Waniliowa Komosa Ryżowa z Brzoskwinią (danie bezglutenowe, wegańskie)

Specjalnie dla Niedoskonałych Mam przygotowałam Komosę Ryżową na śniadanie. Przepis od kilku dni prezentowany jest na stronach portalu. Od dziś gości także na blogu:)
Komosa ryżowa/quinoa ostatnio często pojawia się na naszym stole. Powoli wszyscy domownicy się z nią zaprzyjaźniają. Z pewnością z własnego doświadczenia wiecie, że nowe produkty w diecie nie zawsze od razu zostają przyjęte z radością przez członków rodziny. U mnie najdłużej do nowości na kuchennym stole trzeba zachęcać męża. 
Do komosy wciąż jeszcze przekonuje się Mój Alergik. Nie każda smakowa wersja mu odpowiada. W każdym razie metoda małych kroków u nas skutkuje, więc ja podaję dania z komosą i cierpliwie czekam na zachwyt wszystkich domowników:)
O wartościach komosy napiszę wkrótce na stronie MAGiczne Produkty, a teraz wymienię tylko kilka z nich. 
Ziarna quinoa są bogate w cynk, potas, magnez, żelazo, miedź, mangan oraz witaminy z grupy B. Komosa jest doskonałym źródłem białka i aminokwasów egzogennych.
Na zdrowe danie serdecznie zapraszam i życzę Smacznego.

Mama Alergika Gotuje

 

Przepis poniżej

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-25 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
ILOŚĆ: dla 1-2 osoby
Składniki:

  • 1/3 miarki (można użyć kubek, szklankę) ziaren jasnej komosy ryżowej
  • 2/3 miarki wody
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub zawartość 1 laski wanilii
  • 1 brzoskwinia (średniej wielkości)
  • 1-2 łyżki rodzynek niesiarkowanych
  • syrop daktylowy (lub inny roślinny do ewentualnego dosłodzenia)

Przygotowanie:

  1. Komosę dokładnie, kilkakrotnie płuczemy (to bardzo ważne, aby wypłukać z niej saponiny czyli naturalne gorzkie glikozydy, wykazujące działanie przeciwkrzepliwe)
  2. Brzoskwinię myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie ok. 1 cm)
  3. Wodę wlewamy do niedużego garnka, dodajemy opłukaną komosę, przykrywamy garnek pokrywką i doprowadzamy do wrzenia
  4. Zmniejszamy ogień i gotujemy komosę nadal pod przykryciem około 15 minut (w tym czasie woda powinna się wchłonąć lub wyparować, jeśli tak nie jest, odkrywamy garnek i gotujemy nadal na małym ogniu 2-3 minuty lub odcedzamy komosę z nadmiaru wody)
  5. Do miękkiej komosy dodajemy pastę waniliową lub świeżą wanilię oraz pokrojoną brzoskwinię, wsypujemy rodzynki, delikatnie mieszamy, przykrywamy garnek i jeszcze 3-5 minut gotujemy całość (brzoskwinia i rodzynki zmiękną)
  6. Gorącą komosę przekładamy na talerz, polewamy ulubionym syropem roślinnym i podajemy

Wskazówki:
Zamiast brzoskwini można użyć inny, dozwolony owoc; jabłko, gruszkę, banan.
Gorąca komosę można zmiksować i podać danie mniejszym dzieciom (od ok. 8-9 miesiąca życia)

Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

 

1 Reply to "Waniliowa Komosa Ryżowa z Brzoskwinią (danie bezglutenowe, wegańskie)"

  • comment-avatar
    Feminka 3 października 2013 (04:19)

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.