Zapiekanka Ziemniaczana z Łososiem i Szpinakiem

Moi mężczyźni wciąż szusują na nartach, a ja gotuję tak jak lubię, czyli bez mięsa 🙂 

Rozpoznałam zawartość lodówki (bo jak połowy rodziny nie ma zakupy nie stanowią już priorytetu:) i postanowiłam wykorzystać to, co mam. Szpinak z ogródka babci Broni, łosoś z BioBazaru i ekologiczne, żółte ziemniaki. 
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem bardzo nam smakowała, a to co zostało z obiadu, odgrzałyśmy na kolację.
Zapiekankę polecam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
CZAS PIECZENIA: 30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki:
  • 10 ziemniaków średniej wielkości
  • 200 g łososia surowego (wędzony też się sprawdzi)
  • 200 g szpinaku (u mnie rozmrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • ostra papryka (jeśli dozwolona)
Na sos beszamelowy:
  • 125 ml bulionu (u mnie domowy rosół z indyka, może być z kostki BIO)
  • 125 ml mleka roślinnego (u mnie orkiszowe)
  • 50 g sera żółtego wegańskiego
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (około 20 minut) w osolonej wodzie
  2. Z gorącego bulionu i mleka tworzymy roztwór
  3. Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, ostudzamy i kroimy na 0,5 cm plastry
  4. Świeżego łososia kroimy w  kostki ok. 1cm
  5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, rozgniecione ząbki czosnku i rozmrożony szpinak, smażymy na średnim ogniu, aż szpinak zmięknie (ok. 3 minuty), doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny
  6. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło klarowane rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę, rozprowadzamy równomiernie lekko podsmażamy, dolewamy gorący roztwór bulionu i mleka energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy gałkę muszkatołową, sos trzymamy na średnim ogniu ok. 5-10 minut stale mieszając. Jeśli wydaje się nam za gęsty dolewamy przegotowaną wodę. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy płatki drożdżowe, starty ser wegański, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sos przykrywamy folią aby nie powstała „skórka”
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  8. Żaroodporną formę (u mnie 22cmx22cm) smarujemy masłem klarowanym lub oliwą z oliwek, układamy w niej warstwę ziemniaków, nakładamy na nie warstwę szpinaku, pokrojonego łososia i znów warstwę ziemniaków
  9. Na koniec warzywa zalewamy sosem beszamelowym i znów oprószamy serem żółtym dozwolonym
  10. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut, aż ziemniaki staną się lekko rumiane
  11. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i podajemy gorącą

Wskazówki:

Dla osób nieuczulonych można użyć zwykłego masła zamiast klarowanego, sera żółtego typu Gouda zamiast wegańskiego, mleka krowiego zamiast roślinnego.
Na zdjęciu zapiekanka posypana jest zwykłym serem żółtym, beszamel jest w wersji dla Alergika ale bez sera.
Jeśli nie macie wegańskiego sera a zwykły nie jest dozwolony, można go zupełnie pominąć.
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

No Replies to "Zapiekanka Ziemniaczana z Łososiem i Szpinakiem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.