Obiad w 30 minut

Jesteśmy w Chorwacji.

Gotujemy w apartamencie lub korzystamy z posiłków w restauracjach.

Dziś zrobiłam szybki obiad na bazie mięsa z indyka i dostępnych warzyw. Takie gotowanie lubię najbardziej, wszystko robi się właściwie samo:)

Zapraszam po przepis, idealny na czas wakacji.

Danie pyszne dla tych co jedzą mięsko, choć w podobny sposób można przygotować jarskie danie czy z dodatkiem ryby.

Życzę Smacznego

Obiad w 30 minut

(bez mleka, bez jajek)

Ilość: 4 porcje

Czas przygotowania: 35 minut + marynowanie

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka w cienkich plastrach
  • 100 ml marynaty*
  • 8 szt. pomidorków koktajlowych
  • tymianek, bazylia suszona
  • 10 zielonych oliwek bez pestek
  • 6-8 plasterków salami Milano lub szynki parmeńskiej

na marynatę:

  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku,
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej drobnej
  • szczypta pieprzu białego
  • oliwa z oliwek tyle by uzyskać wraz z pozostałymi składnikami ok. 100 ml marynaty

dodatkowo:

  • 1 kg młodych ziemniaków bio
  • 6-7 młodych marchewek bio
  • kilka mniejszych pieczarek
  • suszony tymianek i bazylia
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Plastry indyka płuczemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do niedużej miski, polewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny
  2. Ziemniaki szorujemy, osuszamy ręcznikiem, przekrawamy na ćwiartki, umieszczamy w misce, polewamy masłem klarowanym lub oliwą (ok. 2 łyżki), oprószamy solą i suszonym tymiankiem (możemy oprószyć też słodką papryką, jeśli dozwolona), mieszamy, wykładamy na blaszkę
  3. Młodą marchewkę szorujemy lub obieramy ze skórki, kroimy w słupki, umieszczamy w misce, polewamy 2 łyżkami oliwy lub masła klarowanego, delikatnie solimy, mieszamy, wykładamy na blaszkę
  4. Pieczarki myjemy przekrawamy na pół, solimy przed pieczeniem, układamy obok marchwi
  5. Nagrzewamy piekarnik do 175°C w opcji termoobieg–grill
  6. Zamarynowane plastry mięsa przekładamy do głębszego żaroodpornego naczynia lub blaszki, polewamy pozostałą marynatą, oprószamy bazylią i suszonym tymiankiem
  7. Na każdym kawałku mięsa układamy plasterek lub dwa salami czy szynki parmeńskiej, obok układamy przepołowione pomidorki koktajlowe i połówki oliwek
  8. Mięso wkładamy na środkową półkę w nagrzanym piekarniku, ziemniaki na górną, marchew na dolną i pieczemy razem przez ok. 30 minut
  9. Co jakiś czas sprawdzamy stan upieczenia warzyw, w razie konieczności zamieniamy blaszki miejscami
  10. Podajemy na ciepło, najlepiej z zieloną sałatą

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Obiad w 30 minut"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.