Muffinki wakacyjne

Kilka dni temu wybraliśmy się na całodzienną wędrówkę do Parku Narodowego Plitwickie Jeziora.

Na zewnątrz blisko 30°C, co zabrać do podręcznego plecaka z myślą o alergiku?

Zapakowałam proste muffinki upieczone dzień wcześniej na bazie tych składników, które miałam pod ręką w wakacyjnym apartamencie.

Babeczki okazały się wyjątkowo puszyste i smaczne.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Muffinki wakacyjne

(wegańskie)

Ilość: 10-12 szt. o 5 cm średnicy

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki mokre:

  • 185 ml mleka orkiszowego 
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 3 łyżki wody do połączenia z mąką z tapioki
  • 2 pełne łyżki powideł śliwkowych (u mnie domowe)

Składniki suche:

  • 1 i 3/4 miarki mąki orkiszowej jasnej typ 550 (miarka o pojemności 250 ml)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżki mąki z tapioki

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy
  2. Mąkę z tapioki rozprowadzamy z 3 łyżkami zimnej wody
  3. W drugiej misce umieszczamy mleko roślinne, olej i  roztwór mąki z wodą, mieszamy
  4. Dodajemy powidła śliwkowe, mieszamy łyżką
  5. Przelewamy mokre składniki do suchych, łączymy je mieszając łyżką
  6. Gotowe ciasto przekładamy porcjami do papilotek do muffinek
  7. Piekarnik nagrzany do 180°C w opcji termoobieg
  8. Pieczemy muffinki ok. 25 minut
  9. Gorące odstawiamy do wystudzenia

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze to "Muffinki wakacyjne"

  • comment-avatar
    Marta 15 lipca 2017 (22:07)

    Witam! Fajny i prosty przepis!Czy można je zrobić w wersji bezglutenowej?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 lipca 2017 (20:35)

      Moim zdaniem nie ma przepisu, który nie da się zrobić także w wersji bezglutenowej, kwestia odpowiednich proporcji i doboru mąki. Można spróbować zrobić je z mąki gryczanej z ziemniaczaną.

  • comment-avatar
    Kamila 24 sierpnia 2021 (11:10)

    Witam czy można je zrobić w wersji bez jakiegokolwiek słodzika ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 28 sierpnia 2021 (10:07)

      Zawsze warto spróbować. Cukier polepsza strukturę ciasta ale ja bym się nie bała zrobić w tym wypadku bez słodziła.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.