Ciasto-Batonik jęczmienno karobowe (bez cukru, wegańskie)

Zrobiłam je dosłownie przed chwilą i miałam zamiar przepis opublikować dopiero po weekendzie majowym, ale skoro kilka osób tak ładnie poprosiło na Facebooku, proszę bardzo, jest Wasze już teraz:)
Ciasta-Batonik w innych wersjach znajdziecie TUTAJ.
Dzisiejsze ciasto czarowałam z myślą o wykorzystaniu melasy karobowej ponieważ jest bardzo bogata w wapń, a w diecie mojego stale rosnącego syna nie może być niedoborów wapnia. Poza tym szykujemy się do wyjazdu nad polskie morze, więc dziś przygotowuję prowiant na wyjazd. Coś słodkiego musiało się w nim znaleźć.
Ciekawa jestem czy to ciasto posmakuje Wam tak samo jak nam. Ja jestem nim zachwycona! Dodałam do ciasta dżem brzoskwiniowy babci Broni i wspaniale skomponował się z pozostałymi smakami. Postarajcie się o dobry dżem brzoskwiniowy (gęsty). Mój dżem jest niskosłodzony a jeśli jesteście na diecie zupełnie bez cukru, zastąpcie go odpowiednim dla siebie. Uważam, że owoce zamiast dżemu także się sprawdzą. Nie zapomnijcie poinformować mnie w komentarzach jak Wam smakowało:)
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Ciasto-Batonik jęczmienno karobowe

(wegańskie, bez cukru)

CZAS PRZYGOTOWANIA:10-15 minut 

CZAS PIECZENIA: 25-30 minut  
Składniki:

  • 125 ml oleju rzepakowego lub ryżowego
  • 100 ml melasy karobowej
  • 100 g mąki jęczmiennej
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 160 g płatków jęczmiennych 
  • 40 g płatków owsianych drobnych 
  • 1 łyżka karobu w proszku
  • 75 ml mleka ryżowego lub wody 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200-250 g domowego dżemu brzoskwiniowego (u mnie niskosłodzony ale możecie użyć dżem bez cukru)

Przygotowanie:

  1. Olej miksujemy z melasą karobową i ekstraktem waniliowym 
  2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i karobem w proszku, dosypujemy do oleju i mieszamy łącząc składniki
  3. Dodajemy płatki, dolewamy mleko i miksujemy na szybkich obrotach do połączenia się składników (powstanie ciasto o konsystencji dość lepkiej lecz zwartej)
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  5. Przygotowujemy żaroodporne naczynie (u mnie o wymiarach 20cmx20cm) lub formę do pieczenia, smarujemy je tłuszczem i wyścielamy papierem do pieczenia
  6. Wykładamy połowę ciasta na dno naczynia, uklepujemy dłonią (może być zwilżona olejem, żeby się nie kleiło), tak by stanowiło zwartą podstawę
  7. Na ciasto wykładamy dżem, rozsmarowujemy go warstwą po całości formy
  8. Pozostałe ciasto rozsmarowujemy lub rozkruszamy po powierzchni dżemu
  9. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut (aż ładnie zbrązowieje), odstawiamy do schłodzenia i kroimy na kwadraty lub prostokątne batoniki, najlepiej po całkowitym przestygnięciu
 
 
 
 

Pierwsza warstwa ciasta przed pieczeniem

14 komentarzy to "Ciasto-Batonik jęczmienno karobowe (bez cukru, wegańskie)"

  • comment-avatar
    whiness 26 kwietnia 2013 (17:45)

    Te batoniki są naprawdę świetne! Smaczne i zdrowe. Jeśli jeść słodycze, to najlepiej tylko takie 🙂

  • comment-avatar
    przecinkowa 26 kwietnia 2013 (19:06)

    Jakoś z karobem nie miałam póki co nic do czynienia 😉 I chyba w końcu będę musiała bo ciacho wygląda zachęcająco!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 kwietnia 2013 (19:28)

    whiness; O tak! Są pyszne i zdrowe:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 kwietnia 2013 (19:29)

    Przecinkowa; Trzeba się z nim zaprzyjaźnić to skarbnica wartościowych składników:)

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 27 kwietnia 2013 (12:47)

    Schrupalabym sobie kawałek! Muszę też coś pokombinowac bo organizm domaga się słodyczy! Miłego odpoczynku!

  • comment-avatar
    Ewa 29 kwietnia 2013 (19:21)

    Z chęcią wypróbuję ten przepis bo bardzo mi smakują tego typu batoniki. Ale mam pytanie jak przechowywać melasę po otwarciu? W lodówce czy normalnie w szafce? Wydaje mi się, że moja się zepsuła, była w temp pokojowej ( ma jakiś inny zapach).

  • comment-avatar
    Mama Alergika 30 kwietnia 2013 (19:24)

    Ewa; Melasę trzeba przechowywać w lodówce! Wypróbuj jest bardzo smaczne i zdrowe:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 30 kwietnia 2013 (19:24)

    Ewa; Melasę trzeba przechowywać w lodówce! Wypróbuj jest bardzo smaczne i zdrowe:)

  • comment-avatar
    naleśniki 5 maja 2013 (22:37)

    Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 maja 2013 (18:56)

    naleśniki; Dla nas jest rewelacyjny! Dziękuję za komentarz

  • comment-avatar
    Paulina Śliwa 25 lutego 2017 (13:14)

    o matko ale pycha. użyłam melasy trzcinowej, wyszło boskie, pozdrawiam serdecznie

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 25 lutego 2017 (20:55)

      Bardzo się cieszę, melasę karobową z uwagi na wartości odżywcze i naturalną słodycz bez cukru polecam!

  • comment-avatar
    Diana 12 listopada 2021 (18:46)

    Jakimi płatkami mogę zastąpić jęczmienne?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.