Chleb z kaszy jaglanej i ziaren

Chleb z kaszy jaglanej i ziaren powstał na specjalne zamówienie mamy Bartka.

Zastosowanie ugotowanej na mokro kaszy sprawiło, że tradycyjny chleb z samych ziaren stał się wilgotniejszy.

Taki bochenek zachowa swoją świeżość przez kilka dni.

Można go zamrozić, a także odgrzewać po kromce w opiekaczu.

Jeśli szukasz bezglutenowych i wegańskich receptur na pieczywo zapraszam do mojej piątej książki pt.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.

Znajdziesz w niej wiele tradycyjnych dań w nowoczesnym wydaniu, bez różnych alergenów oraz proste podstawowe przepisy jak np. bezglutenowe zakwasy – jaglany i gryczany.

Książki w zestawach kupisz w promocyjnych cenach.

Zachęcam do zapoznania się z pakietem dwóch MAGicznych książek.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie

Może Cię również zainteresować Płaski chleb ratujący życie.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!

Chleb z kaszy jaglanej i ziaren

(bez mleka, bez jajek, bez miodu, bez glutenu, wegański)

Składniki:

100 g suchej kaszy jaglanej + 200 ml gorącej przegotowanej wody

suche

  • 100 g pestek dyni lub słonecznika
  • 100 g siemienia lnianego złocistego
  • 100 g płatków teff lub innych dozwolonych
  • 50 g płatków jaglanych lub innych bezglutenowych (owsianych, gryczanych)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżeczka inuliny z agawy (można pominąć)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej

mokre

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej (na mokro)
  • 100 g puree z dyni Hokkaido
  • 400 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 4 łyżki stopionego masła klarowanego (nie dla wegan) lub oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, do momentu wyczucia jej zapachu, jej kolor nie może się zmienić na brązowy.
  2. Kaszę przekładamy do niedużego garnka, płuczemy gorącą przegotowaną wodą, a następnie zalewamy gorącą przegotowaną wodą (200 ml).
  3. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż będzie miękka i wchłonie cały płyn.
  4. Kaszę odparowujemy i studzimy.
  5. 3 łyżki pestek dyni zostawiamy w całości, resztę mielemy na mąkę.
  6. Odmierzamy i umieszczamy w większej misce wszystkie suche składniki.
  7. Dodajemy do nich ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną oraz puree z dyni, mieszamy rozdrabniając ewentualne grudki.
  8. Dolewamy ciepłą wodę, syrop klonowy i stopione masło klarowane lub olej kokosowy, dokładnie mieszamy. Powstanie zwarta masa chlebowa, jeśli wydaje się zbyt sucha stopniowo dodajemy więcej płynu.
  9. Masę chlebową przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Wyrównujemy powierzchnię, foremkę owijamy folią spożywczą i zostawiamy tak na 1-2 h (albo na noc).
  11. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C, w opcji z termoobiegiem.
  12. Folię zdejmujemy, chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut.
  13. Upieczony bochenek wyciągamy na kratkę, odstawiamy do wystudzenia.
  14. Kroimy po wystudzeniu.

Wskazówki:

Zamiast dyni możemy dodać ok. 100 g ugotowanych roztłuczonych ziemniaków lub puree z batatu.

Można też zwiększyć ilość ugotowanej kaszy jaglanej.

W tym przepisie nie należy pomijać ziaren chia i siemienia lnianego, chia możemy zastąpić łuskę babki jajowatej.

Nie należy też zmieniać rodzaju tłuszczu, ważne jest aby dobierać tłuszcz, który po wystudzeniu przyjmie stałą postać.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Chleb z kaszy jaglanej i ziaren"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.