Zupa krem ogórkowy

Od 7 dni jem tylko warzywa i owoce. Jak co roku serwuję swojemu organizmowi post uzdrawiający tzw. dietę dr Ewy Dąbrowskiej. Robię go po raz czwarty i zauważam pozytywne efekty także u mojego alergika. Pilnuje mnie, czasem przekornie podstawia pod nos to czego nie mogę jeść, ale jednocześnie widzi, że także walczę jak on, że się da, że trwam pomimo bardzo wielu ograniczeń. Jestem pewna, że moja dieta ma teraz na niego dobry wpływ.

Założyłam, że mój post potrwa 4 tygodnie, czyli o dwa tygodnie krócej niż pełna dieta Dąbrowskiej. Zaraz po nim zaczynamy naszą wakacyjną podróż i kontynuowanie postu byłoby dość trudne.

Więcej na ten temat napiszę w oddzielnym wpisie.

Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na bardzo smaczną zupę krem ogórkowy. Taką zupkę możecie podać dzieciom od 7 miesiąca życia.

Zapraszam i życzę Smacznego

Krem ogórkowy

(wegańska, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 2 młode marchewki
  • 5 cm kawałek pora
  • 2 duże kiszone ogórki
  • szczypta imbiru suszonego
  • 500-750 ml przegotowanej wody
  • świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, marchew szczotkujemy obierając z młodej skórki
  2. Marchew i por kroimy w drobną kostkę
  3. Garnek ustawiamy na kuchence, wlewamy 2 łyżki przegotowanej wody, dodajemy pokrojone warzywa, dusimy przez minutę, mieszamy, dodajemy szczyptę imbiru
  4. Wlewamy pół litra przegotowanej wody, gotujemy na średnim ogniu około 5-7 minut, marchew powinna być prawie miękka
  5. Ogórki kroimy w mniejszą kostkę (ja obieram ze skórki, co nie jest konieczne)
  6. Dodajemy do gotującej się zupy i gotujemy razem około 7-10 minut
  7. Zupę blendujemy na krem, dolewamy pozostałą przegotowaną wodę
  8. Możemy doprawić ją do smaku szczyptą soli 
  9. Podajemy z drobno pokrojonym świeżym koperkiem

Wskazówki:

Osoby z nadciśnieniem, które decydują się na dietę dr Dąbrowskiej powinny wykluczyć ogórki kiszone i sól.

Maluchom zupy nie solimy.

Fot. Katarzyna Jankowska