Szarlotka jak u Babci

Dzień Kobiet i Dzień Matki to dwa dni w roku, gdy czuję się szczególnie dumna właśnie z tego, że jestem kobietą.

Ósmego marca będziesz pewnie zasypana kwiatami lub czekoladkami.

Tego dnia lubię wspominać czasy, gdy moja mama dostawała goździki i rajstopy, a wszyscy Panowie chwiejnym krokiem wracali ze świętowania dnia swoich kobiet 🙂

Święto kobiet kojarzy się większości osób właśnie z kwiatami i prezentami od mężczyzn dla kobiet, ale nie zapominajmy, że to my kobiety silne i niezależne, wywalczyłyśmy sobie to święto.

Zrobiły to nasze prababki, które strajkowały i działały na rzecz równości kobiet!

Międzynarodowy Dzień Kobiet ustanowiono w Kopenhadze w 1910 r.

Na świecie wciąż w wielu miejscach kobiety są traktowane w inny sposób niż mężczyźni, tylko dlatego, że są kobietami.

Daleko nie musimy szukać!

Niezależnie od tego jak planujesz spędzić ten ważny dla kobiet dzień, bądź dumna z tego, że nią jesteś!

Kobiety są silne, mądre, wrażliwe i łączy je emocjonalna więź z innymi kobietami. Potrafimy połączyć wszystkie moce supermenów w jedno.

Musimy jedynie pamiętać, że zasługujemy na szacunek i czas tylko dla siebie. Niech fakt, że pełnimy role mam nie sprawi, że zapomnimy o swoich potrzebach.

Spełnienia i niezależności Wam życzę drogie MAGiczne kobiety i do zobaczenia już jutro w Akademii MAG.

Specjalnie dla Was przygotowałam kilka niespodzianek!

Jedną z nich jest ta prosta szarlotka bez mleka, bez jajek i bez soi.

Pyszne domowe ciasto ucieszy każdego, a jeśli w Twoim domu to mężczyźni udzielają się w kuchni, podrzuć im ten przepis, by potem móc się rozkoszować ciepłą szarlotką z dodatkiem ulubionych lodów (tak smakuje najlepiej 🙂

Więcej przepisów na pyszne kruche ciasta w wersji bez glutenu, znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie

A jeśli potrzebujesz wsparcia dietetycznego i merytorycznego na czas pylenia drzew to skorzystaj z materiałów zawartych w najnowszym e-booku “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“!

Życzę Smacznego i wspaniałego 8 marca!

Szarlotka jak u Babci

(bez mleka, bez jajek, wegańska)

Czas przygotowania: 40 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość: 1 sztuka

foremka o wymiarach: 26 cm x 20 cm lub okrągła, 27 cm średnicy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
  • 200 g wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 100-120 ml zimnego płynu (woda z sokiem z cytryny)
  • 850 g słodkich soczystych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku z szerokim dnem.
  2. Oprószamy cynamonem, smażymy najpierw pod przykryciem aż puszczą sok, a następnie bez przykrycia aż zaczną być złociste. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. W misce umieszczamy przesiana mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy ze sobą składniki.
  4. Dodajemy kawałki zimnej margaryny, energicznie przy pomocy siekacza rozdrabniamy ją i łączymy z suchymi składnikami tworząc kruszonkę.
  5. Wlewamy zimny roztwór wody z sokiem z cytryny i zagniatamy ciasto, do momentu połączenia się składników.
  6. Ciasto dzielimy na dwie części, gdy jedną część rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, drugą porcję, owiniętą folią spożywczą chłodzimy w lodówce.
  7. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i w rozmiarze o 1 cm większym niż wymiary dna formy.
  8. Rozwałkowane ciasto wykładamy do formy, formujemy brzegi. Wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło. Jeśli się nam spieszy możemy pominąć proces chłodzenia, licząc się z tym, że brzegi ciasta mogą opaść podczas pieczenia.
  9. Na schłodzone ciasto wykładamy wystudzone usmażone jabłka, a potem ponownie wkładamy do lodówki.
  10. W tym czasie rozwałkowujemy kolejny blat ciasta, układamy go na jabłkach i chłodzimy przez czas nagrzania piekarnika. Mój blat ponacinałam w paski przy pomocy specjalnego wałka. Takie ciasto można też zetrzeć na tarce.
  11. Na koniec z resztek ciasta wykrawamy różne wzory i układamy na wierzchu.
  12. Piekarnik nagrzewamy w opcji z termoobiegiem do temperatury 180°C. Pieczemy przez 40-45 minut aż będzie rumiane.

Wskazówki:

Takie kruche ciasto możemy wykorzystać do innych wypieków np. ciasteczek, babeczek.

Jeśli szukasz szarlotki wegańskiej i bezglutenowej zajrzyj do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”. Umieściłam w niej HITy MAG.

Szarlotka jak u Babci
Fot. Katarzyna Jankowska
Szarlotka jak u babci bez jajek, bez mleka, bez glutenu, wegańska
Szarlotka w wykonaniu Babci Broni

2 komentarze to "Szarlotka jak u Babci"

  • comment-avatar
    Mama małej alergiczki 9 marca 2021 (17:33)

    Gdzie można kupić proszek bez fosforanów? Niestety szukam już jakiś czas stacjonarnie bez rezultatu.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 9 marca 2021 (17:35)

      W sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli jest Pani w Akademii MAG to wczoraj był wysłany list z linkami do produktów i rabaty dla moich czytelników. Jest szansa by do czwartku 11.03.2021 dołączyć do Akademii zapisując się na Newsletter MAG wtedy bardzo ważne informację Pani nie ominą.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.