubionych lodów (tak smakuje najlepiej 🙂
Więcej przepisów na pyszne kruche ciasta w wersji bez glutenu, znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
A jeśli potrzebujesz wsparcia dietetycznego i merytorycznego na czas pylenia drzew to skorzystaj z materiałów zawartych w najnowszym e-booku “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“!
Życzę Smacznego i wspaniałego 8 marca!
Szarlotka jak u Babci
(bez mleka, bez jajek, wegańska)
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 1 sztuka
foremka o wymiarach: 26 cm x 20 cm lub okrągła, 27 cm średnicy
Składniki:
- 400 g mąki pszennej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
- 200 g wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 100-120 ml zimnego płynu (woda z sokiem z cytryny)
- 850 g słodkich soczystych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku z szerokim dnem.
- Oprószamy cynamonem, smażymy najpierw pod przykryciem aż puszczą sok, a następnie bez przykrycia aż zaczną być złociste. Odstawiamy do wystudzenia.
- W misce umieszczamy przesiana mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy ze sobą składniki.
- Dodajemy kawałki zimnej margaryny, energicznie przy pomocy siekacza rozdrabniamy ją i łączymy z suchymi składnikami tworząc kruszonkę.
- Wlewamy zimny roztwór wody z sokiem z cytryny i zagniatamy ciasto, do momentu połączenia się składników.
- Ciasto dzielimy na dwie części, gdy jedną część rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, drugą porcję, owiniętą folią spożywczą chłodzimy w lodówce.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i w rozmiarze o 1 cm większym niż wymiary dna formy.
- Rozwałkowane ciasto wykładamy do formy, formujemy brzegi. Wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło. Jeśli się nam spieszy możemy pominąć proces chłodzenia, licząc się z tym, że brzegi ciasta mogą opaść podczas pieczenia.
- Na schłodzone ciasto wykładamy wystudzone usmażone jabłka, a potem ponownie wkładamy do lodówki.
- W tym czasie rozwałkowujemy kolejny blat ciasta, układamy go na jabłkach i chłodzimy przez czas nagrzania piekarnika. Mój blat ponacinałam w paski przy pomocy specjalnego wałka. Takie ciasto można też zetrzeć na tarce.
- Na koniec z resztek ciasta wykrawamy różne wzory i układamy na wierzchu.
- Piekarnik nagrzewamy w opcji z termoobiegiem do temperatury 180°C. Pieczemy przez 40-45 minut aż będzie rumiane.
Wskazówki:
Takie kruche ciasto możemy wykorzystać do innych wypieków np. ciasteczek, babeczek.
Jeśli szukasz szarlotki wegańskiej i bezglutenowej zajrzyj do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”. Umieściłam w niej HITy MAG.
2 komentarze to "Szarlotka jak u Babci"
Mama małej alergiczki 9 marca 2021 (17:33)
Gdzie można kupić proszek bez fosforanów? Niestety szukam już jakiś czas stacjonarnie bez rezultatu.
Katarzyna Jankowska 9 marca 2021 (17:35)
W sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli jest Pani w Akademii MAG to wczoraj był wysłany list z linkami do produktów i rabaty dla moich czytelników. Jest szansa by do czwartku 11.03.2021 dołączyć do Akademii zapisując się na Newsletter MAG wtedy bardzo ważne informację Pani nie ominą.