To ciasto batonik jęczmienno karobowe zrobiłam dosłownie przed chwilą i miałam zamiar przepis opublikować dopiero po weekendzie majowym, ale skoro kilka osób tak ładnie poprosiło na Facebooku, proszę bardzo, jest Wasze już teraz:)
Ciasta-Batonik w innych wersjach znajdziecie tutaj:
Dzisiejsze ciasto czarowałam z myślą o wykorzystaniu melasy karobowej ponieważ jest bardzo bogata w wapń, a w diecie mojego stale rosnącego syna nie może być niedoborów wapnia. Poza tym szykujemy się do wyjazdu nad polskie morze, więc dziś przygotowuję prowiant na wyjazd. Coś słodkiego musiało się w nim znaleźć.
Ciekawa jestem czy to ciasto posmakuje Wam tak samo jak nam. Ja jestem nim zachwycona! Dodałam do ciasta dżem brzoskwiniowy babci Broni i wspaniale skomponował się z pozostałymi smakami. Postarajcie się o dobry dżem brzoskwiniowy (gęsty). Mój dżem jest niskosłodzony a jeśli jesteście na diecie zupełnie bez cukru, zastąpcie go odpowiednim dla siebie. Uważam, że owoce zamiast dżemu także się sprawdzą. Nie zapomnijcie poinformować mnie w komentarzach jak Wam smakowało:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Ciasto-Batonik jęczmienno-karobowe
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10-15 minut
CZAS PIECZENIA: 25-30 minut
Składniki:
- 125 ml oleju rzepakowego lub ryżowego
- 100 ml melasy z chleba świętojańskiego lub innej dozwolonej
- 100 g mąki jęczmiennej
- 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 160 g płatków jęczmiennych
- 40 g płatków owsianych drobnych
- 1 łyżka karobu w proszku
- 75 ml napoju ryżowego, innego roślinnego lub wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200-250 g dowolnego domowego dżemu (u mnie brzoskwiniowy niskosłodzony)
Przygotowanie:
- Olej miksujemy z melasą karobową i ekstraktem waniliowym.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i karobem w proszku, dodajemy do oleju i mieszamy łącząc składniki.
- Wsypujemy płatki, dolewamy napój roślinny lub wodę, miksujemy na szybkich obrotach, do połączenia się składników (powstanie ciasto o zwartej ale kleistej konsystencji).
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Żaroodporne naczynie (u mnie o wymiarach 20 cm x 20 cm) lub formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Połowę ciasta wykładamy na dno naczynia, uklepujemy dłonią (może być zwilżona olejem, żeby się nie kleiło), tworzymy zwartą podstawę.
- Na ciasto wykładamy dżem, rozsmarowujemy go warstwą po całości formy.
- Pozostałe ciasto rozkruszamy po powierzchni dżemu.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut (aż zbrązowieje), odstawiamy do schłodzenia i kroimy na kwadraty lub prostokątne batoniki, najlepiej po całkowitym wystudzeniu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
Pierwsza warstwa ciasta przed pieczeniem
14 komentarzy to "Ciasto batonik jęczmienno karobowe (bez cukru, wegańskie)"
whiness 26 kwietnia 2013 (17:45)
Te batoniki są naprawdę świetne! Smaczne i zdrowe. Jeśli jeść słodycze, to najlepiej tylko takie 🙂
przecinkowa 26 kwietnia 2013 (19:06)
Jakoś z karobem nie miałam póki co nic do czynienia 😉 I chyba w końcu będę musiała bo ciacho wygląda zachęcająco!
Mama Alergika 26 kwietnia 2013 (19:28)
whiness; O tak! Są pyszne i zdrowe:)
Mama Alergika 26 kwietnia 2013 (19:29)
Przecinkowa; Trzeba się z nim zaprzyjaźnić to skarbnica wartościowych składników:)
mojetworyprzetwory 27 kwietnia 2013 (12:47)
Schrupalabym sobie kawałek! Muszę też coś pokombinowac bo organizm domaga się słodyczy! Miłego odpoczynku!
Ewa 29 kwietnia 2013 (19:21)
Z chęcią wypróbuję ten przepis bo bardzo mi smakują tego typu batoniki. Ale mam pytanie jak przechowywać melasę po otwarciu? W lodówce czy normalnie w szafce? Wydaje mi się, że moja się zepsuła, była w temp pokojowej ( ma jakiś inny zapach).
Mama Alergika 30 kwietnia 2013 (19:24)
Ewa; Melasę trzeba przechowywać w lodówce! Wypróbuj jest bardzo smaczne i zdrowe:)
Mama Alergika 30 kwietnia 2013 (19:24)
Ewa; Melasę trzeba przechowywać w lodówce! Wypróbuj jest bardzo smaczne i zdrowe:)
naleśniki 5 maja 2013 (22:37)
Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
Mama Alergika 6 maja 2013 (18:56)
naleśniki; Dla nas jest rewelacyjny! Dziękuję za komentarz
Paulina Śliwa 25 lutego 2017 (13:14)
o matko ale pycha. użyłam melasy trzcinowej, wyszło boskie, pozdrawiam serdecznie
Katarzyna Jankowska 25 lutego 2017 (20:55)
Bardzo się cieszę, melasę karobową z uwagi na wartości odżywcze i naturalną słodycz bez cukru polecam!
Diana 12 listopada 2021 (18:46)
Jakimi płatkami mogę zastąpić jęczmienne?
Katarzyna Jankowska 20 listopada 2021 (18:01)
W zasadzie innymi dozwolonymi 🙂