Mówi się na nie bataty, pataty albo słodkie ziemniaki. Są bogate w błonnik, węglowodany, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, witaminy B1, B2, PP, C oraz beta karoten.
Duża ilość b-karotenu znajdującego się w bulwach batata ma korzystny wpływ na poprawę suchej lub zniszczonej skóry.
Zakupiłam bataty i pasternak więc przyszedł czas na wykorzystanie ich w kuchni. Dziś pyszna, słodka zupa z batatów. Polubią ją maluchy i miłośnicy Zupy Krem z Marchwi.
Przepis dołączam do akcji Wiosenne Zupy
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
Przepis:
CZAS GOTOWANIA: 20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki:
- 750 ml wywaru z warzyw lub przegotowanej wody
- ok. 700 g batatów
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- listek laurowy
- sok z cytryny do smaku (jeśli dozwolony)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)
- śmietana roślinna (owsiana lub migdałowa dla osób na diecie bezglutenowej)
- kilka kromek chleba na grzanki (pominąć dla osób na diecie bezglutenowej)
Przygotowanie:
- Bataty obieramy, kroimy w kostkę
- W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy bataty, smażymy ok. 2 minut
- Dolewamy wywar warzywny lub wodę, dodajemy liść laurowy, gotujemy całość do miękkości batatów ok. 15 minut
- Przygotowujemy grzanki (pokrojone kromki chleba, bez skórki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek, smażymy aż się zrumienią)
- Wyciągamy liść laurowy, solimy i doprawiamy do smaku papryką, pieprzem, sokiem z cytryny
- Ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, w razie konieczności dolewamy przegotowanej gorącej wody (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
- Gorącą zupę wlewamy do talerzy, dodajemy grzanki i ustrajamy śmietaną roślinną, podajemy
No Replies to "Zupa Krem z Batatów (wegańska)"