Zabierając się do pracy nad zakwasem skorzystałam z wielu porad, które znalazłam na stronie Chleb moja domowa piekarnia.
Zawsze bałam się przygotowania zakwasu, a on właściwie robi się sam. Ważne, aby zapewnić mu odpowiednio czyste i ciepłe warunki.
Przygotowałam bezglutenowy zakwas wyłącznie na pełnoziarnistej mące z kaszy jaglanej.
Chleb, który z niego powstał, ma jak na mój gust, zbyt jaglany smak.
Następnym razem przygotuję zakwas jaglano-ryżowy.
Zapraszam i życzę udanych wypieków
Bezglutenowy zakwas jaglany na chleb
(bezglutenowy, wegański)
Czas przygotowania: 10 minut + 4 dni
Ilość: ok. 350 g
Składniki:
- 100 g pełnoziarnistego prosa lub pełnoziarnistej mąki jaglanej
- 150 ml letniej przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soku z kiszonej kapusty (ekologicznej)
- 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego
na dokarmienie
- 100 g mąki z pełnoziarnistego prosa
- 150 ml letniej przegotowanej wody
Przygotowanie:
- Proso pełnoziarniste mielemy na mąkę
- Nagrzewamy piekarnik do 100°C, umieszczamy w nim dokładnie umyty i osuszony słoik lub naczynie szklane w którym umieścimy zakwas, pasteryzujemy go przez 15 minut, wyjmujemy, odstawiamy do przestudzenia
- W słoiku umieszczamy zmieloną mąkę i cukier, mieszamy drewnianą łyżką
- Letnią wodę mieszamy z sokiem z kiszonej kapusty, takim roztworem zalewamy przygotowaną mąkę, dokładnie mieszamy wyłącznie drewnianą łyżką
- Słoik przykrywamy gazą lub czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce ok. 30°C na 3 dni (u mnie stał w pobliżu grzejnika), aż zacznie się fermentacja, czyli pokażą się bąbelki powietrza
- Każdego dnia mieszamy zakwas
- Czwartego dnia dodajemy kolejną porcję mąki i wody, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny
- Przed użyciem zakwas mieszamy, w słoiku pozostawiamy 3 łyżki zakwasu, resztę dodajemy do wypieku chleba
- Pozostały zakwas przechowujemy w słoiku delikatnie zakręconym, w lodówce przez tydzień, następnie wyjmujemy, dokarmiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 h, używamy do pieczenia (im starszy zakwas tym silniejszy)
Wskazówki:
Zamiast soku z kiszonej kapusty można użyć soku z cytryny
5 komentarzy to "Jak zrobić bezglutenowy zakwas jaglany"
smaczne-zdrowe 3 maja 2015 (01:21)
Proponuję kaszę jaglaną przed mieleniem podprażyć na suchej patelni, odstawić i zmielić dopiero po wystudzeniu, traci wówczas goryczkę. Dla mnie jest wręcz słodkawa. Ja przygotowuję zakwas bezglutenowy z mąki ryżowej i gryczanej, bez dodatku jakiegokolwiek cukru, (tak samo jak i zakwas żytni i orkiszowy). Chleb piekę z mąki ryżowej, gryczanej i jaglanej. Na 2 chleby daję 300g zakwasu. Nigdy nie trzymam też zakwasu w tak wysokiej temperaturze, zawsze stoi sobie na parapecie (w trakcie odżywiania), nigdy nie jest za kwaśny (nie potrzeba cukru) i nie zdarzyło się by nie wyszedł. Pozdrawiam.
Katarzyna Jankowska 4 maja 2015 (09:24)
Posiłkowałam się radami, które znalazłam na podlinkowanej we wpisie stronie. Jak nabiorę własnego doświadczenia w temacie zakwasu pewnie wnioski nasuną się same. Kaszę zawsze prażę, niestety nie uwzględniłam tego w tym przepisie. Czasami coś co robimy odruchowo wydaje się tak oczywiste:) Ja z pewnością zmniejszę ilość zakwasu następnym razem. A te dwa chleby to ile ostatecznie mąki zawierają?
smaczne-zdrowe 4 maja 2015 (12:40)
Na dwa chleby zużyłam 900g mąki (po 300 jaglanej, ryżowej i gryczanej) + 75g skrobi ziemniaczanej+ ziarna. Z chlebami bezglutenowymi doświadczenie mam niewielkie, tak naprawdę to moje drugie podejście (pierwsze było rok temu, ale wówczas nie bardzo nam odpowiadał smakiem). Kilkuletnie mam natomiast z chlebami na zakwasie: żytnimi i orkiszowymi. Zakwas bezglutenowy przygotowuję na wzór tych z glutenem (za radą Olgi Smile). Piekłam w dwóch formach o wym.24x8cm. Na dwie formy zawsze daję ok.280-300g zakwasu (żytniego i / lub orkiszowego, lub tak jak tu bezglutenowego). Mój drugi (eksperymentalny na razie) chleb bezglutenowy wyszedł przepyszny, (zrobiłam go na wzór tych, które piekę na co dzień). Na pewno do niego wrócę, bo mnie smakował bardzo, choć dla mnie to tylko taka odmiana od innych chlebów na zakwasie, które wszyscy uwielbiamy. Pozdrawiam gorąco 🙂
monia 13 czerwca 2015 (13:55)
od niedawna jestem na diecie bezglutenowej i szukając przepisu na chleb na zakwasie trafiłam tutaj. Mam pytanie: czy zamiast pełnoziarnistej mąki jaglanej mogę zrobić zakwas ze zwykłe mąki jaglanej?
Katarzyna Jankowska 14 czerwca 2015 (16:59)
Ja nie mam doświadczenia, zwykle zakwas robi się na mące razowej i taką polecam ale warto spróbować:)