Kilka dni temu wybraliśmy się na całodzienną wędrówkę do Parku Narodowego Plitwickie Jeziora.
Na zewnątrz blisko 30°C, co zabrać do podręcznego plecaka z myślą o alergiku?
Zapakowałam proste muffinki upieczone dzień wcześniej na bazie tych składników, które miałam pod ręką w wakacyjnym apartamencie.
Babeczki okazały się wyjątkowo puszyste i smaczne.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Muffinki wakacyjne
(wegańskie)
Ilość: 10-12 szt. o 5 cm średnicy
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki mokre:
- 185 ml mleka orkiszowego
- 100 ml oleju kokosowego
- 3 łyżki wody do połączenia z mąką z tapioki
- 2 pełne łyżki powideł śliwkowych (u mnie domowe)
Składniki suche:
- 1 i 3/4 miarki mąki orkiszowej jasnej typ 550 (miarka o pojemności 250 ml)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g cukru pudru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżki mąki z tapioki
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy
- Mąkę z tapioki rozprowadzamy z 3 łyżkami zimnej wody
- W drugiej misce umieszczamy mleko roślinne, olej i roztwór mąki z wodą, mieszamy
- Dodajemy powidła śliwkowe, mieszamy łyżką
- Przelewamy mokre składniki do suchych, łączymy je mieszając łyżką
- Gotowe ciasto przekładamy porcjami do papilotek do muffinek
- Piekarnik nagrzany do 180°C w opcji termoobieg
- Pieczemy muffinki ok. 25 minut
- Gorące odstawiamy do wystudzenia
4 komentarze to "Muffinki wakacyjne"
Marta 15 lipca 2017 (22:07)
Witam! Fajny i prosty przepis!Czy można je zrobić w wersji bezglutenowej?
Katarzyna Jankowska 16 lipca 2017 (20:35)
Moim zdaniem nie ma przepisu, który nie da się zrobić także w wersji bezglutenowej, kwestia odpowiednich proporcji i doboru mąki. Można spróbować zrobić je z mąki gryczanej z ziemniaczaną.
Kamila 24 sierpnia 2021 (11:10)
Witam czy można je zrobić w wersji bez jakiegokolwiek słodzika ?
Katarzyna Jankowska 28 sierpnia 2021 (10:07)
Zawsze warto spróbować. Cukier polepsza strukturę ciasta ale ja bym się nie bała zrobić w tym wypadku bez słodziła.