Moi mężczyźni wciąż szusują na nartach, a ja gotuję tak, jak lubię:)
Rozpoznałam zawartość lodówki (bo jak połowy rodziny nie ma zakupy, nie stanowią już priorytetu:) i postanowiłam wykorzystać to, co mam. Szpinak z ogródka babci Broni, łosoś z BioBazaru i ekologiczne, żółte ziemniaki.
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem bardzo nam smakowała, a to co zostało z obiadu, odgrzałyśmy na kolację.
Zapiekankę polecam i życzę Smacznego
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez soi)
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
- 10 ziemniaków średniej wielkości
- 200 g łososia surowego (wędzony też się sprawdzi)
- 200 g szpinaku (u mnie rozmrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- ostra papryka (jeśli dozwolona)
Na sos beszamelowy:
- 125 ml bulionu (u mnie domowy rosół z indyka, może być z kostki BIO)
- 125 ml napoju roślinnego (u mnie orkiszowy)
- 50 g sera żółtego wegańskiego
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (około 20 minut) w osolonej wodzie
- Z gorącego bulionu i mleka tworzymy roztwór
- Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, ostudzamy i kroimy na 0,5 cm plastry
- Świeżego łososia kroimy w kostki ok. 1cm
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, rozgniecione ząbki czosnku i rozmrożony szpinak, smażymy na średnim ogniu, aż szpinak zmięknie (ok. 3 minuty), doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny
- Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło klarowane rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę, rozprowadzamy równomiernie lekko podsmażamy, dolewamy gorący roztwór bulionu i mleka energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy gałkę muszkatołową, sos trzymamy na średnim ogniu ok. 5-10 minut stale mieszając. Jeśli wydaje się nam za gęsty dolewamy przegotowaną wodę. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy płatki drożdżowe, starty ser wegański, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sos przykrywamy folią aby nie powstała „skórka”
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Żaroodporną formę (u mnie 22cmx22cm) smarujemy masłem klarowanym lub oliwą z oliwek, układamy w niej warstwę ziemniaków, nakładamy na nie warstwę szpinaku, pokrojonego łososia i znów warstwę ziemniaków
- Na koniec warzywa zalewamy sosem beszamelowym i znów oprószamy serem żółtym dozwolonym
- Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut, aż ziemniaki staną się lekko rumiane
- Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i podajemy gorącą
Wskazówki:
Dla osób nieuczulonych można użyć zwykłego masła zamiast klarowanego, sera żółtego typu Gouda zamiast wegańskiego, mleka krowiego zamiast napoju roślinnego.
Na zdjęciu zapiekanka posypana jest zwykłym serem żółtym, beszamel jest w wersji dla Alergika, ale bez sera.
Jeśli nie macie wegańskiego sera, a zwykły nie jest dozwolony, można go zupełnie pominąć.
No Replies to "Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem"