Jesteśmy w Chorwacji.
Gotujemy w apartamencie lub korzystamy z posiłków w restauracjach.
Dziś zrobiłam szybki obiad na bazie mięsa z indyka i dostępnych warzyw. Takie gotowanie lubię najbardziej, wszystko robi się właściwie samo:)
Zapraszam po przepis, idealny na czas wakacji.
Danie pyszne dla tych co jedzą mięsko, choć w podobny sposób można przygotować jarskie danie czy z dodatkiem ryby.
Życzę Smacznego
Obiad w 30 minut
(bez mleka, bez jajek)
Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 35 minut + marynowanie
Składniki:
- 400 g piersi z indyka w cienkich plastrach
- 100 ml marynaty*
- 8 szt. pomidorków koktajlowych
- tymianek, bazylia suszona
- 10 zielonych oliwek bez pestek
- 6-8 plasterków salami Milano lub szynki parmeńskiej
na marynatę:
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku,
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej drobnej
- szczypta pieprzu białego
- oliwa z oliwek tyle by uzyskać wraz z pozostałymi składnikami ok. 100 ml marynaty
dodatkowo:
- 1 kg młodych ziemniaków bio
- 6-7 młodych marchewek bio
- kilka mniejszych pieczarek
- suszony tymianek i bazylia
- masło klarowane lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Plastry indyka płuczemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do niedużej miski, polewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny
- Ziemniaki szorujemy, osuszamy ręcznikiem, przekrawamy na ćwiartki, umieszczamy w misce, polewamy masłem klarowanym lub oliwą (ok. 2 łyżki), oprószamy solą i suszonym tymiankiem (możemy oprószyć też słodką papryką, jeśli dozwolona), mieszamy, wykładamy na blaszkę
- Młodą marchewkę szorujemy lub obieramy ze skórki, kroimy w słupki, umieszczamy w misce, polewamy 2 łyżkami oliwy lub masła klarowanego, delikatnie solimy, mieszamy, wykładamy na blaszkę
- Pieczarki myjemy przekrawamy na pół, solimy przed pieczeniem, układamy obok marchwi
- Nagrzewamy piekarnik do 175°C w opcji termoobieg–grill
- Zamarynowane plastry mięsa przekładamy do głębszego żaroodpornego naczynia lub blaszki, polewamy pozostałą marynatą, oprószamy bazylią i suszonym tymiankiem
- Na każdym kawałku mięsa układamy plasterek lub dwa salami czy szynki parmeńskiej, obok układamy przepołowione pomidorki koktajlowe i połówki oliwek
- Mięso wkładamy na środkową półkę w nagrzanym piekarniku, ziemniaki na górną, marchew na dolną i pieczemy razem przez ok. 30 minut
- Co jakiś czas sprawdzamy stan upieczenia warzyw, w razie konieczności zamieniamy blaszki miejscami
- Podajemy na ciepło, najlepiej z zieloną sałatą
No Replies to "Obiad w 30 minut"