Szparagi zapiekane w piekarniku

Szparagi zapiekane w piekarniku to danie, które przygotujemy w 30 minut.

Możemy je podać jako przekąskę lub jako danie kolacyjne.

Szparagi mają bardzo mało kalorii, za to dużo błonnika, który ułatwia trawienie.

Na szparagi powinny uważać osoby z alergią na pyłki brzozy oraz reagujące na cebulę.

Zapraszam i życzę Smacznego

Szparagi zapiekane w piekarniku

(bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 100 ml bulionu
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde części, układamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Na ich wierzch układamy plasterki szynki parmeńskiej.
  3. Zalewamy całość bulionem.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem.
  5. Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika, pieczmy 20-25 minut.
  6. Upieczone szparagi wyjmujemy, podajemy na ciepło oprószone nieaktywnymi płatkami drożdżowymi bogatymi witaminy z grupy B.

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Szparagi zapiekane w piekarniku"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.