Szparagi zapiekane w piekarniku to danie, które przygotujemy w 30 minut.
Możemy je podać jako przekąskę lub jako danie kolacyjne.
Szparagi mają bardzo mało kalorii, za to dużo błonnika, który ułatwia trawienie.
Na szparagi powinny uważać osoby z alergią na pyłki brzozy oraz reagujące na cebulę.
Zapraszam i życzę Smacznego
Szparagi zapiekane w piekarniku
(bezglutenowe, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- 100 ml bulionu
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde części, układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Na ich wierzch układamy plasterki szynki parmeńskiej.
- Zalewamy całość bulionem.
- Nagrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem.
- Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika, pieczmy 20-25 minut.
- Upieczone szparagi wyjmujemy, podajemy na ciepło oprószone nieaktywnymi płatkami drożdżowymi bogatymi witaminy z grupy B.
No Replies to "Szparagi zapiekane w piekarniku"