Tagliatelle ze szparagami i łososiem w dwóch wersjach

Sezon na szparagi rozpoczęty! Jak najprościej i najszybciej, a zarazem przepysznie je przyrządzić? Proponuję naszą wersję z makaronem zanurzonym w kremowym sosie z pysznym morskim łososiem oraz parmezanem dla nieuczulonych.
Dla Alergika do sosu na bazie śmietany owsianej, zamiast parmezanu podajemy płatki drożdżowe, które nadadzą lekko serowy smak.
Ale co tu opowiadać, popatrzcie na zdjęcia, przeczytajcie przepisy i wypróbujcie. Przepychota!
Przepis na Tagliatelle ze szparagami i łososiem dołączyłam kiedyś do akcji Sezon na szparagi.
Zapraszam i życzę Smacznego
Tagliatelle ze szparagami i łososiem w dwóch wersjach
 

Tagliatelle ze szparagami i łososiem w dwóch wersjach

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania i smażenia: 20 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 4 Nie dla Alergika oraz 2 dla Alergika

Składniki:

wersja Nie dla Alergika dla 4 osób
  • 10 zielonych szparagów
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 150 g wędzonego lub świeżego łososia (u nas morski, wędzony z BioBazaru)
  • 40 g masła lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka zielonej pietruszki drobno pokrojonej
  • 1 łyżka świeżej bazylii drobno pokrojonej
  • 40 g świeżego utartego parmezanu lub startego sera grana padano
  • 350 ml śmietany kremowej (30%)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałów
  • ½ kubka wody z gotowania makaronu

Składniki:

wersja dla Alergika dla 2 osób
  • 4-5 zielonych szparagów
  • 200 g makaronu tagliatelle bezjajeczny
  • 50-70 g wędzonego lub świeżego łososia (u nas morski, wędzony z BioBazaru)
  • łyżka masła klarowanego lub 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżki zielonej pietruszki drobno pokrojonej
  • ½  łyżki świeżej bazylii drobno pokrojonej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (można je pominąć, jak nie mamy)
  • 150-170 ml śmietanki kremowej owsianej
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka uprażonych płatków migdałów (jeśli dozwolone, jeśli nie pomijamy)

Przygotowanie:

dla obu wersji do punktu 5 takie samo:
  1. Najpierw w dużym garnku (ok. 3l) gotujemy wodę, dodajemy ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek
  2. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce łodyg (poczynając od dołu sprawdzamy łodygi, wyginając je lekko, gdy dotrzemy do miękkiej części, twardy koniec się odłamie)
  3. Szparagi w całości wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy tylko 3 minuty (szparagi o przeciętnej grubości  ugotują się w 3 minuty, grubsze trzeba gotować o minutę dłużej)
  4. Następnie ugotowane szparagi wyciągamy z garnka i kroimy na mniejsze kawałki (wodę zostawiamy na makaron)
  5. W wodzie po szparagach gotujemy makaron al dente, odcedzamy, zostawiamy ½ kubka wody do sosu, Wersja Nie dla Alergika:
  6. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy masło, pokrojone szparagi i łososia pokrojonego w drobną kostkę, mieszamy, chwilę podsmażamy dodając wcześniej drobno pokrojone zioła i sok z cytryny
  7. Potem dolewamy śmietanę kremową, parmezan, wodę z gotowania makaronu, doprawiamy pieprzem i solą morską
  8. Całość gotujemy około 2 minuty mieszając, Wersja dla Alergika:
  9. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy masło klarowane lub oliwę z oliwek, pokrojone szparagi i łososia pokrojonego w drobną kostkę, mieszamy, chwilę podsmażamy dodając wcześniej drobno pokrojone zioła i sok z cytryny
  10. Dolewamy śmietankę kremową owsianą, dosypujemy płatki drożdżowe, doprawiamy pieprzem i solą morską, mieszamy i nie gotujemy
  11. Na koniec ugotowany makaron dodajemy do gorącego sosu, mieszamy i wykładamy na talerz
  12. Danie posypujemy uprażonymi wcześniej płatkami migdałów (dla Alergika jeśli dozwolone)

Wskazówki:

Ważne jeśli chodzi o gotowanie szparagów: Szparagi gotowane za krótko są twarde i mają metaliczny posmak, a przegotowane są rozmiękłe i kleiste. Najlepiej gotować je 3 minuty, te o standardowej grubości.
Kupuję łososia BIO, nie jest słony i nie rozpada się przy smażeniu. Niestety jeśli używamy łososia popularnie dostępnego w sklepach, trzeba uważać ponieważ jest zwykle bardzo słony. Nie stosujmy więc soli wcześniej tylko na samym końcu gotowania, po wcześniejszym spróbowaniu potrawy. Możemy użyć także świeżego łososia.

Wersja Nie dla Alergika

Tagliatelle ze szparagami i łososiem w dwóch wersjach

Wersja Dla Alergika

Tagliatelle ze szparagami i łososiem w dwóch wersjach

3 komentarze to "Tagliatelle ze szparagami i łososiem w dwóch wersjach"

  • comment-avatar
    Patyska 11 maja 2012 (09:01)

    Właśnie się głowię, co tu dziś na obiad, atu proszę, jaki smakowity pomysł 🙂

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 11 maja 2012 (12:23)

    Ale to pysznie wygląda!!!! Uwielbiam zielone szparagi, jutro koniecznie muszę kupić!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 maja 2012 (17:43)

    Patysko;Ja dziś robię też zupę krem ze szparagów, więc szparagowo u mnie:)
    Ewo;Dziś odpoczywaj, a jutro polecam mój makaron:) Makaron Rządzi porządnie dał mu 2 miejsce w konkursie:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.